REUTERS/Hannah McKay

Deset biografskih filmova koji su imali najbolji početak u bioskopima

„Bob Marley: One Love“, biografski film studija Paramount o rege legendi, procenjuje se da će prihodovati oko 46 miliona dolara u prvih šest dana prikazivanja u američkim bioskopima.

Time će se svrstati u sam vrh biografskih filmova snimljenih u poslednjih 20 godina.

Za „One Love“, u kojem glume Kingsli Ben-Adir kao pokojni pevač i Lašana Linč kao njegova supruga Rita Marli, prvobitno se očekivalo da će prihodovati 35 miliona dolara za šestodnevno otvaranje od Dana zaljubljenih do Dana predsednika.

Prvi 10 biografskih filmova po zaradi u prvih šest dana:

Naslov Tema Prihod
Straight Outta Compton Rep grupa N.W.A. 80,2 miliona dolara
Bohemian Rhapsody The Queen 65,6 miliona dolara
Bob Marley: One Love Bob Marli 46,2 miliona dolara
Elvis Elvis Prisli 34,3 miliona dolara
Rocketman Elton Džon 34,3 miliona dolara
All Eyez On Me Tupak Šakur 31,7 miliona dolara
Walk The Line Džoni Keš 30,3 miliona dolara
Ray Rej Čarls 24,6 miliona dolara
Jersey Boys Frenki Vali i The Four Seasons 18,3 miliona dolara
Respect Areta Frenklin 8,8 miliona dolara

„One Love“ do sada je naišao na pomešane kritike – Publika je dala biografskom filmu ocenu od 94% na Rotten Tomatoes, dok su kritičari dali filmu bednih 43%. Marlijev film deli iste kritike na Metakritiku i prosečnu ocenu od 6,5/10 na IMDb-u. Jedan kritičar Njujork Tajmsa tvrdi da je problem sa filmom njegov scenario, koji ima „propuštene prilike za dublje sagledavanje ličnosti“. Kako je to opisao jedan recenzent iz Gardijana, nastupi Bena-Adira i Linč „bili su razočaravajući nedovoljno razrađenim scenariom biografskog filma“.

Sa „Bob Marley: One Love“, Paramaunt se nada da će preokrenuti razočaravajuću 2023. godinu na blagajnama, usred niza fijaska pojačanih mesecima dugim štrajkovima pisaca i glumaca u Holivudu.

Ukupni domaći prihod u 2023. godini nije dostigao 9 milijardi dolara, kako su analitičari nadali se kao godini oporavka od filmskih problema izazvanih Covid-om, iako je nekoliko filmova uspelo da izbegne taj trend. Režiserka Greta Gerwig je film „Barbie“ zaradila ogromnih 636,2 miliona dolara od svog otvaranja u julu prošle godine, dok je „Oppenheimer“ zaradio 328,9 miliona dolara od svog izlaska istog dana. „The Super Mario Bros. Movie“ je, s druge strane, zaradio otprilike 574,9 miliona dolara od svog izlaska u aprilu, prema podacima sa Box Office Mojo-a.

Izvor : Forbes.rs