Wed. Apr 21st, 2021

15 zanimljivosti o pesmi “Hotel California” koje (možda) niste znali

Svaka pesma ima svoju priču.

Za pesmu The Eagles-a “Hotel California“ ta priča se proteže kilometrima. Naslovna pesma i hit albuma iz 1976. godine postala je jedna od najpoznatijih pesama u istoriji roka, ali njena priča ide dublje nego što možda mislite. Od originalne inspiracije do pametne igre reči do trajnog kulturnog uticaja, u nastavku navodimo 15 činjenica koje možda ne znate o Eaglesovom “hotelu California“.

1. Don Felder nije očekivao da će pesma biti hit.

Znajući dobro da se većina tadašnjih radio hitova kretala oko tri minuta, Don Felder je mislio da nema šanse da „Hotel California“ bude uspešna. ” “Hotel California” traje šest minuta, uvod je minut, zaustavlja se u sredini bez bubnjeva, a na kraju imate dvominutni gitarski solo“, rekao je MusicRadaru 2012. “To je apsolutno pogrešan format za singl.” Pogrešio je.

2. Njen radni naziv je bio “Mexican Reggae”.

Kako je Don Felder počeo da gradi temelje pesme, predstavio je svoj napredak kolegi iz benda Don Henley-u. „Henley se vratio i rekao da mu se zaista sviđa ta pesma i mislim da ju je nekako prozvao “Mexican Reggae” (Meksički rege), prisetio se Felder u emisiji Ultimate Classic Rock Nights kod strica Joea Bensona. “I rekao sam: “Ma, u redu. “Mexican Reggae”. To zvuči mi dobro.”

3. Ian Anderson je mislio da zvuči užasno poput pesme Jethro Tull-a.

Akordi u ovoj pesmi Ian Andersona su podsetili na Jethro Tull, jer je primetio da je progresija akorda u “Hotel California“ imala izvanrednu sličnost sa onom na “We used to know”, pesmi sa albuma “Stand Up” Jethro Tull-a iz 1969. godine. Ali to je bilo sasvim slučajno. “U mom pogledu na to sigurno nema gorčine niti bilo kakvog osećaja plagijarizma“, rekao je on u intervjuu za Songfacts. “Iako ponekad aludiram, u šali, da to prihvatim kao svojevrsnu počast.”

4. Kada je došlo vreme za snimanje pesme, Don Felder je zaboravio šta je napisao.

Kada je bend seo da snimi pesmu, Don Henley je insistirao da se pesma preseče kao originalni demo. Ali, napisavši je godinu dana ranije, Felder nije mogao da se seti šta je svirao. “Ostavio sam originalnu kasetu u svom studiju u Los Anđelesu u Malibuu”, rekao je UCR. “Morao sam da pozovem svoju spremačicu da ode da pronađe kasetu, stavi je u blaster i pušta je preko telefona, tako da mogli bismo mogli da snimamo u studiju u Majamiju. Tada sam morao da sednem i naučim šta sam tada izmislio, ton za tonom, jer je Don to želeo da bude isto kao sa demoa.”

5. Bend je želeo da pesma “počne poput epizode ​​The Twilight Zone“.

“Želeli smo da napišemo pesmu baš kao da je to film”, rekao je cosenter Glenn Frey Cameron Crowe-u 2003. “Lik se vozi preko pustinje. Umoran je. Puši. Dođe preko brda, ugleda neka svetla, krene ka njima. Prvo što vidi je zaista čudan momak na ulaznim vratima, koji mu želi dobrodošlicu: ‘Uđi.’ Uđe, i onda to postane Fellini-esque – čudne žene, ženstveni muškarci, zasenčeni hodnici, bestelesni glasovi, razuzdanost, iluzija … neobičnost “.

6. Predložena je filmska adaptacija pesme.

Kinematografski kvalitet pesme nije izgubljen kod filmske producentkinje Julie Phillips (Taksista, Bliski susreti treće vrste), koja je predložila ideju o filmu bendu ali do dogovora nije došlo.

7. “Steely knives“ je referenca na Steely Dan-a, koji je inspirisao Eagles-e da prošire svoje lirske horizonte.

„Jedna od stvari koja nas je impresionirala kod Steely Dan-a bila je ta što će reći bilo šta u svojim pesmama, a to nije moralo nužno imati smisla“, rekao je Glenn Frey u emisiji Ultimate Classic Rock Nights.

8. „Mercedes bends“ nije greška u kucanju.

Kada je album objavljen, u njega su bili uključeni i tekstovi pesama. Neki obožavaoci pretpostavili su da je “Mercedes bands” greška u kucanju, ali to je bila svrsishodna igra reči, naglašavajući fanatični i uvrnuti um žene.

9. Postoji bezbroj teorija o arhitektonskoj inspiraciji koja stoji iza „hotela Kalifornija“.

Eagles su tvrdili da je pesma uvek bila glavna metafora prolaznog materijalizma i bogatstva Kalifornije, ali fanovi su se počeli pitati da li je hotel iz stvarnog života inspirisao pesmu. Pojavila su se različita tumačenja, prema Songfacts-u, od lokalnih psihijatrijskih bolnica do dvorca Aleistera Crowleyja u Škotskoj do Playboy Mansiona u Los Angelesu.

