Muzička industrija u 2020. godini je pretrpela više od 30 milijardi dolara gubitka zbog korone

Umesto planiranih prihoda od rekordnih 12,2 milijarde dolara na blagajnama, muzička koncertna industrija pretrpela je enormne gubitke.

Jedino je ‘profitirala’ prodaja muzike u fizičkom i digitalnom obliku. No, predviđa se da će 2021. označiti potpuni oporavak industrije.

Globalna industrija muzičkih događanja uživo izgubila je više od 30 milijardi dolara u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, uključujući 9,7 milijardi dolara na blagajnama.

Na početku godine predviđalo se kako će ova industrija 2020. postići rekordnih 12,2 milijarde dolara na blagajnama, ali umesto toga pretrpela je enormni gubitak u prodaji ulaznica, nakon što je industrija u potpunosti zatvorena u martu.

Predviđena cifra od 30 milijardi USD uključuje neprijavljene događaje, pomoćne prihode, uključujući sponzorstva, prodaju ulaznica, koncesije, robu, prevoz, restorane, hotele i druge ekonomske aktivnosti povezane s događajima uživo, navodi se u izveštajima.

“Bila je to izuzetno teška godina za industriju, na koju je koronavirus nesrazmerno uticao. Koliko god bolno beležili nedaće i gubitke s kojima se suočavaju naša industrija i mnogi kolege, srećom na vidiku je oporavak industrije”, izjavio je Ray Waddell, predsednik medija Oak View & Conferences Division, koji nadgleda Pollstar i sestrinsku publikaciju VenuesNow. “Sa vakcinama, boljim testiranjima, novim protokolima sigurnosti i sanacije, pametnim izdavanjem ulaznica i ostalim inovacijama, koncertna industrija će se ubrzati u sledećim mesecima. Sigurni smo da ćemo u ovo vreme sledeće godine imati sasvim drugu priču i ishod”, dodao je.

Samo britanska muzička industrija beleži pad od više od 85% u svim segmentima. A muzička industrija u Ujedinjenom Kraljevstvu jedna je od glavnih pokretača ekonomije. Gubici od 30 milijardi dolara proizlaze iz 10,92% međugodišnje stope rasta u prvom tromesečju, poslednjem punom tromesečju pre pandemije. Gubici Pollstar Boxofficea od 9,7 milijardi dolara predstavljaju pak porast u odnosu na 8,9 milijardi dolara predviđenih u prvom tromesečju.

Budućnost nam nudi ipak svetlo na kraju tunela – 2021. koncerti bi konačno trebali da se održavaju.

Muzičari ipak utehu mogu potražiti u činjenici da pandemija nije nimalo uticala na prodaju muzike u fizičkom i digitalnom obliku. Šta više, 2020. zbog lock-downa ljudi su imali priliku uživati puno više u novoj i omiljenoj muzici pa se predviđa porast od 8 do 10% prodaje za ovu godinu!