Bandcamp je petkom “zaradio” muzičarima oko 40 miliona dolara ove godine

Još u martu, da bi pomogao muzičarima usred pandemije koronavirusa, Bandcamp je objavio posebnu promociju.

Određenim danima u mesecu Internet muzička kompanija je smanjivala procenat koji su uzimali od prodaje pesama i albuma umetnika. Do sada je prošlo skoro godina dana od kada je ta, pa možemo reći akcija krenula, i taj trud njihov trud je veoma isplativ umetnicima.

Takva inicijativa je muzičarima zaradila 40 miliona dolara 2020. godine. Taj novac pripao je izvođačima zahvaljujući skoro 800 000 fanova koji su učestvovali u kupovini pesama i albuma tokom prvog petka svakog od poslednjih devet meseci. Iz tog razloga je Bandcamp odlučio da produži njihovu akciju koju pratkuju petkom.

Kao što je pomenuto u ažuriranim vestima od 15. decembra, 5. februara, 5. marta, 2. aprila i 7. maja 2021. takođe će postojati “Bandcamp petak”. Promocija će se nastaviti dok muzičari nastavljaju da sastavljaju kraj sa krajem, i dok se ne vrate veliki koncerti uživo. (a nadamo se da će se to desiti najkasnije do leta)

40 miliona dolara je prilična količina novca koju će podeliti muzičari širom sveta. Posle prvog Bandcampovog petka (20. marta), umetnici su na tom sajtu već zaradili 4 miliona dolara. Dovoljno je nagovoriti nekoga da izvrši kupovinu na Bandcampu na te dane, iako iz Bandcampa podstiču fanove da ne čekaju.

„Ako ste počeli da osećate krivim zbog kupovine muzike bilo kog drugog dana osim Bandcampovog petka“, kaže kompanija, „imajte na umu: ako kupujete petkom na Bandcampu umetnik u proseku dobije oko 93 procenta (nakon naknada za obradu plaćanja). Kada kupite bilo kojim drugim danom u mesecu … prosečno 82 procenta stigne do izvođača / etikete. Svaki dan je dobar dan za direktnu podršku umetnicima Bandcampu! ”

Zato se spremamo da ponovo potrošimo na mnoštvo dostojnih bendcampskih umetnika koji dolaze u februaru, martu, aprilu i maju.

Podržimo(pogotovu) domaću scenu !