David Ellefson ispričao kako je napisana Megadethova pesma “Peace Sells”

Proces pisanja pesme je različit za sve.

Ponekad inspiracija brzo udari i sve se skupi u nekoliko trenutaka, dok će, drugi put, muzičari potrošiti godine ili čak više od jedne decenije pokušavajući da završe samo jednu numeru. U slučaju Megadethove kultne “Peace Sells… But Who’s Buying?”, prema basisti Davidu Ellefsonu, bilo je potrebno samo “nekoliko sati” da se napiše od početka do kraja.

U podkastu „No Fuckin ‘Regrets“ , koji je vodio Robb Flynn iz Machine Head-a, Ellefson je se prisetio noći kada je nastala ova pesma.

Postavljajući ponovo scenu, Ellefson se setio da je Dave Mustaine napisao riff. U to vreme njih dvojica su živeli sa inžinjerom i ko-producentom Karat Fayeom: „Sedeli smo tamo, a Dave je podigao bas i počeo da svira. I rekao je ‘Hej, Junior, dođi ovamo i sviraj mi ovo.’ ”

„Tako smo počeli da radimo na toj pesmi, pokušavajući da izvalimo šta nam još fali“, rekao je Ellefson, „Išli smo na probu te noći … Sišli smo u podrum, i ta pesma je upravo bila napisana te noći. Dave je imao rifove, [bubnjar] Gar [Samuelson] je počeo da svira. Nekako smo sve to sastavili. [Imali smo] nekoliko predloga tu i tamo. ”

Nedugo zatim sve to prženje rezultiralo je gotovim proizvodom koji će izdržati test vremena kao jedan od najvećih hitova metala.

„Mislim, ta pesma … bukvalno, u roku od nekoliko sati [je] bila gotova“, podsetio je Ellefson.

Što se tiče imena pesme, on je rekao:

„Vozili smo se autom, i radio je bio uključen, i sećam se da me Dave samo pogledao i rekao: „Hej, šta misliš o “Peace Sells… But Who’s Buying?”, a ja sam rekao „Super, zvuči sjajno“.