Na današnji dan albume objavili Miladin Šobić, Valentino, Bijelo dugme…

16. mart je izgleda godinama i decenijama unazad iz nekog nama nepoznatog razloga bio primamljiv muzičarima.

To možemo reći kada znamo da su svoje albume na današnji dan objavili izvođači kao što su Bijelo dugme, Valentino, Miladin Šobić i drugi, ali desile su se tu i još neke druge stvari.

Pre svega možemo krenuti od 1971. godine i Zagrebfesta.

Na današnji dan ’71 godine počeo je Zagrebfest, festival šlagerske muzike, koji je prethodne i ove godine znamenit po dodatnom rock programu, takođe takmičarskog karaktera. Glasače je činila isključivo publika i za finale je izabrala tri izvođača, Indexe, Korni grupu i Crvene koralje.

To je bio i konačni redosled, a pobednici, odnosno sarajevski Indexi, izveli su pesmu “Izvor”, jednu od onih koja je kreirala mit o Indexima, jer nikada nije snimljena u njihovoj izvedbi (dve godine kasnije našla se u verziji Dalibora Bruna na njegovom albumu ”Voljenoj”). Taj Zagrebfest ostao je poseban po tome što su na njemu gostovali neki od najpopularnijih svetskih bendova u to vreme kao što su Mungo Jerry, Pretty Things, Juice Lucy i Matthews Southern Comfort, i samim tim je lineup festivala činio jednim od najpopularnijih u Jugoslaviji u to vreme.

Ono što je zanimljivo za Indexe, iako u to vreme popularan bend, oni su svoj prvi album(ne kompilacioni) objavili tek 1978. godine, a do tada su već u svojoj diskografiji imali 20 singlova na kojima su se nalazile neke od njihovih najpopularnijih pesama kao što su “Jutro će promijeniti sve”, “Svijet u kome živim”, “Da sam ja netko”, “Sve ove godine”, “Sanjam”, “Balada” i mnoge druge.

Zašto je to bilo tako ?

Pa, naime, ’60ih i u prvoj polovini ’70ih godina dvadesetog veka u Jugoslaviji mnogo više su se proizvodile i prodavale singl ploče, u narodu poznate kao singlice, nego LP ploče. Čak je u muzičkom magazinu „Džuboks“ u periodu od kraja 1979. do jeseni 1981. postojala rubrika “Singlovi”.

Singlovi su bili baza svake promocije; prvo su na singl bile stavljani aduti albuma koji je u planu da se objavi, ali se album objavljuje tek nakon što singl svojom prodajom dokaže da ima svrhe truditi se dalje.

No, kada smo kod malopre pomenutih popularnih svetskih bendova, na današnji dan u Beograd stiže jedan jedini Deep Purple.

Da, na današnji dan 1975 u Hali Pionir u Beogradu Deep Purple su održali svoj prvi koncert u Jugoslaviji, dok je drugi usledio sutradan, 17. 3. u Domu sportova u Zagrebu. Tada su vesti putovale dosta sporije nego danas tako da su oni i dalje predstavljali svog novog pevača Davida Coverdalea, koji je ’73. zamenio Iana Gillana, te su promovisali album “Stormbringer” koji je bio(i ostao) poznat po hit baladi “Soldier of Fortune”, ali i naslovnoj pesmi i “The Gypsy”.

Ovi koncerti su posebno važni zbog toga što su otvorili vrata za seriju najvećih svetskih rock atrakcija – Santana i Frank Zappa gostovali su iste godine, a Rolling Stones, Jethro Tull i Paul McCartney & Wings sledeće. Predgrupa Deep Purpleu na beogradskom koncertu bio je Smak, a na zagrebačkom Hobo, progresivni rock sastav Mate Došena.

Postoji i urbana legenda(za koju verovatno nikada nećemo saznati stopostotno da li je istina ili ne) vezana za nastup grupe Smak pre Deep Purplea. Legenda kaže da je Smak odsvirao perfektan koncert uz ogromne ovacije publike, pa su se članovi benda Deep Purple naljutili na svog menadžera zato što je doveo tako dobar bend da im bude predgrupa.

Za takav događaj postoje i opravdanja s obzirom da je to Blackmoreu bila poslednja turneja sa Deep Purpleom do kasnijeg ponovnog okupljanja, te su u bendu postojale očigledne trzavice i česte svađe.

Četiri godine kasnije na isti dan svoj četvrti album objavljuje “najljući neprijatelj” Smaka.

Da je rivalitet između Bijelog dugmeta i Smaka postojao, to znaju i ptice na grani i suvišno je pričati o tome. Čak su se klinci i delili da li su na strani Smaka ili Dugmeta.

A na današnji dan 1979. godine Jugoton je izdao četvrti studijski album Bijelog dugmeta “Bitanga i princeza”. Čim se pojavio, kritika ga je jednodušno ocenila prvim zaista zrelim i urbanim albumom Bijelog dugmeta, na kojem su potpuno nestali raniji uticaji folka u melodijama i vrlo verovatno je i njihov najbolji svirački album.

Kritika ovaj put ni na jednoj od sedam autorskih pesama nisu našli zamerku, a posebno su se izdvojile naslovna tema, te “Na zadnjem sjedištu moga auta” i “A koliko si ih imala do sad” i posebno balade “Ipak poželim neko pismo”, “Kad zaboraviš juli” i “Sve će to mila moja prekriti snjegovi, ružmarin i šaš”, što dovoljno govori koliko hitova je iznedrio ovaj album.

Dodatnu svežinu doneo je i novi bubnjar Dragan “Điđi” Jankelić koji je maestralno odsvirao svoje deonice.

A sada se selimo u Crnu Goru.

1981. godine na dašanji dan Diskoton objavljuje debitantski album nikšićkog kantautora Miladina Šobića ”Ožiljak”. Bez pratećih instrumentalista, pevajući samo uz akustičnu gitaru, mladi kantautor je vrlo brzo postao poznato ime na sceni zahvaljujući hitovima ovog izdanja “Džemper za vinograd”, “Stare novine”, “Kad bi došla Marija”, “Od druga do druga” i “Pokvaren telefon (izbjeglica)”.

1984. godine u izadnju Jugotona pojavio se drugi album beogradskog synth-pop dua D’Boys pod nazivom “Muvanje” sa hit pesmama “Jugoslovenka (ljupka oko pupka)”, “Florida (mala moja ne plači)”, “Give Me Your Money” i “Snežana”.

I za kraj, ali ne manje važno – 1987. godine sarajevska pop-rock grupa Valentino objavila je svoj treći album označen samo rednim brojem 3. Kao poznatije numere izdvojile su se “Oka tvoja dva”, “Nema je, nema”, “Lova mi ne treba”, “Ne daj mi da govorim u snu (ne, ne, ne, ne)” i balada “Kad me više ne bude”.