Foto : Kosta Đuraković

SKCNS P(R)OLEĆE – Manifestacija povodom otvaranja nove zgrade Ustanove SKC Novi Sad

SKCNS P(r)oleće je naziv manifestacije kojom Ustanova studentski kulturni centar Novi Sad obeležava početak rada u novoj zgradi, na adresi Vladimira Perića Valtera 5.

Ustanova studentski kulturni centar Novi Sad, po prvi put od svog osnivanja, daleke 1993. godine, ulazi u sopstveni objekat koji je u potpunosti opremljen za realizaciju kulturnih i umetničkih programa, kao i za administrativni rad Ustanove.

Novoizgrađeni objekat, površine 3459.36m2, nalazi se na adresi Vladimira Perića Valtera 5 u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu i prvi je izgrađeni objekat namenjen kulturi u Novom Sadu još od davne 1981. godine, kada je izgrađeno Srpsko narodno pozorište.

Ovaj događaj značajan je kako za rad Ustanove tako i za celokupan kulturno-umetnički krajolik Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

SKCNS P(r)oleće obuhvata niz događaja koji će se u novoj zgradi održati od 23. do 27. aprila 2024. godine.

Utorak 23. april, 19č – Svečano otvaranje zgrade i nastup gudačkog kvarteta Tajj

*ulaz sa pozivnicama

Gudački kvartet TAJJ je jedinstven kamerni ansambl u širem regionu ne samo na osnovu zapaženih rezultata, već i po tome što od osnivanja do danas svira u originalnom (nepromenjenom) sastavu.

Kvartet su osnovale 1997. godine četiri studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu. Čine ga Aleksandra Krčmar Ćulibrk – violina, Jovanka Mazalica – violina, Jelena Filipović – viola i Timea Kalmar – violončelo.

„Okupljene u vremenu kada se novo retko rađa, sjedinjene zajedničkom idejom i mislima, predstavljamo staru i novu muziku na način blizak savremenom slušaocu poštojući tradiciju, a ugrađujući ritam savremenog života. Ovo je slika našeg doba, našeg života, ovo je naša muzika“, poručuju članice kvarteta TAJJ.

Od osnivanja, TAJJ nastupa na mnogim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Holandija, Mađarska, Rumunija, Italija, Austrija, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Republika Srpska, Danska, Švedska, itd.). Takođe, sa posebnim zadovoljstvom nastupa sa istaknutim solistima međunarodnog renomea. Ansambl izlazi iz klasičnog repertoara za gudački kvartet izvodeći sa velikim uspehom dela savremenih autora, a prepoznatljiv je i po bogatoj diskografiji.

Saradnja gudačkog kvarteta TAJJ i Studentskog kulturnog centra Novi Sad je započela pre dve decenije. SKCNS je prepoznao potencijal ovog (tada još) studentskog ansambla i angažovanjem TAJJ-a na manifestacijama i koncertima u njihovoj organizaciji, pružio šansu mladim izvođačima za sticanje koncertne prakse. Za ime ove institucije – u ulozi izdavača – vezuje se i prvi kompakt disk gudačkog kvarteta TAJJ: „Pannonia Boundless“ sa autorskom muzikom kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Sreda, 24. april, 19č – Promocija muzičkog izdanja NORK

*ulaz besplatan

Na promociji govore:

· urednik muzičkog programa JMU RTV, Srđan Nikolić

· članovi bendova zastupljenih na kompilaciji

· urednik izdanja i urednik za izdavačku delatnost SKCNS-a, Igor Todorović

Muzičko izdanje NORK: „Novosadska rok kultura/Novi talas 1981-1982“ objavio je novosadski Studentski kulturni centar u martu 2024. godine. Na njemu se nalaze do sada neobjavljeni snimci bendova Luna, Kontraritam, Obojeni program, Boye, Čista proza, Grad i Foto-model.

