Foto: Promo

„Čuvari formule“ je najgledaniji domaći film u 2023. godini

Film „Čuvari formule“ najgledaniji je domaći film u bioskopima u 2023. godini sa više od 240.000 gledalaca na teritoriji Srbije i Crne Gore, dok zajedno sa regionom je prodato više 300.000 bioskopskih karata.

Ova nesvakidašnja i istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, koja i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, time je postala gledanija i od holivudskog blokbastera„Openhajmer“ reditelja Kristofera Nolana.

Bioskopske sale širom zemlje i regiona i dalje su pune publike koja je na pravi način prepoznala ovaj film koji nas podseća na zaboravljenu humanost i empatiju, sa autentičnim rediteljskim pečatom reditelja Dragana Bjelogrlića.

U naslovnim ulogama u filmu „Čuvari formule“ gledamo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Ovu jedinstvenu priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Film „Čuvari formule“ nastavlja svoju redovnu bioskopsku distribuciji širom zemlje i regiona.