Dubioza Kolektiv objavili novi album

Bosanskohercegovački world music sastav Dubioza Kolektiv objavili su svoj novi album pod nazivom “#fakenews”.

Osim albuma poklonili su nam i bonus spot za jednu od numera sa njega, odnosno za pesmu “Take My Job Away”. U spotu i pesmi se u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje robot Robby Megabyte, “humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rešenje iz područja estradne robotike”, kako je bend opisao gostujuću zvezdu.

Iz benda nam poručuju: “Zbog kroničnog nedostatka estradnih umjetnika izazvanog masovnim odljevom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Europe, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radimo na novim pjesmama s Robby Megabyteom, humanoidnim robotskim asistentom koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva posljednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby posjeduje sve potrebne EU certifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provjere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Vijeća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažiramo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamijenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svjetskog lidera u području estradne robotike.”

Na albumu osim Robbyja Megabytea, učestvuje impresivan popis gostujućih ne-robotskih umetnika kao što su Manu Chao, Earl Sixteen iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Toma Feterman iz francuskog Soviet Suprema, te meksički bend Los de Abajo.

Album „#fakenews“ je od juče dostupan na svim digitalnim platformama te kao CD izdanje, a izdavač je Menart. Album možete i skinuti besplatno na https://www.dubioza.org/.