15 bitnih stranih albuma koji ove godine pune 30 godina

1994. godine nastalo je dosta albuma koji su do dan danas stekli status kultnih.

Ovde ću nabrojati verovatno najbitnije od njih, sa otvorenom mogućnošću da možda i nenamerno zaboravim na neki. Redosled albuma je proizvoljan.

Piše : Rastko Tomić

Blur – Parklife

“Parklife” je treći studijski album engleske grupe Blur, objavljen 25. aprila 1994. za Food Records. Nakon umerene prodaje svog prethodnog albuma “Modern Life Is Rubbish” (1993), “Parklife” je vratio Blur na istaknutu poziciju u Velikoj Britaniji, uz pomoć četiri hit singla: “Girls & Boys”, “End of a Century”, “Parklife” i “To the End”.

S obzirom da je samo te godine u Ujedinjenom Kraljevstvu prodat u preko milion primeraka, album je jedan od onih koji su definisali britpop scenu koja je tada bila u nastajanju, zajedno sa albumom “Definitely Maybe” budućih rivala Oasis. “Parklife” je stoga dostigao kulturni značaj iznad i izvan svoje značajne prodaje i priznanja kritike.

Oasis – Definitely Maybe

Kada smo ga malopre pomenuli, hajde sada i opširnije. “Definitely Maybe” je debitantski studijski album engleske grupe Oasis, koji je izdala Creation Records 29. avgusta 1994. Bend je krajem 1993. rezervisao Monnow Valley Studio blizu Rokfilda da snimi album i sarađivao sa producentom Dejvom Bačelorom, kog je solo gitarista i glavni tekstopisac Noel Galager znao još iz vremena kada je radio kao vozač za Inspiral Carpets, iako su sesije bile nezadovoljavajuće i Bačelor je kasnije otpušten.

U januaru 1994. grupa je krenula sa ponovnim snimanjem albuma u ​​studiju Sawmills u Kornvolu, gde je Noel producirao sesije zajedno sa Markom Kojlom. Rezultati su i dalje smatrani nezadovoljavajućim; u očaju, Markus Rasel iz Kreacije kontaktirao je inženjera i producenta Ovena Morisa, koji je na kraju radio na miksovanju albuma u ​​studiju Džonija Mara u Mančesteru.

“Definitely Maybe” je doživeo neposredan kritičarski i komercijalni uspeh u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon što je predstavljen javnosti nakon singlova „Supersonic“, „Shakermaker“ i hita „Live Forever“ koji je takođe bio uspešan na US Rock-u u 10 najboljih u Velikoj Britaniji. Došao je pravo na broj jedan na UK Albums Chart i postao najbrže prodavani debi album u istoriji britanske muzike u to vreme. Bio je uspešan i u Sjedinjenim Državama, a prodat je u preko 8,5 miliona primeraka širom sveta.  Album je dobio široko priznanje kritike i pomogao da se podstakne revitalizacija britanske pop/rok muzike 1990-ih.

Soundgarden – “Superunknown”

“Superunknovw” je četvrti studijski album američkog rok benda Soundgarden, objavljen 8. marta 1994. preko A&M Records. Produciran od strane Majkla Bejnhorna i samog benda, Soundgarden je započeo rad na albumu nakon turneje na kojoj su promovisali svoj prethodni album, “Badmotorfinger” (1991). “Superunknown” je zadržao težinu ranijih izdanja benda dok je pokazao raznovrsniji spektar uticaja.

“Superunknown” je doživeo i komercijalni uspeh, ali je dobio i dobre kritike i postao je album benda koji im je olakšao proboj. Sa albuma je objavljeno pet singlova: „The Day I Tried to Live“, „My Wave“, „Fell on Black Days“, „Spoonman“ i „Black Hole Sun“, od kojih su poslednja dva osvojila Gremi nagrade i pomogla Soundgardenu da dostgne mejnstrim popularnost.

Beastie Boys – “Ill Communication”

“Ill Communication” je četvrti studijski album američke hip hop grupe Beastie Boys, objavljen 31. maja 1994. Spada među najraznovrsnija izdanja benda, crpeći uticaje iz hip hopa, ali i iz pank roka, džeza i fanka, čime su nastavili svoj trend od semplovanja ka živim instrumentima, koji je započet njihovim prethodnim izdanjem, “Check Your Head” (1992).