10. Zbog fotografije na omotu albuma bend je skoro bio tužen.

Namerajući da prikaže omot albuma, fotograf John Kosh – koji je takođe fotkao i omote Abbey Road-a, Who’s Next i Get Yer Ya-Ya’s Out! – ufotkao je snimak hotela Beverli sa zrnastim odsjajem, tako da identitet objekta nije bio odmah prepoznatljiv. „Oduševili smo se hotelima“, rekao je Don Henley. “Hoteli su bili veliki deo našeg života. Hotel Beverli Hills postao je nešto kao žarišna tačka – doslovno i simbolično. Oduvek su me zanimali arhitektura i jezik arhitekture, i, u to vreme, bio sam posebno oduševljen stilom rane Kalifornije. Mislio sam da postoji određena misterija i romansa u vezi s tim. “Kada se napokon pročulo o kojem je hotelu reč, a kako se album vinuo na top liste, hotel Beverli pretio je Koshu, ali je zatim odustao od tužbe nakon što su primetili da su im se rezervacije utrostručile.

11. Eagles su jednom podneli tužbu protiv hotela koji je sebe nazvao “Hotel California“.

Iako je hotel Todos Santos sa sedištem u Meksiku prvobitno otvoren kao hotel California 1950. godine, skoro tri decenije pre nego što je pesma izašla, funkcionisao je pod nekoliko različitih imena pre nego što se 2001. vratio pod ime Hotel California. Tužba se desila 2018. godine, zbog puštanja pesama Eagles-a i prodaje robe sa njihovim imenom, i zbog toga što je hotel lažno tvrdio da je inspiracija za pesmu, uprkos tome što nije imao zvaničnu vezu sa grupom.

12. Don Henley je skoro tužio R&B pevača Franka Ocean-a zbog neovlašćenog semplovanja pesme.

Kada je Frank Ocean izdao svoj debitantski mixtape, “Nostalgy, Ultra” 2011. godine, na jednoj od numera “American Wedding“ mogao se čuti neodobreni uzorak, odnosno sempl pesme “Hotel California“. “Don Henley je očigledno zastrašen mojom izradom pesme”, napisao je Ocean na svom blogu Tumblr. “Zapretio je tužbom ako je ponovo izvedem. Mislim da je to jebeno strašno.” Sempl nikada nije obrisan, a pesma nikada nije puštena u prodaju.

13. Termin “Hotel California“ postao je sinonim za situacije iz kojih se naizgled ne može pobeći.

Od objavljivanja, tema neizbežnog zarobljavanja pesme odjeknula je drugim scenarijima izvan Kalifornije. Na primer, zakon o finansijskoj reformi iz srednje krize koji su senatori Chris Dodd i Bob Corker izneli 2010. godine obuhvatio je „odredbu o hotelu California” za Goldman Sachs i druge banke koje su se pretvorile u banke koje drže banke. Odredba je značila čak i ako bi se ove institucije rešile svojih bankarskih holdinga, i dalje bi bile pod nadzorom Feda, ili bi, prema rečima Orlova, mogle da se prijave kad god im se prohte, ali nikada ne bi mogle da odu. Izraz se takođe pojavio među piscima i političarima kada je Velika Britanija počela da se dogovara da zvanično napusti EU 2017. godine, a neki su se založili za „model hotela California“, u koji bi Britanija mogla formalno da odjavi uniju, ali da i dalje ostane finansijski uključena. Iste godine, u SAD, biznismen Villiam Brovder pozvao se na tekst dok je svedočio o ruskom mešanju u američke postupke pred senatskim pravosudnim komitetom.

14. Postoji mnogo obrada i prerađenih verzija pesme, uključujući onu sa članovima Stix-a i Foreignera.

2014. godine, u preuređenoj verziji “Hotel California“ predstavljen je Don Felder, zajedno sa Tommi Shaw-om iz Stix-a i Kelly Hansen iz Foreigner-a. „Nisam želeo da uradim samo rimejk iste verzije pesme, rekao je Felder. “Morao je da bude nov i svež.“ Nancy Cinatra je otpevala verziju za svoj album “California Girl” iz 2002. Drugi su preveli numeru na razne jezike za obrade: Cat Empire pevao je na francuskom, Vama Veche na rumunskom i Gipsy Kings na španskom. Iako je pesma možda prvobitno bila usredsređena na Kaliforniju, njena privlačnost je globalna.

15. Don Felder i Joe Walsh su svirali solo pesme, a zatim su na kraju razmenili redove.

Gitare na pesmi “Hotel California” možda su njen krunski dragulj, ali podvig je nesumnjivo bio zajednički napor. Felder je uzeo prvi deo soliranja, Walsh je uzeo drugi, a onda su zamenili delove za kraj pesme, stvarajući nezaboravan “muzički razgovor” koji će se naći na 8. mestu na listi 50 najvećih gitarskih soloa svih vremena u svetu gitare. „Don Felder i ja smo uvek bili veoma konkurentni, ali bilo je dobro“, prisetio se Walsh 2016. „Zaista smo se poštovali i gurali smo jedan drugog”.

Pisao : Rastko Tomić

Highwaystar Magazine radio