David Coverdale otkrio koja pesma Beatlesa mu je pomogla da uđe u Deep Purple

David Coverdale je osnovao Whitesnake 1978. godine i uspostavio dugotrajnu rokenrol karijeru sa bendom.

U početku, Coverdale je imao za cilj da članovi Whitesnakea budu njegov prateći bend, ali su ubrzo postali zajednica. Postava se menjala nekoliko puta tokom svog perioda od 44 godine, a Coverdale je ostao jedini stalni član koji je objavio 13 studijskih albuma.

Pre Whitesnakea, Coverdale je imao priliku da bude u Deep Purple-u kada je Ian Gillan napustio bend 1973. Video je njihovu reklamu u časopisu da su u potrazi za pevačem i odlučio je da ide na audiciju. Prema Coverdaleu, proces audicije je bio neverovatan, a njegov bluesy glas je mnogo doprineo muzici benda tokom tri godine. Napustio je Deep Purple 1976. godine, neposredno pre nego što je bend odlučio da ode na pauzu.

Tokom intervjua 2016. godine, David Coverdale je rekao da mu je audicija prošla veoma dobro. Prvo je otpevao rok pesmu, što se očekuje ako idete na audiciju za rok bend, ali Ritchie Blackmore je želeo da čuje njegov glas u baladi. Prva pesma o kojoj je Coverdale mislio da u slučaju da mora da peva balade bila je klasik „Yesterday“ od Beatlesa. Možda je bio veliki rizik izabrati legendarnu pesmu da bi se utvrdilo da li će dobiti posao ili ne, ali očigledno je Coverdale uspeo u tome.

Nije zaboravio da kaže kako smatra da je postava Deep Purple-a neverovatna i nazvao ih je izvanrednim. Pošto je njegov glas sklon bluzu i soul muzici, otpevao je pesmu na fazon Ray Charlesa, kreirajući sopstvenu obradu. Na kraju je dobio mesto kao vokal Deep Purple-a jer je senzitivno tretirao pesmu i osvojio srca članova Deep Purple-a.

Evo kako se prisetio audicije za Deep Purple sa ‘Yesterday’:

„Audicija je bila zaista neverovatna. Zato što je to bio pun bend. Ritchie kaže: „Dobro, možeš da pevaš rok. Hajde da vidimo kakav si na baladama.’ Rekoh: „O, dobro.“ Rekao je: „Šta hoćeš da pevaš?“ Prvo na šta sam pomislio je „Yesterday“ od Beatlesa.

Naravno, ovi momci su bili izuzetni muzičari. Inverzije John Lorda i Ritchijeve stvari, neopisivo ostvarenog muzičara, gitariste.

Ceo intervju možete pogledati u nastavku.

Podsećam, Whitesnake će u sklopu oproštajne turneje održati i koncert u Beogradu 6. jula 2022. godine.