„U prethodne, nepune, dve decenije, SKC Novi Sad objavio je brojna CD izdanja. Trenutno ih u katalogu ima 112, a u pitanju su mahom lokalni nezavisni bendovi, ali i autori klasične i džez muzike. Kada se pre dve godine javio Srđan Nikolić sa idejom da Radio-televizija Vojvodine, odnosno Radio Novi Sad, u čijim studijima su zabeleženi ovi snimci, i SKCNS zajedničkim snagama objave album sa prvim snimcima pionira lokalne novotalasne scene, nije bilo dvoumljenja, niti trunke razmišljanja. Da, naravno!

To je nekomercijalno izdanje koje, logično, samo SKCNS može da potpiše, i niko drugi. Izdanje koje ostaje za sva vremena, kao vredan dokument o kreativnoj i raznovrsnoj novosadskoj sceni s početka ’80-ih godina 20. veka, koja je išla u korak sa svetskim trendovima. Imam osećaj da bi većina bendova koji se nalaze na ovoj kompilaciji, da su kojim slučajem nastali u Beogradu, a ne Novom Sadu, imala zapaženije karijere, više zvaničnih izdanja i generalno veću medijsku pažnju. Ali, brojni su primeri gde su manje sredine iznedrile pojedince i bendove koji su iskakali iz šablona, imali originalnu crtu, kvalitet i ostavili snažan pečat na sceni. Uostalom, i London je London, a Mančester je Mančester… Ako me razumete.“

Igor Todorović Zgro, urednik izdanja

Četvrtak, 25. april, 19č – Promocija knjige Milorada Milinkovića „Život počinje u šezdeset i drugoj“

*ulaz besplatan

Na promociji govore:

· autor Milorad Milinković

· urednik književnog programa SKCNS-a, Nenad Đukin

· tekstove čita glumica Tatjana Bokan

Knjigu Milorada Milinkovića „Život počinje u šezdeset i drugoj“ objavio je SKCNS 2023. godine. Radnja romana odvija se u dve paralelne priče i prati sudbinu dvojice glavnih likova, Pavla i Simeona. Oni na kraju svog životnog puta sagledavaju sve greške koje su činili, kao i iskušenja i zablude koje su ih na tom putu pratile. Uzbudljiva priča iz pera majstora filmskog scenarija prati sve protivrečnosti jednog društvenog uređenja, koje u krvavom finalu nestaje u istinskoj tragediji.

Milorad Milinković rođen je u Beogradu, gde je završio srednju školu, a režiju je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Reč je o svestranom autoru, koji se oprobao i ostvario u različitim vidovima umetničkog izraza, kao scenarista i reditelj dokumetarnih i igranih filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava, glumac, gitarista i pevač, di džej, sportski komentator, pisac. Do sada su mu objavljena tri romana: „Fantom tramvaj ili Čudnovati doživljaji mog prijatelja Sime i njegova zaostavština u pet knjiga“, u izdanju Plato buksa iz 2010, „Mrtav `ladan i bez noge ili I posle Tita Tito“ iz 2017. u izdanju novosadskog SKC-a i „Život počinje u šezdeset i drugoj“, od istog izdavača.

Petak, 26. april, 19č – Otvaranje izložbe studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu „Budi voda“

*ulaz besplatan

Na otvaranju govore:

· urednica likovnog programa SKCNS-a, Danica Bićanić

· autori/ke radova

Iako se to na prvi pogled može učiniti čudnim, ovaj princip (Budi voda, moj prijatelju; Brus Li) iz sveta borilačkih veština može nam itekako biti koristan i u umetnosti. Biti kao voda jednostavno znači biti fleksibilan, u stanju da se menjamo i prilagođavamo okolnostima u koje smo stavljeni. Suočeni sa svetom koji se brzo menja, gde je budućnost neizvesna, a horizont se zamagljuje, umetnost se može smatrati donkihotskim gestom. Kako postupiti u ovim vanrednim situacijama? Kako učiti umetnost, teoriju forme i boje u današnjoj klimi? Kako učiti o perspektivi kada ceo svet gubi vid? Kako umetnici mogu da kreiraju nove svetove kada je svet u nevolji? Danas, izazov nije samo naučiti umetničke tehnike, već i negovati kritički način razmišljanja koji obuhvata prilagodljivost, kreativnost i duboku vezu sa okruženjem.

