Tue. Nov 30th, 2021

Photo : Promo

Alitor – “Spoznaja” – Primer izlaska iz komfor zone

ALITOR – “SPOZNAJA”

Ocena izdanja : 8,5/10

Izdavač na svim digitalnim platformama – Take It Or Leave It Records)

Izdavač na disku – Pottmortem Records (Nemačka)

Izdavač na vinylu – Doc Gator Records (izdanje planirano za 2022. godinu)

Recenziju napisao : Rastko Tomić

Alitor, metal sastav iz Inđije samo godinu dana(zapravo, jedanaest meseci) nakon objavljivanja svog drugog studijskog albuma naslovljenog “II” objavljuju svoj EP pod nazivom “Spoznaja”.

EP “Spoznaja” će biti objavljen sutra, odnosno 29. oktobra 2021. godine, o čemu možete saznati više ovde. Sadrži tri pesme, i biće prvi materijal ovog benda na srpskom jeziku.

Nakon što smo drugo izdanje čekali punih šest godina, ovaj EP nam je stigao prilično brzo, ali ima i povoda – a to je proslava 10. rođendana benda. Ekipa iz benda je izjavila da su ovog puta želeli da (zaista) izađu iz zone komfora i probaju da snime nešto „drastično“ drugačije od svega što je do sada bend radio. Da je drastično drugačije može nam delovati sa poznavanjem istorije benda, odnosno da nikada do sada nije snimao na maternjem jeziku, i kako obično kažu oni koji pišu samo na engleskom, prebaciti se na srpski jeste veoma teško. ALI, izuzev jezika, koji zahvaljujući tekstovima koji se sjajno uklapaju u muziku, ne očekujte neku drastičnu promenu u odnosu na onaj stari dobri Alitor koji svi znamo.

Kao i na prethodnim izdanjima Alitor ostaje veran svojim thrash i death osnovama, ali se može čuti i da su se ovog puta dosta oslanjali na heavy metal uz česte uplive ponajviše progressive metala, kao i ostalih srodnih žanrova. Alitor se i ovoga puta može pohvaliti opasnim rifovima i sjajnom, preciznom i moćnom svirkom koja će onima koji vole da slušaju virtuozne izvođače difinitivno svideti.

Pesma koja otvara EP, “Lakot”, zanimljiva je mešavina progressive, heavy i death metala, koju ne znam kako bih nazvao jednom rečju, ali duple pedale ima za izvoz, kao i mešavine clean i growl vokala što je čini melodičnijom od “engleskih” pesama benda. Ovaj žanr bismo verovatno trebali jednostavno nazvati Alitor.

Slušajući drugu pesmu – “Prav” – definitivno stičem utisak da je bend hteo da ponudi nešto novo, ali ne potpuno novo, nego nijansirano novo, verovatno kako bi isprobali neke ideje koje su im se činile zanimljivim(i zapravo i jesu), i kako bi svojim fanovima pružili nekakvo osveženje koje možda čak i donekle šira masa može da konzumira.

Kao i u prvoj pesmi, mešanje clean i growl vokala stiče utisak meće melodičnosti i nekakvog “nabudženog” heavy metala. Pesme jesu jednostavnije nego na drugom albumu, ali i dalje ne jednostavne.

Treća pesma “Amanet” nastavlja put ove dve i pruža sličan užitak. Rekao bih kome se svidi jedna pesma, da će mu se svideti i ostale dve, ali kome se ne svidi prva – ne odustajte.

Svakako, ocena zbog eksperimentisanja i bacanja samih sebe u vatru, te stvaranja nečeg kvalitetnog na kraju će biti visoka, a EP definitivno vredi čuti.

Ispratite : Alitor & Quasarborn + Chemical Tomb – Apolo Dvorana – foto galerija

Highwaystar Magazine radio