Ethan Miller / Lloyd Bishop, Getty Images

Dva originalna člana grupe Journey su otpuštena – pevač grupe Anthrax osnovao Journey tribute

Velikani rock muzike, bend Journey otpustili su dva člana benda usred pravnih sukoba između grupe i njih dvojice. Basista Ross Valory i bubnjar Steve Smith, otpušteni su u utorak (3. marta), pod tužbom za pokušaj “državnog udara” protiv benda koji su vodili gitarista Neal Schon i klavijaturista Jonathan Cain.

Navodno, Valory i Smith pokušali su da steknu kontrolu nad Journey-evim imenom i zaštitnim znakom iza leđa Schonu i Cainu, prema sudskim dokumentima (koje je pregledao i Ultimate Classic Rock, koji izveštava vest). Schon i Cain imaju pisani ugovor iz 1998. godine sa bivšim pevačem benda, Steveom Perryjem koji im je dodelio ta prava.

Ali to nije sprečilo Valori i Smith da “posegnu za neskladom među članovima benda sebičnim stavljanjem svog interesa ispred benda”, kako Schon i Cain tvrde u tužbi podnetoj ove nedelje u Superior Court u Kaliforniji. Prema dokumentima, dva bivša člana pokušala su da stecknu kontrolu nad Nightmare Productions, Inc., jednim od korporativnih subjekata benda. Oni su, kako se izveštava, bili ubeđeni da će ih to dovesti do apsolutnimi aautoritetom i vlašću nad markom benda Journey.

Po prijavi, Valory i Smith započeli su “kampanju preuzimanja kontrole nad Nightmare Productions u decembru 2019. zaverom da svrgnu Schona i Caina sa vrha”.

Zajedno s uklanjanjem dugogodišnje ritam sekcije, Journey – koji trenutno ima Arnela Pineda kao svog glavnog pevača – traži odštetu veću od 10 miliona dolara protiv bivših članova.

Bivši član Santane Schon formirao je 1973. godine Journey sa originalnim članovima grupe, uključujući i Valoryja. Smith se prvobitno pridružio grupi 1978. godine i Cain. 1980. godine. Grupa se i zvanično raspala 1987. godine i nije postojala do 1995., sa izuzetkom kratkog okupljanja u 1991.

U isto vreme, pevač thrash metal grupe Anthrax, Joey Belladonna osnovao je svoj Journey tribute bend koji je nazvao Journey Beyond. 

“Srećan sam što mogu da najavim naš prvenac”, čime ćemo odati počast legendarnom bendu Journey,” napisao je na Fejsbuku Joey. “Zadovoljstvo mi je što pozdravljamo moj novi bend iz Nashville-a. Izuzetno smo uzbuđeni što ćemo zajedno izaći na binu.”

Prvi koncert sastav je održao sinoć, 6. marta, gde su odsvirali neke od najvećih hitova grupe Journey.

BraveWords izveštava da ostatak benda čine Matt Basford (gitara), Doug Carter (klavijature), Paul Arntz (bas) i Justin Ward (bubnjevi).

Novi projekat služi kao povratak korenima Belladonnea. Prisetio se kako je 2005. godine na audiciji za Anthrax pevao upravo Journey. “Uzeo sam mikrofon i otpevao nešto od njih”, rekao je. “Mislim da je to “Lights”. Nisam znao kako će sve to ispasti. Hteo sam samo da pokažem kako pevam. Samo da nekako dam ideju i to se dogodilo. Nije bilo zapravo ništa više od toga. Nekako sam to izneo. “