„Budi voda“ je izložba vizuelnih istraživanja studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, nastalih u sklopu nastavne jedinice Likovni elementi, pod mentorstvom vanr. prof. dr Andree Palašti. Fokus u okviru nastavnog plana je bio na interdisciplinarnom, eksperimentalnom i iskustvenom pristupu izučavanja formalnih, ali i značenjskih aspekata likovnih elemenata kroz studiju slučaja Dunava.

Studenti – umetnici: Akos Kovač, Alexander Gluvakov, Anamarija Jovanović, Anastasija Pijunović, Andrija Jovanović, Anđela Pantić, Antonije Savić, Anja Bektašević, Balša Drobnjak, Vukašin Vlahović, David Hrubik, Diana Sabo, Dimitrije Despotovski, Dimitrije Štimac, Doris Zeldi Dobai, Dunja Bajčetić, Dunja Ignjatov, Emilija Cvetić, Iva Marković (u saradnji sa Mašom Savić i Lukom Pejić), Iva Čičovački, Ivana Balać, Ivana Petriško, Itan Alena Katurov, Jelena Ostojić, Luka Jovanović, Magdalena Erdei, Maja Grozdić, Marija Beljkaš, Marija Igić, Marina Holovka, Marja Malinić, Marta Popović, Mila Jovčevski, Milica Rakazov, Miona Milenković, Nataša Lješić, Nataša Šoršorov, Nevena Petrović, Nevena Serenčeš, Nemanja Jocić, Nikola Badanjac, Nikola Majkić, Nina Golić, Petra Paunović, Sara Trajer, Sergej Milošević, Sofija Golicina, Tara Nikolić, Tatjana Vidačić, Teodora Lučić, Teodora Mirić, Tijana Maksić, Una Minić, Hristina Savić.

Subota, 27. april, 20č – Koncert Konstrakte i Zemlje gruva *ulaz besplatan, uz obaveznu rezervaciju na skcnovisad@gmail.com

Konstrakta je pseudonim Beograđanke Ane Đurić, nekada profesionalne arhitekte, koja je proteklih godina priznata i poznata kao vokal, tekstopisac i kompozitor.

Kao članica hvaljenog srpskog benda Zemlja gruva, nastupala je na nekim od najvećih muzičkih festivala u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, deleći binu sa poznatim svetskim umetnicima poput Cee Lo Green i Nouvelle Vague. Bend je takođe bio predgrupa na poslednjem koncertu Ejmi Vajnhaus u Beogradu 2011. godine.

Od 2020. godine, od kada nastupa samostalno, Konstrakta u pristupu muzici koristi ekspresivne alate multimedijalne i konceptualne umetnosti, a učestvuje i u kreiranju svakog muzičkog spota koji objavljuje.Njena muzika je prvenstveno sredstvo za prenos poruka sadržanih u tekstovima koje piše, a koji se bave savremenim društvenim i emocionalnim fenomenima.

Konstrakta je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022, gde je zauzela peto mesto sa pesmom „In corpore sano“. Takođe, dobitnica je Marcel Bezansson Artistic Award, zvanične nagrade Evrovizije koja se dodeljuje za najbolji umetnički performans.

„In corpore sano“ je deo projekta “Triptih”, koji uključuje i pesme “Nobl” i “Mekano”, a sve tri je napisala Konstrakta. Pored društveno angažovanih poruka, “Triptih” ima i vizuelnu liniju koju je ona osmislila i dizajnirala.

Dobro došli!