Jazz pianist and composer Chick Corea poses for a portrait in Clearwater, Fla., on Sept. 4, 2020, to promote his new double album "Plays," available on Friday Sept. 11. (Mike Carlson/Invision/AP)

Preminuo Chick Corea, legendarni fusion pijanista

Chick Corea, virtuozni klavijaturista koji je proširio opseg džeza tokom karijere duge pet decenija, umro je u utorak od retkog oblika raka.

Objava na njegovoj Facebook stranici potvrdila je vest. Corea je imao 79 godina.

Početkom šezdesetih, Corea se afirmisao kao pijanista sa liste A, radeći sa Stan Getz-om, Herbie Mann-om i drugima. Kasnije tokom decenije, pridružio je se bendu Milesa Davisa i odigrao ključnu ulogu pomažući trubaču da pređe na savremeniji zvuk na albumima poput ,,Bitches Brew”.

Nakon rada sa Davisom, osnovao je svoj revolucionarni bend Return to Forever koji je svirao neke od najživljih i najdinamičnijih muzičkih deonica fusion ere. U narednim decenijama, Corea se bacio na bezbroj projekata, pokazujući svoj neograničeni opseg – od dua sa vibrafonistom Garijem Burtonom do njegovog Elektric Band-a. Njegov poslednji album bio je live album iz 2020. godine pod nazivom ,,Plays”.

„Želim da zahvalim svima onima tokom mog putovanja pomogli da muzička vatra gori“, glasila je poruka pijaniste na Facebooku. „Nadam se da će oni koji imaju želju da sviraju, pišu, izvode ili nešto drugo, to i raditi. Ako ne zbog sebe, onda zbog nas ostalih. Nije samo da svetu treba više umetnika, već i mnogo zabave.”

„I mojim neverovatnim prijateljima muzičarima koji su mi kao porodica otkad vas znam: bio je blagoslov i čast učiti i svirati sa svima vama. Moja misija je uvek bila da donesem radost stvaranja gde god sam mogao, i to sa svim umetnicima kojima se tako divim – ovo je bogatstvo mog života. “

Rođen 1941. godine, Corea je odrastao u blizini Bostona. Njegov otac, džez trubač u stilu Diksilenda, upoznao ga je sa klavirom. Corea je takođe u ranijim godinama svirao i bubnjeve. Nastavio je kratko da studira i na Kolumbiji i na Juilliardu, ali ubrzo je napustio školu i počeo da svira sa etabliranim vođama bendova kao što su Getz, Mann i Blue Mitchell. Krajem šezdesetih, već je počeo da dejstvuje kao vođa sastava, uključujući album iz 1968. godine ,,Now On Sings, Now He Sobs”, album na kojem su svirali basista Miroslav Vitous i bubnjar Roy Haynes a koji su postavili novu granicu za moderni jazz-klavirski trio.

Njegov rad sa Davisom započeo je sa prelaznim bendom poznatim pod nazivom Lost Quintet s obzirom da nikada nije napravio odgovarajući studijski album. Grupa je premostila odvažni postbop period ranijeg Davis benda i hrabro apstrahovala slobodnu improvizaciju na kojoj je Corea bio na električnom klaviru, instrumentu prema kojem je u početku bio skeptičan. Corea će se pojavljivati na bitnim Davisovim albumima poput ,,In a Silent Way”, ,,Bitches Brew”, ,,A Tribute to Jack Johnson” i ,,On the Corner”.

Corea je osnovao Return to Forever 1972. godine, a druga verzija benda – u kojoj su svirali basista Stanley Clarke, bubnjar Lenny White i gitarista Bill Connors, a kasnije ga je zamenio Al Di Meola – postala je vodeća grupa u tadašnjem jazz-rock pokretu , zajedno sa John McLaughlin-ovim Mahavishnu Orchestra i Weather Report-om. Grupa je se pokazala izuzetno uticajnom ne samo u svetu džeza, već i među rok umetnicima, samim tim što je uključivala i članove Bad Brains-a i Vernon Reid-a iz Living Colour-a.

„Kosa mi se podigla“, setio se Corea pisanja ,,Hymn of the Seventh Galaxy” iz 1973. godine. „Bilo je tako uzbudljivo i sjajno je funkcionisalo i svi su bili toliko oduševljeni tim. Zaista je postavilo novi pravac i odatle se razvilo. Prostori na kojima smo svirali bili su veći i publika je poprimila vibraciju. Događala se sinergija između onoga što smo stvarali i kako je publika to prihvatala. „

Iako se rano u karijeri afirmisao kao virtuozni svirač, Corea je takođe bio veoma inovativan kompozitor-vođa bendova koji se nikada nije klonio novih ideja. Istraživao je avangardni džez sa grupom Circle; optimističan materijal pod uticajem latino zvuka na albumu ,,My Spanish Heart”; i plesni, pod uticajem popa zvuci uz Elektric Band; zajedno sa odavanjem počasti svojim muzičkim junacima koji su bili od Mocarta do legende bebopa Bud Powell-a.

“Corea je promenio gledanje na muziku”, napisao je Reid na Twitteru dok su kružile vesti o Coreinoj smrti. „Na mnogo nivoa. On (i Herbie Hancock) su napravili Fender Rhodes LEGIT u džezu. Bukvalno je savladao SVE škole. Stigao je dotle. Zapanjujući muzičar “.

„Chick Corea je bio najveći muzičar što se improvizacije tiče sa kojim sam ikad svirao“, napisao je John Mayer na Instagramu, koji se pojavljivao sa Coreom na sceni. „Niko nije bio otvoreniji, finije prilagođen trenutku, menjajući pristup svakom novom ponudom muzičara oko sebe. Ako naletite na pogrešnu notu, on bi je odmah uzeo i odsvirao kao motiv tako da kaže „sve ovo ima vrednost, videli to ili ne.“ Kakav neizmeran gubitak na toliko načina. “