PHOTOGRAPHS IN COMPOSITE BY PAUL NATKIN/GETTY IMAGES, 2; PETE CRONIN/REDFERNS/GETTY IMAGES; PAUL BERGEN/REDFERNS/GETTY IMAGES

Časopis Rolling Stone sastavio svoju listu 100 najboljih heavy metal pesama svih vremena

Rolling Stone je sastavio svoju listu 100 najboljih heavy metal pesama svih vremena, i nije previše obećavajuća ako ste ljubitelj modernog metala.

U stvari, samo jedna pesma iz 2010-ih je uvrštena na listu, dok se na istoj nalaze samo dve numere objavljene nakon 2005. godine.

Časopis je zaista zapostavio noviju metal muziku, pa se tako Power Tripov “Executioner’s Tax (Swing of the Axe)” kao usamljena jedina pesma iz prošle decenije nalazi na 98. mestu na njihovoj listi.

Jedina druga pesma posle 2005. bila je Meshuggahina pesma “Bleed” iz 2008. koja je zauzela 41. mesto na listi. Rolling Stone je grupi pripisao zasluge za pronalaženje „načina da kombinuju svoju prepoznatljivu baletsku mehaniku sa iznenađujuće toplokrvnim ritmom“.

Rolling Stone ipak nije potpuno odbacio 21. vek, jer su rane 2000-te pružile nekoliko pesama koje su na ovoj listi dobile svojih pet minuta. Najviši plasman od njih dobila je “Chop Suey” grupe System of a Down iz 2001. koja je zauzela 37. mesto. Ostale pesme iz 21. veka na listi uključuju Evanescenceovu “Bring Me to Life” na 43. mestu, Godfleshovu “Slateman” na 51., Opethova “Deliverance” na 52, Slipknotova “People = Shit” na 60, Arch Enemy i “We Will Rise” na 61, Gojira “Flying Whales” na broju 70, Mastodonova “Blood and Thunder” na 71. mestu, Convergeova “Concubine” na broju 78 i “Spit” od Kittie-a na broju 82.

S obzirom da se veći deo pesama iz 21. veka nalaze na ne tako zavidnim pozicijama, to znači da su mnogi pionirski bendovi metala bili zastupljeni na samom vrhu. Grupe kao što su Black Sabbath, Dio, Iron Maiden, Judas Priest, Metallica, Motorhead, Ozzi Osbourne i Slayer nalaze se visoko na listi.

Listu pronađite OVDE.