AC/DC (CREDIT: Christie Goodwin)

AC DC najavili datume evropske turneje

Posle prošlonedeljnog tizera na kom je pisalo “ARE YOU READY?(DA LI STE SPREMNI)“, gde je bilo očigledno da se sprema turneja, sada je i zvanično najavljena.

AC/DC turneja “Power Up” počeće 17. maja u Gelzenkirhenu u Nemačkoj, a prema trenutnom rasporedu datuma, trebalo bi da se završi 17. avgusta u Dablinu u Irskoj.

Prema najavama benda, bubnjar Fil Rad i basista Klif Vilijams neće nastupiti na turneji. Postavci koju čine gitaristi Angus i Stivi Jang i pevač Brajan Džonson pridružiće se Met Laug na bubnjevima i bivši basista grupe Jane’s Addiction Kris Čejni.

Rad je takođe propustio poslednju turneju AC/DC “Rock or Bust” pre osam godina zbog pravnih problema, ali se vratio da snimi album “Power Up” iz 2020., da bi ga Laug zamenio na jedinom koncertu grupe od tada, koji je održan. oktobra 2023. na Power Trip festivalu u Kaliforniji, a što je ujedno bila i dobra najava da se bend sprema za nastupe uživo.

Vilijams je najavio povlačenje na kraju turneje „Rock or Bust” zbog onoga što je opisao kao „užasnu vrtoglavicu”, ali se vratio radi snimanja albuma „Power Up”, kao i koncerta Pover Trip.

Prošlogodišnji nastup na Power Tripu bio je i prvi AC/DC-jev nakon smrti osnivača Malkolma Janga, a bendu se pridružio i njegov nećak Stivi Jang, koji je takođe svirao na albumu “Power Up” iz 2020.

Iako je album izašao 2020. godine, AC/DC tek treba da ide na turneju u znak podrške albumu. Džonson, koji se godinama bori sa teškim gubitkom sluha, takođe je bio u procesu testiranja eksperimentalne tehnologije slušnih pomagala. U to vreme, još uvek nije bio siguran da li će moći ponovo da nastupi sa AC/DC, ali nekoliko uspešnih gostovanja – uključujući nezaboravan nastup na koncertu posvećenja Tejloru Hokinsu u Londonu – uverio je Džonsona da može da se vrati koncertima.

Datumi evropske turneje AC/DC Power Up 2024. slede u nastavku, a ulaznice će biti u prodaji od 16. februara.

17. maj: Gelzenkirhen, Nemačka – Veltins Arena
21. maj: Gelzenkirhen, Nemačka – Veltins Arena
25. maj: Ređo Emilija, Italija – RCF Arena
29. maj: Sevilja, Španija – stadion La Kartuha
5. jun: Amsterdam, Holandija – Johan Krojf Arena
9. jun: Minhen, Nemačka – Olimpijski stadion
12. jun: Minhen, Nemačka – Olimpijski stadion
16. jun: Drezden, Nemačka – Mese
23. jun: Beč, Austrija – stadion Ernst Hapel
26. jun: Beč, Austrija – stadion Ernst Hapel
29. jun: Cirih, Švajcarska – stadion Lecigrund
3. jul: London, Engleska – stadion Vembli
7. jul: London, Engleska – stadion Vembli
13. jul: Hokenhajm, Nemačka – Prsten
17. jul: Štutgart, Nemačka – Vazen
21. jul: Bratislava, Slovačka – Stari aerodrom
27. jul: Nirnberg, Nemačka – Cepelinfeld
21. jul: Hanover, Nemačka – Mese
9. avgust: Desel, Belgija – Festivalpark Stenehei
13. avgust: Pariz, Francuska – trkalište Paris Longchamp
17. avgust: Dablin, Irska – Croke Park