DISCO OPERA DOBILA NOVI DATUM

Neobičan spoj klasične disco muzike i gvozdene opere doveo je do toga da muzički spektakl “DISCO OPERA“ spaja ne samo muzičke žanrove već i različitu publiku.

I, ovoga puta, kao i uvek, u saradnji Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog Big Benda, 22 antologijska muzička hita diva disco ere slušaćemo na sceni Jovan Đorđević, Srpskog narodnog pozorišta, ali novog datuma i u składu sa svim protiv epidemiološkim merama.

Sedamdesetih godina, kada je navodno di-džej Dejvid Manusko organizovao nezaboravnu žurku u jednom Njujorškom klubu, rođen je DISCO. Manuskov klub je ubrzo rodio žanr koji je obeležio tu deceniju i koji i dan-danas predstavlja utočište za sve željne urbane zabave iz godine u godinu. To je postao događaj o kome se i danas priča. Antologijski DISCO hitovi, u simfonijskom aranžmanu i pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika podsetiće publiku na eru revolucije, plesa, i sjajne disco kugle.

“Izuzetno smo srećni što je publika prepoznaje istinski kvalitet, jer je koncept Disko opere podjednako pristupačan za sve generacije, posebno za one koji žele da se otrgnu od nametnutih merila. Tokom ovog projekta postavili smo nove standarde izrade muzičkih aranžmana, interpretacija i samog muziciranja, jer smo izašli iz pozorišnih i akustičnih sala“, kaže Vrtačnik.
Koncertom se odražava duh autora i jedne slavne epohe disco muzike, u kojoj su poznata imena ušla u kuću slavnih, i vremena kada su nastali neprevaziđeni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od 70-ih godina na ovamo. Sama pomisao da 50 izvođača izvodi muziku Donne Summer, Abbe, Boney M, Bee Gees, Michel Jacson, Stewie Wonder, Quincy Jones… i drugih svetskih grupa ostavlja utisak da se radi o još neviđenom muzičkom spektaklu na našim prostorima.

“To nije repertoar koji očekujete da ume izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš je u tome naše prednost. Čini mi se da smo u periodu koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dođemo do publike, a ne ona do nas, kako su kod nas inače naviknuta pozorišta. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovodimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja,” objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Cilj je da u narednom periodu što veći broj ljudi oseti posebnu energiju i atmosferu koju donosi koncert na kome antologijske disco hitove izvode vrhunski solisti u pratnji orkestra profesionalnih muzičara klasične muzike. Kultura jednog društva, njeni dometi i umetnički ishodi zavise od vrednosti i značaja dostignutog kvaliteta kulturne politike.

Disco opera uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici disco muzike i ljubitelji klasične muzike.
Zato više od 60 vrsnih muzičara nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona.

Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Fedor Vrtačnik, a kao vokalni solisti nastupaju Saška Jaković, Bojana Stamenov, Zoran Šandorov, Gabor Bunford, Dragan Kozarčić, Disco sisters, kao i članovi orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadski Big bend.

Koncert traje 120 minuta, a karte kupljene za 13. mart, važiće i 8. aprila.