Screenshot/Foto: YouTube/discogs.com

Branimir Štulić zatražio zabranu prodaje vinilnog reizdanja albuma Ravno do dna

Neposredno nakon što je objavio novi album sa 42 pesme, Branimir Johnny Štulić zatražio je putem svog pravnog tima “zabranu prodaje neautorizovanog vinil reizdanja albuma ‘Ravno do dna'”.

Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, potvrdio je ranije ovog meseca da je trostruki vinil otišao u štampu.

“Upoznati ste s činjenicom da se uprkos presudi Ustavnog suda Hrvatske Croatia Records i dalje, isključivo na osnovu fizičkog posjedovanja zaplijenjenih zvučnih zapisa, uporno poziva na ekskluzivno vlasništvo nad imovinskim i autorskim pravom Branimira Štulića, uskraćujući mu pritom sva zakonska i ljudska prava u pogledu svog autorskog djela”, započeli su Johnnyjevi advokati u dopisu objavljenom na YouTube kanalu Petrović Petar.

Napisali su i da je muzičar “izuzetno pogođen činjenicom da se njegova navedena prava od strane Croatia Recordsa i dalje svjesno, arogantno i namjerno iskorištavaju bez osnove”, a dodali su da mu se time čini moralna, imovinska i duševna šteta.

Džoni Štulić objavio novi album sa 42 pesme

“Samim tipskim ugovorima naslijeđenim od Jugotona, koji su prestali vrijediti, Croatia Records nije mogla steći prava na iskorištavanje autorskih djela Branimira Štulića bilo putem Interneta bilo elektronskom prodajom (koji su očito dominantni oblici iskorištavanja njegovog djela od strane Croatia Records u posljednjih par desetljeća), jer su sklopljeni ugovori izrijekom vremenski ograničeni, štoviše, mi smo iz dosad viđenih i analiziranih ugovora zaključili da su ta prava prestala”, objasnili su.

Istakli su da su Štulićevi autorski ugovori u Jugotonu vredeli šest meseci, a izvođački pet godina, “pa su tako i jedni i drugi istekli davno pre uvođenja prava izvođača u hrvatski pravni sistem”.

Navode i da Štulić “opravdano smatra da mu pripada pravo na visoku materijalnu naknadu”. “Ovim putem pozivamo na izričitu zabranu prodaje neautoriziranog vinil reizdanja albuma ‘Ravno do dna'”, zaključili su Štulićevi advokati.

Inače, “Ravno do dna” je album uživo koji je snimljen u zagrebačkom Kulušiću 21. oktobra 1981. godine. Na njemu je zabeležen deo atmosfere sa dva od sedam koncerata odsviranih uzastopno, u sedam dana.

Prošle godine sa Štulićem o tom trostrukom albumu razgovarao je Vladimir Matijanić, a frontman Azre je u tom intervjuu rekao da nije imao “puno gorih izvedbi”.

Početkom ove godine Croatia Records je izgubio spor na Ustavnom sudu Republike Hrvatske, čime je potvrđeno da privatizaciju Jugotona nije proveo na pravilan način, nego je otuđio vrednu diskografsku imovinu i na njoj decenijama zarađivao milione kuna.

Izvor : Index.hr