18 značajnih albuma koji ove godine pune 50 godina

Heavy metal je još uvek bio u povoju 1972.

Iako su Black Sabbath već četiri albuma objavili u ​​njihovoj karijeri u tom trenutku, širi žanr se još uvek borio da uspostavi sopstveni identitet, budući heroji poput Judas Priest-a još uvek su se borili da stanu na noge usred promenljivog rocka i metala.

Uprkos tome, granice između hard rocka i heavy metala postajale su sve nejasnije jer su bendovi poput Deep Purple-a i Blue Oyster Cult-a pomogli da predvode tvrđi, teži brend rock muzike, inspirišući buduće generacije u tom procesu.

’72 je takođe zabeležio značajan napredak u glam roku; The Rise And Fall Of Ziggy Stardust David Bowie-a postao je orijentir koji definiše žanr, dok mu je peti album Alice Cooper-a obezbedio njegov najveći hit u naslovnoj pesmi, “School’s Out”.

Imajući to na umu, evo 15 značajnih albuma koji će napuniti 50 godina 2022.

1. Blue Oyster Cult – Blue Oyster Cult

Osnovani su pet godina ranije, ali su tek ’72 godine objavili svoj prvi album. Sa svojim istoimenim debitantskim albumom, Blue Oyster Cult pridružio se gomili bendova koji su stalno brisali granice između hard rocka pod uticajem psihodelije i heavy metala u nastajanju. Kao i mnogi bendovi ranih 70-ih, BOC je još uvek govorio o svom identitetu kada su objavili svoj debi, ali su već pronašli nešto od dobitne kombinacije sa uticajima bajkerskog rocka i ezoteričnih tekstova. Svoj najveći hit su objavili tek četiri godine kasnije, ali je i ovaj album veoma dobar i značajan.

2. Scorpions – Lonesome Crow

Lonesome Crow je veoma drugačija ploča – i zaista, Scorpions je sasvim drugačiji bend – od onoga što će kasnije postati. Inspirisan psiho-rockom, debi Scorpions-a ima tamniji ton od većine kasnijeg materijala benda, jedva prepoznatljivog po behemotima koji osvajaju arenu koji bi postali. ‘Klasični’ zvuk benda možda nije nastao sve do “In Trance”-a 1975. godine, ali ovde još uvek ima sjaja, dve gitare braće Schenker dokazuje neverovatan talenat čak i u ovoj ranoj fazi.

3. Thin Lizzy – Shades Of A Blue Orphanage

Thin Lizzy su bili skoro potpuno neprepoznatljivi na svom istoimenom debitantskom albumu iz 1971. “Shades Of A Blue Orphanage” je mesto gde zvuk benda zaista počinje da se oblikuje, uzimajući više zamaha i groova koji bi se razvijali od Vagabonds Of The Western World pa nadalje.

4. Deep Purple – Machine Head

Mislim da o ovom albumu ne treba trošiti reči. Deep Purple su se već probili sa albumom “In Rock” iz 1970-ih i njegovim naslednikom “Fireball” iz 1971. godine, ali sa “Machine Head” bend je pokazao da je u nedodirljivoj formi. Što se tiče asocijacija Deep Purple-a sa heavy metalom, “Machine Head” je album na koji istoričari mogu da ukažu, moćno postrojenje rifova i vika koji bacaju dugu senku na žanr u nastajanju.

5. ZZ Top – Rio Grande Mud

Little Ol’ Band iz Teksasa postajali su sve sigurniji u zanat i izvođenje sa svojom drugom pločom, “Rio Grande Mud”. Prvi album ZZ Topa (odgovarajuće – i bukvalno – naslovljen, ZZ Top’s First Album) je već utvrdio da trio ima sjajan sluh za groovy blues rock, ali sa Rio Grande Mud-om neobična ličnost benda je zaista počela da sija. Album je takođe priuštio bendu jednu od njihovih najboljih pesama svih vremena; Just Got Paid.

