40 godina The Clashovog albuma Sandinista! proslavljeno novim video spotom

Iako su neki smatrali kako se na 3 objavljena LP- zapravo krije tek jedna dobra ploča te da bi bilo bolje da je projekt bio manje ambiciozan, drugi pak smatraju da album zaslužuje epitet umetničkog dela.

Jedan od najznačajnijih punk albuma u istoriji muzike, “Sandinista!” kultnog britanskog benda The Clash ovog decembra slavi 40. godišnjicu od objavljivanja, a kako okrugli rođendan ne bi prošao neobeleženo objavljen je novi video spot za pesmu “The Magnificent Seven”.

Kombinujući snimke nastupa The Clasha iz nekoliko popularnih televizijskih emisija te arhivske zapise nastale na Manhattanu u vreme kada je bend 17 noći za redom svirao u Bond’s International Casinu, novi video kreirao je svestrani britanski umetnik Don Letts. Zabeleženi trenuci važan su deo istorije kako za sam bend tako i za muzičku scenu generalno:

Gigantski, trostruki, album “Sandinista!” s ukupno 36 pesama objavljen je 12. decembra 1980. godine. Reč je o četvrtom studijskom albumu kultnih punkera, a uz “The Magnificent Seven”, izdvajaju se singlovi “The Call Up” i “Hitsville UK”.

Da su uvek bili “korak ispred” smatra Letts koji pri tome album “Sandinista!” opisuje kao “multikulturalni koncept (The Clash su, uz punk, u svoju muziku ukomponovali su i R n’ B, rap i funk elemente, reggae, dub, disco i rockabilly, ali i gospel i jazz) koji sadrži sve potrebne sastojke zahvaljujući kojima koji su The Cash postali toliko veliki” i, što je još važnije, “sadrži sve ono zbog čega se i mladež 21. veka poistovećuje sa njima te elemente zbog kojih se The Clash i dalje prepoznaje kao jedan od najuticajnijih bendova ikad.”

Rap i raggae uticaji došli su iz Londona, New Yorka i Jamajke gde je album sniman dok je ime ploče inspirisano tadašnjim pokretom i idealima demokratskih i socijalnih reformi poteklih iz Nikaragve zbog čega se, u skladu s njihovom već poznatom punkerskom reputacijom politički angažovanog enda, album smatrao kontroverznim budući da je odabranim naslovom pružao direktan otpor odlukama britanske premijerke Margaret Thatcher. Opet – sve u manirama onog što je punk tada predstavljao.