10 činjenica o pesmi “Bohemian Rhapsody”

Najpoznatija pesma i singl britanskog rock sastava Queen, ujedno jedan od najvećih hitova ikada, “Bohemian Rhapsody” objavljen je na 31. oktobra 1975. godine.

Od tada se redovno nalazi na raznim popisima najboljih pesama svih vremena, podjednako je obožavaju i mladi i stari, a zbog svojih skokova iz balade do opere pa od opere do rock himne, pa opet do balade, objedinjuje vrhunsko muzičko umetničko delo i prepoznatljiv dečački humor Freddieja Mercuryja.

Kao svojevrstan omaž ovoj pesmi, donosimo zanimljive činjenice koje se vezuju za samu pesmu.

Pesmu je u potpunosti osmislio Freddie Mercury. Tokom duge tri nedelje pesma se snimala i slagala u delićima te je jedino Freddie znao kako će na kraju zvučati. Producent Roy Thomas Baker potvrdio je to izjavivši da niko nije znao kako će zvučati celina šestominutne pesme dok se nije sve složilo:

“Stajao sam u kontrolnoj sobi i jednostavno sam znao da po prvi put slušamo jednu veliku stranicu u istoriji muzike”. Pesma ima čak 180 snimaka vokala i zahtevala je više od 70 sati rada za završavanje dela s operom.”

*****************

Producent pesme Roy Thomas Baker radio je i na albumu Guns N’ Roses “Chinese Democracy“, no otpušten je zbog navodnog preterivanja oko zvuka gitara.

*****************

Naslov pesme je igra reči koja insinuira Mađarsku rapsodiju Franza Liszta (Hungarian Rhapsody), naslov koji je bend 2012. iskoristio za DVD/CD izdanje snimke koncerta održanog u Budimpešti 1986.

*****************

Poznati gitarski rif Briana Mayja zapravo je nastao na klaviru. Osmislio ga je Freddie i oktave odsvirao levom rukom, što je Mayju poslužilo kao vodič za rif. Jednom prilikom je May izjavio da mu to nije bio lak zadatak te da je Freddie to napravio jer je sumnjao u svoje veštine na klaviru.

Klavir na kojem je Freddie snimio kultnu pesmu isti je instrument na kojem je Paul McCartney svirao kad su Beatlesi snimili “Hey Jude.”

*****************

Bend je u startu izrazio želju da “Bohemian Rhapsody” objave kao singl, no izdavačka kuća EMI imala je druge planove jer su smatrali da je predugačka za radio emitovanje. Freddie je zato snimak odnio na radio stanicu kako bi dobio konkretno mišljenje. Njegov prijatelj, DJ Kenny Everett taj je vikend pesmu pustio četrnaest puta, a interes je bio toliki da su slušaoci počeli da dostavljaju narudžbine u prodavnice ploča.

*****************

Freddie Mercury jednom je rekao da pesma govori o vezama, no njeno značenje nisu želeli da otkriju ni drugi članovi benda. Četrdeset godina kasnije Freddiejeva biografkinja Lesley-Ann Jones tvrdi da stihovi nose tajnu poruku, a ona je Freddiejevo priznanje da je homoseksualac. S njom se slaže i tekstopisac Tim Rice, blizak pevaču.
“U stihu “Mama, I just killed a man” (Mama, upravo sam ubio čoveka) Freddie je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao biti i sad pokušava živeti s novim Freddiejem”, rekao je Rice.

U pesmi se pojavljuju zanimljivi pojmovi iz kulture – Scaramouche je klovn iz tradicionalne italijanske commedia dell’arte, fandango je španski ples, a Figaro naravno lik iz Rossinijeve opere „Seviljski berberin“.

*****************

Galilea, slavnog firentinskog astronoma, Freddie je verovatno ubacio kao referencu na Mayjevu ljubav prema astrofizici iz koje je čuveni gitarista i stekao doktorat 2007. godine.

*****************

Prvi rock album dostupan u Iranu 2004. bila je Queenova kompilacija “Greatest Hits”. Zabrinute za poruku pesme, vlasti su naredile da uz svaki primerak albuma bude objavljen letak u kojem se objašnjava da je pevač zaista ubio čoveka, no da je to bio nesretan slučaj te da u pesmi traži božji oprost (“Bismillah!”, ujedno prva reč Kurana) kako bi spasio dušu od đavola, odnosno Beelzebuba.

Snimak emitovanja pesme “Bohemian Rhapsody” na koncertu grupe Green Day u londonskom Hyde Parku, koja je puštena tek toliko da se ubije vreme dok bend izađe na pozornicu, primer je efekta koji ova vanvremeska pesma izaziva kod slušaoca. Pesmu je tom prilikom više od 65 hiljada ljudi spontano zapevalo u glas.

Pisao : Rastko Tomić