6. Jethro Tull – Thick As A Brick

Zabezeknut opisom kritičara prethodnog albuma Jethro Tull-a “Aqualung” kao konceptualnog albuma, Anderson je odlučio da udvostruči sledeću ploču benda i zaista napiše konceptualni album. Sarkastično. Iako je parodija na ceo konceptni album, hm, koncept, Thick As A Brick će ipak kasnije biti hvaljen kao klasik i jedna od najvećih ploča prog roka svih vremena.

7. The Eagles – Eagles

Za razliku od mnogih svojih savremenika, The Eagles su od samog početka bili potpuno sigurni u svoj zvuk, postajući kantri-rock zvezde jer su singlovi “Take It Easy”, “Witchy Woman” i “Peaceful Easy Feeling” svaki dospeli u Top 40 u SAD, dok je njihov matični album Eagles dostigao 22. mesto na Bilbord 200 listi. Dok su neki sektori rocka uživali u tome da postaju sve žešći i tvrđi u narednoj deceniji, The Eagles su pokazali da postoji sasvim druga strana medalje spremna da preuzme svet sa akustikom sa 12 žica, harmonije i mnogo amerikane.

https://www.youtube.com/watch?v=mrWUlc46dQ0

8. Uriah Heep – Demons And Wizards

Te godine Uriah Heep su objavili dva albuma sa već tri albuma iza sebe. Uprkos tome što su imali najpowermetal ime albuma ikada (što verovatno objašnjava zašto ga je prateći projekat Iced Earth-a iz 00-ih kasnije uzeo za sebe), “Demons And Wizards” malo liči na rani Rush, ali je ipak ostavio pečat u nastajanju metal žanra sa fantastičnim temama. Pesme kao što su “Easy Livin'” i “The Wizard” ostaju omiljene obožavaocima čak i pola veka kasnije, što svedoči koliko je magična bila ova postava Heep-a i ovaj album. Uriah Heep će posetiti Beograd 26. oktobra ove godine u okviru proslave 50 godina postojanja benda.

9. David Bowie – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars

Ceo taj period u kom je David Bowie bio kao Ziggy Stardust 1972. je stvar legende – i to s pravom. U stvari, tačka na kojoj se umetnik uzdigao do superzvezde, Uspon i pad Ziggy Stardusta je bilo glam rock remek delo koje je gotovo istog trenutka zaokupilo maštu i verovatno ostaje Bowievo definitivno remek-delo čak i danas. Njegov uticaj na rock i metal svet nikada ne može biti precenjen – podstičući sve od Billy Corgana iz grupe The Smashing Pumpkins i Def Lepparda do Bauhausa i Creepera, prevazilazeći žanrovske linije da bi istinski otelotvorili ideju od ‘a sada za nešto sasvim drugo.

10. Alice Cooper – School’s Out

Dok je Ziggy prenosio glam u svemir, šok roker Alice Cooper otišao je u skoro potpuno suprotnom smeru pošto je dodao dašak zlokobnog u svakodnevicu sa albumom broj 5, “School’s Out”. Naslovna numera sa albuma postala je odlučujući hit za Coopera, zauzimajući prvo mesto na top listama i u Kanadi i u Velikoj Britaniji, dok se popela na 2. mesto na Bilbord 200 u SAD.

11. Black Sabbath – Vol. 4

Četiri albuma koja je Black Sabbath već objavio nisu pokazivali znake usporavanja kada je u pitanju izbacivanje ploča koje su definisale heavy metal. Ako ništa drugo, Sabbath je postajao sve moćniji – Supernaut i Snowblind to svakako potvrđuju, ali sa Vol. 4 bend je takođe pokazao određeni stepen kreativne i komercijalne ambicije, otkrivajući neoklasični, simfonijski tonirani instrumental Laguna Sunrise i pravu pop melodiju u Changes.

