Photo : Promo

Pola veka albuma „Led Zeppelin IV“

Svet obeležava veliki jubilej u istoriji rokenrola!

Objavljen bez naslova; jak i nezaustavljiv – četvrti studijski album grupe Led Zeppelin poznatiji kao „Led Zeppelin IV“, objavljen je pre 50 godina, 8. novembra 1971. godine.

Ispratite : Kako je Little Richard uticao na stvaranje pesme “Rock n roll” Led Zeppelina

„Led Zeppelin IV“ ostaje jedan od kreativno najuticajnijih, komercijalno najuspešnijih albuma u diskografiji benda ali i u ​​istoriji rokenrol muzike. Ploča je objavljena u pravom trenutku i odjeknula je toliko snažno da se njeni uticaji i dalje osećaju i prepoznaju u stvaralaštvu generacija novih muzičara.

Bend je jesen i zimu tokom 1970. godine, proveo pišući i snimajući pesme za pomenuti album. Rane sesije u „Island“ studiju u  Londonu, kasnije su premeštene u seosku kuću „Headley Grange“ (Hempšir, Engleska) čiji je enterijer za tu priliku prilagođen studijskim uslovima.

„Dok smo snimali treći album, mogao sam da zamislim da naredni snimamo u Hedlei Garage-u. Tamo smo imali i kamion sa opremom za snimanje, to nam je bilo radno mesto na kom smo mogli u potpunosti da se skoncentrišemo na stvaranje muzike,“ priseća se Jimmy Page.Page dalje navodi da su do četvrtog albuma kritike o izdanjima i koncertima benda bile podeljene naročito u Americi. Međutim, nakon objavljivanja „Led Zeppelin IV“ situacija se potpuno promenila i bend je odjednom bio hvaljen i hajpovan.„Bilo je zanimljivo“, nastavlja Jimmi „objavljivati albume bez ikakvog obeležja ili informacije i videti kako će se prodavati.“Album „Led Zeppelin IV“ je prodat u više od 37 miliona primeraka širom sveta. Bend Led Zeppelin ostaje jedan od najuvaženijih pojava u čitavoj rokenrol istoriji.