Beastie Boys su bili pod uticajem džez rok albuma Majlsa Dejvisa “On the Corner” (1972) i “Agharta” (1975) dok su snimali ovo izdanje, koje je postalo drugi album broj jedan benda na američkoj Bilbord 200 listi i njihov drugi trostruko platinasti album.

Green Day – “Dookie”

“Dookie” je treći studijski album američke pank grupe Green Day, objavljen 1. februara 1994. u izdanju Reprise Records. Bio je debi benda za ovu izdavačku kuću i prva saradnja sa producentom Robom Kavalom. Napisao ga je uglavnom frontmen i gitarista Bili Džo Armstrong, a album je u velikoj meri zasnovan na njegovim ličnim iskustvima, sa temama kao što su dosada, anksioznost, veze i seksualnost. Album je promovisan sa četiri singla: „Longview“, „Basket Case“, ponovo snimljenom verzijom „Welcome to Paradise“ (koja se prvobitno pojavila na drugom studijskom albumu benda, “Kerplunk” iz 1991.), i „When I Come Around“ .

Posle nekoliko godina dominacije grungea u popularnoj muzici, “Dookie” je doneo življi, melodičniji zvuk u mejnstrim, sa sličnim tekstovima koji su dospeli do univerzalne publike i doveli Green Day do svetske slave. Smatra se jednim od ključnih albuma 1990-ih i pank roka uopšte, koji je takođe bio ključan u učvršćivanju popularnosti ovog žanra. Album je uticao na novi talas pop-pank bendova, kao što su Blink-182, Sum 41 i Fall Out Boy.

Korn – “Korn”

“Korn” je debi studijski album američkog nu metal benda Korn. Objavljena je 11. oktobra 1994. preko Immortal and Epic Records. Pre snimanja albuma, bendu su se obratili Immortal/Epic Records nakon nastupa na Hantington Biču u Kaliforniji. Bend je potpisao ugovor sa svojom izdavačkom kućom jer nisu hteli da „odpišu svu svoju kreativnu slobodu“.[3] Bend će snimati u Indigo Ranch studiju u Malibuu, u Kaliforniji, sa producentom Rosom Robinsonom, koji je takođe producirao njihov demo Neidermaier’s Mind iz 1993. godine. Snimanje je trajalo od maja do juna 1994. Nakon snimanja, Korn je bio na turneji sa Biohazardom i House of Pain.

Teme albuma uključuju zlostavljanje dece, zloupotrebu droga i maltretiranje. Na omotu albuma prikazana je mlada devojka kojoj prilazi krupni muškarac koji drži nešto što izgleda kao potkove ili možda sečiva. Štaviše, senka devojke daje izgled da je njeno telo vešano zbog položaja loga benda. Fotografiju je uradio Stephen Stickler, a dizajn su režirali Jai Papke i Dante Ariola.

Prvi singl albuma, “Blind”, našao se na 15. mestu na Canadian Alternative 30, a album je dostigao vrhunac na 10. mestu na Novom Zelandu, kao i na 72. mestu Bilbord 200. Debi album je prodat u najmanje 2,1 milion primeraka u Sjedinjenim Državama i 10 miliona primeraka širom sveta, prema Nielsen SoundScan-u od 4. januara 2013. Mnogi smatraju da je album započeo nu metal žanr.

Korn je bio na turneji sa mnogim bendovima kako bi promovisao album. U početku, Korn se pridružio turneji Sick of It All. Posle Sick of It All Tour, Korn se pridružio Danzig 4 Tour. Korn je takođe bio na turneji sa Megadethom, Fear Factori i Flotsam and Jetsam.

