Violončelo / Foto: Ri_Ya/Pixabay

“Čelo fest” od 7. do 14. novembra u Beogradu

“Čelo fest” otvara u Kolarčevoj zadužbini 7. novembra (20:00) Majski trio, kog predvodiviolončelista Miša Majski, a uz violinistu Sašu Majskog i pijanistkinju Lili Majski izvešće dela Šumana, Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča.

Muzički festival “Čelo fest” biće održan od 7. do 14. novembra u Beogradu pod sloganom “Dvadeset godina avantura”, saopštili su organizatori iz Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Violončelista i član umetničkog tima festivala Dragana Đorđević Suzuki je podsetio da “Čelo fest” slavi 20 godina postojanja, i da je manifestacija tokom postojanja postala sinonim “za visokokvalitetna izvođenja, neizmernu strast i ljubav prema ovom divnom instrumentu”.

“”Čelo fest” nam dovodi i dirigente Srboljuba Dinića i Radeta Pejčića, pijanistkinju Nataliju Mladenović kao i čeliste Atilu Pastora i Danijelu Milutinović. A tu su i naši prijatelji iz Tomastik Infilda”, istakao je Đorđević.

“Čelo fest” otvara u Kolarčevoj zadužbini 7. novembra (20:00) Majski trio, kog predvodiviolončelista Miša Majski, a uz violinistu Sašu Majskog i pijanistkinju Lili Majski izvešće dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije, 10. novembra, uz slobodan ulaz, je koncert mladih čelista i ansambala studenata violončela nazvan “Viva Cello”, dok će violončelista Laslo Fenjo i pijanistkinja Natalija Mladenović 12. novembra (20:00) u Sali Beogradske filharmonije izvoditi Baha, Betoven, Šumana i Bramsa.

Gudači Svetog Đorđa održaće koncert 13. novembra (20:00) u Sali Beogradske filharmonije, gde je dirigent Srboljub Dinić, a solisti su violinista Robert Lakatoš i violončelista Dragan Đorđević. Na programu su dela Mocarta Simfonija končertante u Es duru, K. 364 i Šenbergova Ozarena noć, op. 4.

“Čelo fest” 14. novembra (20:00) zatvara koncert u Svečanoj sali Doma vojske, gde nastupa Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički“, uz slobodan ulaz za posetioce, najavio je CEBEF.

Dirigent je Rade Pejčić, nastupaju i violončelisti Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović i Petra Miljković, a na programu koncerta su dela Dvoržaka i Čajkovskog.