Wed. May 12th, 2021

Don Hanley otkrio kako je nastao hit Eagles-a “Tequilla Sunrise”

Za debitantski istoimeni album Eagles-a 1972. godine, Don Henley i Glenn Frey su namerno odlučili da ne pišu pesme zajedno, već su odlučili da pišu sami i donesu svoja dela u studio za snimanje.

Tek za njihov drugi album, “Desperado” iz 1973. godine, par je bio spreman da udruži snage. Tokom prve nedelje saradnje, napisali su naslovnu numeru LP-a i njegov prvi singl “Tequila Sunrise“.

Ispostavilo se da im je bilo iznenađujuće lako da pišu zajedno. U dokumentarcu iz 2013. godine, “History of Eagles”, Frey se setio kako je ležerno svirao rif na gitari za koji je mislio da zvuči „nekako kao Roy Orbison, nekako meksikanski“. Odsvirao ga je Henley-u i rekao: „Možda bismo trebali nešto napisati na ovo“.

Henley je već bio impresioniran osnovnom strukturom pesme.

“Promene koje je Glenn napravio za bridž su vrlo pametne“, podsetio je Henley u beleškama “The Very Best Of” iz 2003. godine. “To je pesma od koje se ne umaram. ‘Take another shot of courage’ (odnosno “Okušaj hrabrost još jednom“) odnosi se na tekilu – jer smo je nekada zvali “trenutna hrabrost“. Veoma smo želeli da razgovaramo sa damama, ali često nismo imali hrabrosti, pa bismo popili nekoliko čaša i odjednom je bilo: ‘Zdravo, gospođo.”

Henley je bio taj koji je Freya uverio da pesmu treba nazvati “Tequila Sunrise”, koja je poslužila kao svojevrsna metafora za kalifornijske “alkose”.

“Verujem da je to bila Glennova titula“, setio se Henley u “The Very Best Of” beleškama . “Mislim da je oko toga bio dvosmislen jer je smatrao da je to bilo previše očigledno ili previše kliše zbog pića koje je tada bilo toliko popularno. Rekao sam ‘Ne – gledaj na to sa drugačije tačke gledišta. Pio si tekilu celu noć, a sunce izlazi na kraju noći!“ Ispostavilo se da je to zaista sjajna pesma“.

“Obožavam pesmu“, rekao je Frey. “Mislim da je cilj bilo kog kantautora učiniti da pesma deluje besprekorno, da nikada ne pokaže borbu da se baš to napravi. Ništa ne bi trebalo da zvuči usiljeno. “Tequila Sunrise” je napisana prilično brzo i mislim da nijedan akord nije van svog mesta.”

 

Highwaystar Magazine radio