Coverdale otkrio kako je nastala pesma „Fool For Your Loving“ i za koga je zapravo bila pisana prvobitno

Frontmen Whitesnakea David Coverdale govorio je tokom nedavne epizode ​​YouTube video serije „Look Back“ i priznao da su napisali „Fool For Your Loving“ za B.B. Kinga.

Nakon završetka turneje kojom su promovisali njihov album “Lovehunter”, Whitesnake je počeo da radi na svom trećem albumu. Zatim su objavili “Ready an’ Willing” 31. maja 1980. godine. Nakon objavljivanja, album je dostigao šesto mesto na listi u Velikoj Britaniji i postao njihov prvi album koji je dospeo na top liste u SAD, uz pomoć glavnog singla “Fool For Your Loving”.

“Fool For Your Loving” je se prvobitno našla na njihovom albumu “Ready An’ Willing”, ali ju je Whitesnake ponovo snimio za svoj album “Slip Of The Tongue” iz 1989. godine. Pesmu su zajedno napisali David Coverdale, Bernie Marsden i Micky Moody. Prema Coverdale-u, prvobitno su napisali “Fool For Your Loving“ za kultnog bluz umetnika B.B. Kinga.

U novoj epizodi video serije Whitesnake-a „Look Back“ na Youtubeu, David Coverdale je otkrio da nije želeo da ponovo snimi “Fool For Your Loving“ za njihov album „Slip Of The Tongue“. Coverdale se tada prisetio da je Bernie Marsden svirao B.B. Kingu neke pesme Whitesnake-a, a muzičar ih je zamolio da napišu nešto za njega.

Prema Coverdale-u, B.B. King je ovo pitao jer je čuo njihovu obradu Bobby Blanda “Ain’t No Love In The Heart Of The City“ i pesma mu se dopala. Dakle, Marsden je počeo da piše pesmu dok je bio na safariju u Keniji, i oni su razvili ovu ideju. Zatim su zajedno preslušali demo i odlučili da objave pesmu. Nakon toga, postao je njihov prvi globalni hit.

Tokom video snimka, Coverdale je odgovorio na sledeće pitanje:

“‘Fool For Your Loving’ je bio Whitesnake-ov probojni singl 1980. godine. Kako ste se osećali kada ste preradili „Fool For Your Loving“ devet godina nakon originala? Pretpostavlja se da je namera bila da se ponovi uspeh „Here I Go Again?“

Frontmen je odgovorio:

„Definitivno nisam želeo to da uradim. Nisam želeo to da uradim, ali Geffen(izdavačka kuća) je verovao da će munja udariti dvaput. I to je veoma solidna pesma. Čudno, pozadina toga je sledeća – magazin Sounds u Engleskoj je zamolio Bernie Marsdena kao mladog bluz svirača, belog bluzera, da intervjuiše B.B. Kinga, što je bio super intervju. Svirao je B.B.-ju neke naše stvari, i bio je tako nedovoljiv.

B.B. je rekao: „Zašto ne napišete nešto za mene?“, jer je čuo našu verziju Bobby Blanda. Bobby Bland i on su bili veliki prijatelji. Čuo je „Ain’t No Love In The Heart Of The City“, koju je Bobby očigledno voleo. I dobili smo posebnu zahvalnost od njega na njegovom „Best Of“ albumu. Bernie je bio u Keniji i pisao je tamo na safariju, a mi smo radili na ovoj ideji.“

Whitesnake objavljuju “Greatest Hits” album

Zatim je nastavio:

„B.B. u to vreme je radio sa džez-fank grupom pod nazivom Crusaders. Tako da sam, naravno, bio znatno samouvereniji, ali ako je poslušate, ideja je bila da tu bude o fanki basista, sa ne tako žestokim gitarama i sličnim stvarima, i „Fool For Iour Loving“ ima onaj B.B. King guitar lick.

Onda se Bernie vratio, i Micky i ja smo mu odsvirali ovu ideju, a on je došao i uneo svoj doprinos. Martin i ja smo slušali reprodukciju ovog demo-a za B.B.-ja, i samo smo se pogledali i rekli: „Mislim da bi trebalo da zadržimo ovo.“ Što smo i uradili; izvini B.B.,pokoj mu duši. I postao je naš prvi globalni hit bukvalno.”

Na kraju je dodao jednu zanimljivost, a to je da je cela scenografija u spotu za pesmu zapravo planirana za pesmu „Judgment Day” koja je trebalo da bude prvi singl sa albuma, oko čega je se ceo bend složio, ali je izdavačka kuća insistirala na tome da to bude „Fool for Your Loving”.

Ceo video možete pogledati ispod.