Wed. Oct 27th, 2021

YouTube

Da li znate kako je bend Poison prošao kada je nastupio na MTV Video Music Awardsu ?

Jedna od najpopularnijih i reduktivnih teorija u istoriji rocka je da je grunge sam uništio glam metal preko noći nakon što je Nirvana objavila album “Nevermind“.

Iako je prvi Nirvanin album označio pomak kada je izašao 24. septembra 1991., smrtonosni udarac glam metalu mogao je isto tako da donese jedan član njihove postave – odnosno, bend Poison, koji je izveo katastrofalan nastup na MTV Video Music Awards 1991. manje od tri nedelje pre objavljivanja “Nevermind”-a, 5. septembra 1991.

Uprkos nadolazećoj grunge revoluciji, Poison su još uvek bili glavni hard-rock 1991. godine, osvojivši trostruki platinasti sertifikat od RIAA-e za “Flesh & Blood” iz 199o-e, koji je iznedrio dva među top 10 najboljih singlova, odnosno “Unskinny Bop” i “Something to Believe In”. Ali tenzije između frontmena Bret Michaelsa i gitariste C.C. DeVillea su se stalno povećavale mesecima, zajedno sa iscrpljujućim rasporedom turneja i DeVilleovom sve većom upotrebom droga. Njih dvojica su se jedne večeri na turneji sukobili u sportskom baru u Nju Orleansu, nagoveštavajući tučnjavu iza bine koja će se odviti na VMA.

Čak i pre nego što su izašli na scenu, Poison – posebno DeVille – izgledao je grubo. Na jednom snimku sa ceremonije prikazan je ružičasti DeVille koji pleše nasumično u gomili i nejasno izgovara reči dok viče ka publici. Glasina o DeVilleovoj opijenosti bilo je na pretek, ali nisu potvrđene, mada nije potrebno da budete doktor ili čarobnjak za gitaru da biste zaključili da gitarista te noći nije bio baš sav svoj.

Ono što se dogodilo pre nego što je Poison izašao na scenu ostaje predmet rasprave. Jedna verzija priče kaže da DeVille nije hteo da svira njihov tada nedavni singl “Unskinny Bop”, već je hteo da svira njihov hit “Talk Dirty to Me”. Druga verzija kaže da je gitarista bio zbunjen nečim što je Michaels rekao na sceni, što je navelo DeVillea da počne da svira pogrešnu pesmu.

Šta god da je istina, rezultat je bio isti: veoma loš performans koji i dalje izaziva jednake razonode, stid, bes i sramotu.

DeVille je očigledno bio na drugoj planeti od samog početka, bacakao se po sceni i svirao rifove koji i nisu baš trebali tako da zvuče sa svoje raštimovane gitare. Bend je uspeo da prođe refren pesme “Unskinny Bop” pre nego što je DeVille naglo prestao da svira, što je dovelo do neugodnog prekida nastupa. Domaćin Arsenio Hall hrabro je pokušao da spase debakl ponovnim uvođenjem benda, ali već su prošli tačku bez povratka.

Bend je restartovao nastup sa a cappella uvodom u pesmu “Let it Play” sa “Flesh & Blood”-a, a zatim su nekako improvizovali dok je Michaels pitao publiku “da li su spremni da pričaju bezobrazno s njim”. Ono što je usledilo bilo je jedno od najsmešnijih nastupa u analima rok gitare. DeVille je nespretno odsvirao glavni rif u “Talk Dirty to Me”(Pričaj mi bezobrazno), natrpao atonalne ispune u gotovo svaku meru, pa čak i isključio gitaru tokom drugog refrena. Čudo je što je uspeo da odsviran nešto što liči na solo, dok su se Michaels i basista Bobby Dall složno prebacili preko scene da odvrate gledaoce.

“Nije savršeno, ali je rock ‘n’ roll”, rekao je Michaels gledaocima kada je Poison završio pesmu.

On i DeVille nastavili su da se međusobno biju iza scene, a gitarista je ubrzo nakon toga otpušten. Poison je DeVillea zamenio 21-godišnjim Richie Kotzenom, a novi kvartet je 1993. izdao “Native Tongue”.

DeVille se ponovo sastao sa svojim bivšim kolegama iz benda 1996. godine, a grupa Poison je od tada savesno svirala turneje. Ali nisu odmah naučili svoju tendenciju da rešavaju sporove pesnicama. Michaels i Dall su 2006. godine zamalo su se potukli na sceni u Atlanti, a Michaels je nagovestio da su fanovi upravo videli poslednji koncert Poisona ikada.

Na kraju su se možda i iskupili, ali Michaels-ove reči od te noći i dalje zvuče istinito: “Mi smo kao braća, a ponekad braća žele da izjebu jedan drugog.”

Highwaystar Magazine radio