Pozadina
Pre nego što je Korn dobio ime, zajedno su se preselili u malu kuću u Hantington Biču, Kalifornija, južno od Los Anđelesa, gde su počeli da rade na pesmama.[4] Ubrzo nakon preseljenja, iznajmili su Underground Chicken Sounds, studio za snimanje, od Džefa Krita, koji je prethodno dozvolio pevaču Džonatanu Dejvisu da živi u svojoj garaži. Dok su snimali u studiju, privukli su gomilu ljudi kada su izveli uvod u „Klovn“.[4] Bas gitarista benda Redžinald „Fildi“ Arvizu rekao je da se publika okupila jer je stil benda zvučao tako „drugačije“.[5]

Korn je formiran 1993. godine.[6][7] U roku od dve nedelje od osnivanja, snimili su demo koji sadrži “Blind”, “Predictable” i “Daddi”.[6] Nekoliko nedelja kasnije, Korn su odigrali svoj prvi nastup u klubu pod nazivom California Dreams u Anahajmu.[6][8] Korn je počeo da svira u leto 1993. godine.[3] Dok je nastupao na Hantington Biču, bend je primetio Immortal/Epic A&R Paul Pontius. On se obratio bendu nudeći mu da snimi album preko njihove kompanije. Iako je grupa imala ponude od nekoliko drugih izdavača, Korn je otišao sa Immortal/Epic jer nisu hteli da „odjave svu svoju kreativnu slobodu“.[3]

Helloween – “Master of the Rings”

Posle dva burna albuma, Helloween je odlučio da napusti slavnog pevača Majkla Kiskea i vrati se svojim metal korenima iz 1980-ih. Angažovali su Andija Derisa, čiji glas ni najmanje ne liči na Kiskeov, i odmah su okrenuli novi list i uveli novu eru benda. Sa hitovima poput “Sole Survivor” i “Where the Rain Grows”, Helloween se vratio na pravi put. Deris ima moćan glas, donoseći novi zvuk podmlađenom bendu koji želi da se vrati na vrhunac na kome su postavili svoju zastavu samo nekoliko godina ranije.

Dream theater – “Awake”

“Awake” je treći studijski album američkog progresiv metal benda Dream Theater, koji je objavljen 4. oktobra 1994. godine za izdavačku kuću East West Records. To je poslednji album Dream Theater-a na kome se pojavljuje originalni klavijaturista Kevin Mur, koji je najavio svoju odluku da napusti bend tokom procesa miksovanja albuma.

Veliki deo materijala za “Awake” napisan je na sesijama pisanja između februara i aprila 1994. godine, tokom kojih su Dream Theater bili pod pritiskom svoje izdavačke kuće da proizvedu album tako uspešan kao “Images and Words” (1992) sa singlom sličnim „Pull Me Under „. Izdavačka kuća je želela da bend proizvede album više orijentisan na metal, nadajući se da će biti lakše plasirati na tržište. Džon Purdel i Duejn Baron su producirali, dizajnirali i miksovali album.

Stone temple pilots – “Purple”

“Purple” je drugi studijski album američke rok grupe Stone Temple Pilots, objavljen 7. juna 1994. u izdanju Atlantic Records. Album, izgrađen na temeljima koje je postavio debi album grupe “Core” (1992), doživeo je veliki komercijalni uspeh, debitujući na prvom mestu Bilbord 200 liste sa 252.000 prodatih primeraka u prvoj nedelji. Ostao je na vrhu liste tri nedelje, na kraju je prodat u preko šest miliona primeraka. Iznedrio je niz uspešnih singlova – „Vasoline“ i „Interstate Love Song“ su na vrhu liste Mainstream Rock Tracks i dostigle drugo mesto na listi Modern Rock Tracks, dok je „Big Empty“ takođe došao do prvih deset na obe liste.

NIN – “The Downward Spiral”

“The Downward Spiral” je drugi studijski album američkog industrijskog rok benda Nine Inch Nails, koji je 8. marta 1994. objavio Nothing Records u Sjedinjenim Državama i Island Records u Evropi. To je konceptualni album koji detaljno opisuje samouništenje čoveka od početka njegove mizantropske „svijale naniže“ do njegove samoubilačke tačke preloma. Album je doživeo komercijalni uspeh i uspostavio je Nine Inch Nails kao uglednu snagu na muzičkoj sceni 1990-ih, sa svojim zvukom koji je bio naširoko imitiran, a bend je dobio medijsku pažnju i višestruka priznanja.

Album sadrži elemente industrijskog roka, tehna, metala i ambijentalnog zvuka, za razliku od debi albuma grupe “Pretty Hate Machine” (1989) pod uticajem sinti-popa. Reznor je bio pod jakim uticajem Dejvida Bouvija i “The Wall” od Pink Floyda zbog njihovih tema introspekcije i disocijacije, i njihovog fokusiranja na teksturu i prostor.

