iStockphoto, Getty Images

Decenijama su vladali vinili i CD-ovi, a sada nam stiže novi disk medij – kažu da će imati najbolji zvuk

Ove nedelje, muzički producent T Bone Burnet (Robert Plant i Alison Krauss, Counting Crows, O Brother, Where Are Thou?) najavio je novi analogni disk medij za muziku koju je razvio pod nazivom „Ionic Originals“.

I obećao je da tehnologija prevazilazi kvalitet zvuka CD-ova i vinila. Da ne spominjemo digitalni striming i druge medije, kako je Variety izvestio.

Na fotografiji koja je dostavljena za štampu, prototip diska koji je držao Barnet veoma liči na srebrnu vinilnu ploču. Čini se da to ima smisla, jer se proizvodi nanošenjem laka na aluminijumski disk, sa snimljenim zvukom koji se zatim spiralno urezuje na njega.

Vinil LP se sastoji od PVC (polivinilhlorid) plastike bez metalnih komponenti. Standardni kompakt diskovi se sastoje od polikarbonatne plastike sa metalnim slojem, obično aluminijumom. Ovo ujedinjuje elemente ova dva.

Skoro da se čini da proces spaja trenutnu proizvodnju vinila sa načinom na koji mastering inženjeri kreiraju metalne “štampe” (i testiraju acetatne diskove) da bi pre svega odštampali te ploče. “Štamperi” se obično koriste kao “masteri” za umnožavanje, a ne dopiru često do slušalaca jer se ne prave u velikom broju.

T Bone Burnett with the disc. (Photo by Jason Myers)

U saopštenju za štampu, Burnett je pozicionirao Ionic Originals kao jedinstvene objekte. Rekao je da je to „prvi prodor u analognoj reprodukciji zvuka u više od 70 godina“.

Ionic Original „je vrhunac snimljenog zvuka“, nastavio je. “To je arhivski kvalitet. Otporna je na budućnost. Jedna je od njih. Ne samo da je Ionic Originals ekvivalent slike, već je i slika. Ova slika, međutim, ima dodatni kvalitet što sadrži tu muziku.”

Burnett već ima velikog izvođača za prvo izdanje Ionic Originals. Prema Pitchforku, producent je nedavno radio sa Bobom Dylanom, ponovo snimivši neke od njegovih legendarnih pesama da bi se pojavio kao debitantski Ionic Original primerak. (Nije naveden datum objavljivanja.)

Burnett je takođe pokrenuo kompaniju pod nazivom NeoFideliti Inc. koja se bavi distribucijom diskova. Producent, koji je radio na projektu nekoliko godina, nada se da će “resetovati procenu snimljene muzike” za koju neki smatraju da je skliznula tokom ere strimovanja.