Banjalučko-riječki black metal bend Zvijer objavili drugi album

Banjalučko-riječki black metal bend izdaje svoj drugi album “Navia (Zadah Jalovog Svijeta)“ koji je prirodan nastavak na prvi album, “Vječnost Truleži“.

Zvijer je samo proširila svoju viziju koja se razvija podsloganom “Balkanski Varvarski Crni Metal“.
Stvaralaštvo benda poprimilao je kompleksniju formu, pri tome dajući novu širinu i dubinu vizijama koje članovi bendova donose u pesme.

Muzički, novi album je svakako dobio dimenziju furioznosti i nasilnosti koja se može svrstati pod “varvarski“ u samoproklamovanom žanru koji Zvijer svira. Postavljena na osnovnim audio elementima black metal žanra, muzika na drugom albumu benda svoje korjene čuva u sirovijem zvuku kakav se mogao čuti na prvom albumu. Ali to svakako nije bio ograničavajući faktor da Zvijer proširi horizonte pri stvaranju muzike i doda nove elemente u svoj zvuk. Novi pristup komponovanju muzike i kreiranju složenijih aranžmana stvorio je idealnu podlogu za teme koje Zvijer obrađuje u svojim pesmama.

U pogledu tekstova, bend je i dalje zadržao crtu koja pokazuje atavistički pristup istima. Iako se tekstovi na “Navia (Zadah Jalovog Svijeta)“ ne baziraju toliko na Balkanskom kultu noći, svakako u sebi i dalje sadrže određenu dozu principa življenja i pogleda na stvari, koji je svojstven samo ljudima na Balkanu. Novi album je prožet tekstovima koji posmatraju Smrt kao krunu života svih živih bića, te izolaciju i otuđivanje od ljudi u cilju stvaranja nove energije i nove pokretačke snage koje tera pojedinca da se i dalje bori protiv svih, bez da se oslanja na druge grupe i individue. Mizantropski i u nekim delovima skoro pa nihilistički stavovi benda su išarani sa književnim opusima pisaca poput Alekse Šantića, Ivana Gorana Kovačića i Meše Selimovića čiji su delovi samo obogatili i upotpunili već skoro kristalno čistu viziju Zvijeri.

Lista pjesama:
1. Prolog u Nestanak
2. Svi Putevi ka Smrti Vode MMXX
3. Moje Prokletije
4. Na Kraju…
5. Praznina
6. Cveta Trešnja (ZORAN SIMJANOVIĆ cover)
7. Ubistvo Ega
8. Epilog… Nestanak!