Fredrik Andersson upućuje javno izvinjenje članovima Amon Amarth-a

Fredrik Andersson, bivši bubnjar Amon Amartha, javno se izvinio svojim bivšim drugovima iz benda na društvenim mrežama. Andersson i grupa su se razišli pre oko šest godina.

Bubnjar je tvrdio da je lično kontaktirao članove, ali nije dobio odgovore, pa je osetio potrebu da o tome javno objavi način zatvaranja poglavlja.

“Kao što je Ajnštajn rekao, ako očekujete drugačiji rezultat, morate isprobati drugačiji pristup. I dugo vremena sam očekivao da će se momci predomisliti ili zažaliti zbog svoje odluke. Sad sam se pomirio da neće”, napisao je na Fejsbuku.

Post nastavlja sa detaljnim pitanjima koja su Andersson i bend imali preko vlasničkih udela i druga izdavačka prava i zašto je smatrao da ima pravo na njih. Na kraju se izvinio.

“Uz sve to rečeno i moje konačno emitovanje izdanja; izvinjavam se članovima i fanova zbog nezadovoljstva koje sam naneo u borbi protiv izgubljenog slučaja. Pogrešno je bilo od mene što sam pretpostavio da bih trebao zadržati svoj deo,” je nastavio. „Sada zatvaram knjigu i želim bendu da nastavi veliki uspeh.“

Andersson je zatim insistirao da njegov bes prema bivšim kolegama iz benda nikada nije bio rezultat podele, jer je srećan što više nije umešan u grupu. Međutim, takođe je pojasnio da se ne izvinjava što je frontmena Johana Hegga nazvao lažovom zbog stvari koje je jednom rekao u časopisu Sweden Rock Magazine. Pročitajte ceo post u nastavku, a za one koji ne znaju engleski ispod pišemo prevod.

This will be my final post on the Amon Amarth issue, and it’s a positive one for me as I have come to a realization. I…

Posted by Fredrik Andersson on Wednesday, February 24, 2021

“Ovo će biti moj poslednji post o pitanju Amon Amarth-a, i za mene je pozitivan kako sam shvatio. Pisao sam članovima benda (ali nisam dobio odgovor), ali želim i da zatvorim knjigu javno.

Kao što je Ajnštajn rekao, ako očekujete drugačiji rezultat, morate isprobati drugačiji pristup.
I najduže sam očekivao da će se momci predomisliti ili će se pokajati zbog svoje odluke. Sad sam se pomirio da neće.
Oni su već odlučili da su u pravu i da su pakleno naklonjeni svom položaju. Besmisleno je pokušavati da se predomisle.

Pozadina priče: Posle „The Avenger“ albuma imali smo dogovor da ćemo sve podeliti podjednako. Sav novac smo podelili podjednako kako se nikada ne bi vodila svađa oko toga ko će imati svoje pesme na albumu (na njemu je podela bila 100% Olijeva muzika i Hegga-ovih tekstova).
Ideja je bila da najbolji materijal uvek završi na albumima bez obzira ko ga napisao. Nažalost, većina (ne svi) mojih rifova i ideja je odbijena, ali sa ovim ugovorom to mi nije bilo toliko bitno, a očigledno su odbijeni jer nisu bili dovoljno dobri.

Pre pet godina, nakon godinu dana borbe oko vlasničkih udela, objavljivanja, prava i traženja njihovog neotkrivanja, poseli smo sa našim advokatima pokušavajući da se dogovorimo. Pokušao sam da potražim svojih 20%, ali nisam uspeo da dokažem koje sam pesme zapravo napisao – bubnjevi nisu pravno deo muzike – otuda sam izgubio deo prava i uklonio ime kao kantautora.
Ponudili su mi da zadržim svoj deo pesama za koje sam napisao rifove, ali pošto sam bio tako mali, rekao sam im da ih i oni sačuvaju. Ne kajem se zbog toga, ali moram da priznam da nikada nisam očekivao da će oni zaista doći do uklanjanja mene iz benda. A jesu.

Zašto sam se osećao da imam pravo na svoj deo: nikad nisam bio „angažovan“, traženo je da se pridružim bendu kada nije bilo prihoda. Nije bilo posla. U stvari, prvih pet godina u bendu nije bilo prihoda. U periodu 1999-2008. Moj prosečni godišnji prihod bio je 15000 USD godišnje zbog niskih prihoda i izgubljenog prihoda od dnevnog posla zbog slobodnih vremena za turneje itd. Niko u bendu nije zaradio veliku lovu. To je bio razlog što nismo mogli da snimimo fate of norns zajedno kao bend; niko od nas nije mogao da priušti tri nedelje odmora od posla ako bi želeo i da uradimo promociju albuma.

2007. godine registrovali smo svoj posao i počeli da ga „pravimo“ oko 2008. (sa prosečnim prihodom od 30.000 USD godišnje) Bend je od tada polako postajao sve veći, zadržali smo prilično nisku isplatu i uložili puno svoje zarade u bend. Moglo bi se tvrditi da bi akcije koje sam tražio bile nadoknada za izgubljeni prihod / izgubljenu penziju tokom ranih godina. I moglo bi se tvrditi da je moj udeo na tim albumima prilično mali u poređenju sa onim što bend sada čini. Ali ja i ostali članovi očigledno imamo različita mišljenja o ovome.

Njihovo stanovište je da nikada zapravo nismo rekli da bi bilo koji član mogao zadržati svoj deo muzičkih prava ako više ne bude u bendu. To je tačno, nikada nismo.
Takođe nikada nismo rekli da NE SMEMO zadržati akcije nakon odlaska. Ovo sam pretpostavio.

Obe ove činjenice su istinite, ali ne mogu postojati istovremeno. Dakle, sada ću da odstupim.

U jednom trenutku sigurno ću znati jer će i oni morati da prilagode svoje akcije ako neko drugi od četvorice članova napusti bend ili kada se kolektivno povuku.
-Ako to ne učine, biće očigledno da su samo želeli da mi otmu moj deo. Ali vreme će pokazati hoće li uspeti da zadrže svojih 25% – celog života – (i 70 godina nakon smrti). Kao najmlađi valjda ću ih nadživeti ?.
Do tada im dajem korist od sumnje.

Dakle, uz sve to rečeno i moje konačno emitovanje izdanja; Izvinjavam se članovima i fanovima zbog pritužbe koju sam izazvao u borbi protiv izgubljenog slučaja. Pogrešno je bilo od mene što sam pretpostavio da bih trebao da zadržim svoj deo.
Sada zatvaram knjigu i želim bendu da nastavi sa velikim uspehom.
Imajte na umu da moj bes nikada nije bio zbog gubitka mesta u bendu, to nikada nije bio slučaj. Drago mi je što više nisam u bendu i rado nikada više neću biti deo njega. (Žao mi je zbog obožavalaca koji žele drugačije, ali mislim da Jocke zaslužuje svu pažnju koju dobije i želim mu sve najbolje!)
Razočaran sam samo što se završilo tako i shvatam da je moglo i drugačije da sam ranije priznao da grešim. Iako bi to za mene predstavljam bio još veći ekonomski gubitak.

Neću se, međutim, izviniti što sam Johana Hegga nazvao lažovom. Stvari koje je o meni rekao u švedskom Rock Magazineu nisu tačne, a on mi se još uvek nije izvinio zbog toga.

Mir svima.”