12. Slade – Slayed?

Vulverhemptonov Slade je iskoristio veliki uspeh singlova “Coz I Luv U” i “Take Me Back ‘Ome” kada je njihov treći album “Slayed?” popeo se na vrh top-lista u decembru 1972. Slade je dugovao jasne pohvale onima poput The Beatlesa i The Kinksa, iako je glamirao okolinu njihove radničke klase u potrazi za snom rokenrola. Rezultat je bio album koji je blistao energijom pune nade, dok je singl “Mama Weer All Crazee Now” omogućio bendu još jedan broj 1 koji je te snove pretvorio u stvarnost.

13. Stevie Wonder – Talking Book

Ne toliko vezan nužno za metal, ali veoma bitan album da se pomene, s obzirom da je iznedrio njegov najveći hit – “Superstition”. Sa karijerom koja je trajala već 10 godina u tom trenutku, ovo mu je bio već 15 studijski album. Zvuk albuma je oštro definisan Wonderovim radom na klavijaturama, posebno sa sintisajzerima.

14. T Rex – The Slider

The Slider je album grupe T. Rex Marka Bolana iz 1972. godine, sedmi od njihovog debija iz 1968. i treći pod imenom T. Rek. Za promociju albuma objavljena su dva singla, „Telegram Sam“ i „Metal Guru“.

Slider je dobio priznanje kritičara i dostigao 4. mesto na britanskim listama i 17. mesto u SAD.

15. Allman Brothers Band – Eat a Peach

Ono što je trebalo da bude pobednički krug pretvorilo se u tužan oproštaj. Allman Brothers Band su se pripremali za dalju veličinu sa svojim sledećim studijskim nastupom nakon velikog uspeha izuzetno popularnog “At Fillmore East” iz 1971. godine. Onda je došlo do tragedije kada je vođa benda Duane Allman poginuo u nesreći na motociklu 29. oktobra 1971. I dalje su se nosili sa očiglednim žalovanjem i osećajem neverice, ostavljeni su da sastave “Eat a Peach” sa delovima koje je Duane već snimio i ranije nisu puštali uživo materijal. LP je bio uspešan, dostigavši 4. mesto i dostigavši platinastu prodaju, ali ta popularnost je bila pomućena nezamenljivim gubitkom.

16. Fleetwood Mac – Bare Trees

Za mnoge ljubitelje klasičnog roka, istorija Fleetvood Mac-a podeljena je na dve ere, BS i AS – kao „Before Stevie” i „After Stevie”. Bend je u početku bio zasnovan na blues rocku pre nego što se upustio u različite zvuke. Bare Trees je ponudio najpotpuniju sliku sledeće BS ere, sa promišljenim, introspektivnim tekstovima obojenim impresivnim muziciranjem. Danny Kirwan je napisao polovinu pesama sa albuma, što je njegov najveći album na Fleetwood Mac LP. Pokazalo se i da je to bio njegov poslednji, pošto je Kirwan otpušten iz grupe samo nekoliko meseci nakon što je album “Bare Trees” stigao.

17. Elton John – Honky Chateau

Sedamdesete su bile najplodnija era Elton Johna, a LP “Honky Chateau” iz 1972. godine bio je sastavno izdanje na tom putu. Album je postigao broj 1 u SAD, započevši neverovatnu seriju od sedam uzastopnih LP-ja na vrhu liste za njega. Ploča se može pohvaliti nekim pravim klasicima, uključujući “Rocket Man” i “Honky Cat”.

18. Neil Young – Harvest

Neil Young je objavio “Harvest” dok je njegova solo karijera napredovala plodnim tempom nakon Crosby, Stills, Nash & Young. LP je prihvatio uticaje kantri muzike uz pomoć talentovane prateće grupe poznate kao Stray Gators. Linda Ronstadt i James Taylor dali su prateće vokale na par numera, dok je Londonski simfonijski orkestar bio predstavljen na još dve. Podstaknut popularnim melodijama “Heart of Gold“ i “Old Man“, “Harvest” je postao najprodavaniji album 1972. u Sjedinjenim Državama.