Foto : Filip Olćan

Divlje jagode na konferenciji najavili slavljenički koncert u Mts Dvorani i predstavili novi singl

Čuveni regionalni rok sastav Divlje jagode održaće koncert 8. oktobra na Velikoj sceni Mts Dvorane u Beogradu, na kome slave jubilej – 45 godina karijere, najavila je ova muzička grupa iz Bosne i Hercegovine 8. septembra u susretu sa medijima.

Grupa je premijerno prikazala i muzički spot za pesmu „Vanila i znoj“ gde im je gostovao Zvonko Pantović Čipi iz domaće grupe Osvajači, a spot za pesmu fanovi benda mogu od sinoć da pogledaju i na YouTube kanalu Divljih jagoda.

” „Vanila i znoj” je treći i ujedno posljednji singl grupe Divlje Jagode prije objave novog studijskog albuma. Trinaesti album benda stiže u novembru ove godine, a savršena najava je ova klasična hard rock pjesma “Vanila i znoj”. Na vokalu, pored Livija Beraka, možemo čuti legendarnog Čipija iz grupe Osvajači. Pjesma je snimana u Studio “SISMIS” kod Švigija, autor muzike i produkcije je Zele, dok je tekst pisao Zvonko Pantović – Čipi.” – napisali su na društvenim mrežama iz benda.

Po prvi put Divlje jagode su se našle u pseudo-western spotu u kombinaciji s tarantinovskim strip stilom. Veselog i šaljivog duha, spot pokušava publici da prenese nivo opuštene i humoristične atmosfere koju su doživeli za vreme snimanja spota boraveći u legendarnom prostoru Doma omladine u Kragujevcu.

Spot je u potpunosti režiran i realizovan u formi i stilu devete umetnosti – stripa ili grafičke novele, putem zanimljive animacije, delom u žanrovskom manirizmu vesterna sa izraženim erotskim nabojem u vidu glavne fatalne dame.
Neki od članova benda su inače veliki ljubitelji stripa i otud taj koncept da muzičari govore u “oblačićima” kako je pravilo u stripovima.

Foto : Filip Olćan

„Mi smo specifičan bend koji živi u pet gradova i u dve države. Članovi naše grupe tako dolaze sa svih strana, a mi stižemo sa turneje, na kojoj smo prešli na hiljade kilometara celog leta“, rekao je frontmen benda, gitarista Sead Zele Lipovača i dodao da gde god da su došli, „svuda su uvek pobedili“ .

Bend Divlje Jagode”, nazvan prema istoimenom kultnom filmu švedskog reditelja Ingmara Bergmana, iz 1957. godine, važi za rokenrol ikonu bivše Jugoslavije.

Sastav ima 12 studijskih albuma i predstavlja poseban muzički fenomen na ovim prostorima.

„Ja sam od samog početka u bendu, naravno kao osnivač sve postave benda apsolutno znam napamet. Sa mnom je tu jedino još Toni Janković. I moram reći da je ova ekipa sa mnom zaista najbolja ikada od kada postoje Divlje jagode. Neko od njih je tu pet, neko osam ili deset godina, i svi su mi prijatelji, što je zaista najvažnije“, naglasio je Lipovača i predstavio kompletan bend iz pet gradova: Damjan Deurić – klavijaturista, Emil Kranjčić – bubnjar, Ante Toni Janković – vokal, Livio Berak – gitarista i Andraš Išpan – bas gitarista.

Koncert će biti u celosti sniman, tako da che biti objavljen kao Live album, najavila je ekipa.

Foto : Filip Olćan

Lipovača se osvrnuo na česte personalne promene u bendu.

„Dosta je ljudi prošlo kroz „Divlje jagode“, ali sam se uvek trudio da to budu u tom trenutku najbolji pevači i svirači na ovim prostorima. Za mene kao vodju grupe bilo je to najteže i veoma nezahvalno, krećete iz početka, kao „Sizifov posao“. Ono što je lepo u ovom poslu je činjenica da i nakon 45 godina trajanja, sve više ima mlade publike, sveže krvi, prate nas stalno na koncertima i javljaju nam se preko društvenih mreža“, pohvalio je lider grupe njihov omladinski auditorijum.

Osim spomenutog video spota „Vanila i znoj“ snimanog u Domu omladine Kragujevca, bend je ovim putem promovisao i knjigu, monografiju „U malom vrtu raste divlji plod“ (2020) iz pera publiciste Stjepana Jure, velikog poznavaoca svetske rok muzike, kako je rekao Zele.

U pitanju je jedina autorizovana biografija na 352 strane o ovoj grupi sa čak 100 sagovornika koji su prošli kroz bend gde je i Zlatan Stipišić Gibonni, i razne druge kolege (Vlatko Stefanovski, Bora Đorđević). Knjiga se može naći i u prodavnici Jugoton / Croatia Records, koji su distributeri uz njihove albume.