Muzički kritičari i publika smatraju “The Downward Spiral” jednim od najvažnijih albuma 1990-ih, a hvaljeni su zbog svoje abrazivne i eklektične prirode i mračnih tema, iako su ga društveni konzervativci senzacionalizovali zbog nekih njegovih tekstova. Album je iznedrio dva glavna singla, “March of the Pigs” i “Closer”, pored promotivnih singlova “Piggy” i “Hurt”.

Pantera – “Far Beyond Driven”

“Far Beyond Driven” je sedmi studijski album američkog metal benda Pantera, objavljen 22. marta 1994. u izdanjima Elektra Records i East West Records. Ovo je Panterin najprodavaniji album, dostigao je 1. mesto na Billboard 200 listi i dobio platinasti sertifikat od strane RIAA.

“Far Beyond Driven” je ujedno prvi album Pantere na kome je gitarista benda Darel Abot upisan kao „Dimebag Darrell“, nakon promene svog nadimka iz „Diamond Darrell“ ubrzo nakon što je objavljen abum “Vulgar Display of Power”.

Na izdanju su se našli hit singlovi “I’m Broken”, “Planet Caravan”, “5 Minutes Alone” i “Becoming”.

The Offspring – “Smash”

“Smash”je treći studijski album američke rok grupe The Offspring, objavljen 8. aprila 1994. u izdanju Epitaph Records. Nakon turneje u znak podrške svom prethodnom albumu “Ignition” (1992), bend je snimao svoj sledeći album tokom dva meseca u Track Record u Severnom Holivudu, Kalifornija. Na ovom albumu je prvi put Dekster Holand zaslužan i za gitare, a ne samo za vokal.

“Smash” je bio uvod za Offspring u svetsku popularnost i proizveo je veliki broj hit singlova, uključujući “Come Out and Play”, “Self Esteem” i “Gotta Get Away”. Zajedno sa Green Day-evim “Dookie”, “Smash” je bio odgovoran za uvođenje pank roka u mejnstrim, i pomogao je da se otvori put pop pank sceni u nastajanju 1990-ih.

Pink Floyd – “The Division Bell”

“The Division Bell” je četrnaesti studijski album engleske rok grupe Pink Floyd, objavljen 28. marta 1994. u izdanju EMI Records u Ujedinjenom Kraljevstvu i 4. aprila od strane Columbia Records u Sjedinjenim Državama.

Drugi album Pink Floyda snimljen bez osnivača Rodžera Votersa, “The Division Bell”, napisali su uglavnom gitarista i pevač Dejvid Gilmor i klavijaturista Ričard Rajt. Sadrži prvu pesmu na kojoj je Rajt otpevao glavne vokale na nekom albumu Pink Floyda još od “The Dark Side of the Moon” (1973). Gilmourova verenica, romanopisac Poli Samson, koautor je mnogih tekstova koji se bave temama komunikacije. Bio je to poslednji studijski album Pink Floyda koji je sastavljen od potpuno novog materijala, i poslednji snimljen sa Rajtom, koji je umro 2008.

The Cranberries – “No Need to Argue”

“No Need to Argue” je drugi studijski album irskog alternativnog rok benda Cranberries, objavljen 3. oktobra 1994. za Island Records. Ovo je najprodavaniji album benda i prodat je u 17 miliona primeraka širom sveta do 2014. godine(što znači da je do danas prodaja prešla 20 miliona sigurno). Sadrži najpoznatiju pesmu benda, “Zombie”. Raspoloženje albuma smatra se mračnijim i oštrijim od onog na debi albumu benda “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?”, objavljen godinu dana ranije.

Alice in Chains – “Jar of Flies”

“Jar of Flies” je treći studijski EP/album američkog benda Alice in Chains. Objavljen je 25. januara 1994. u izdanju Columbia Records. Bio je ovo prvi EP u istoriji muzike koji je debitovao na prvom mestu Bilbord 200 liste, sa prodajom u prvoj nedelji koja je premašila 141.000 primeraka u Sjedinjenim Državama. Ploča je napisana i snimljena tokom samo jedne nedelje u London Bridge studiju u Sijetlu. Pesme “No Excuses”, “I Stay Away” i “Don’t Follow” su objavljene kao singlovi za promociju EP-a.