CREDIT: Joseph Okpako/WireImage

Ed Sheeran profitirao milion eura u sudskoj parnici gde je on tužen

Ed Sheeran i dvojica njegovih partnera za pisanje pesama, Steven McCutcheon i John McDaid iz Snow Patrol-a, dobili su 900.000 funti, odnosno oko milion eura na ime sudskih troškova nakon pobede za autorska prava na Visokom sudu.

Trojica umetnika – koji su zajedno radili na Sheeranovom singlu „Shape Of You“ iz 2017. godine – optuženi su za kopiranje pesme „Oh Why“, muzičara Sami Chokrija (aka Sami Switch) i Rosa O’Donoghua. Par je tvrdio da Sheeranova pesma sadrži „posebne redove i fraze” slične njihovoj pesmi.

Sheeran, McCutcheon i McDaid su negirali optužbe za plagijat, a prvi je u svom svedočenju 7. marta rekao: „Uvek sam pokušavao da budem potpuno fer u priznavanju zasluga svakome ko daje bilo kakav doprinos bilo kojoj pesmi koju napišem. McDaid je, u svom svedočenju, ideju o plagijatu nazvao „odvratnom“.

Dana 6. aprila, pravda u slučaju presudila je u korist Sheerana, rekavši da on „ni namerno ni podsvesno“ nije kopirao frazu iz „Oh Why“ kada je pisao „Shape Of You“, a više o tome možete pročitati u objavi ispod.

Sheeranova pesma “Shape of You” nije plagijat: Sudija obrazložio svoju odluku

Juče (21. juna), sudija Zacaroli dodelio je Sheeranu i njegovim pomoćnicima u pisanju pesama 916.200 funti. Kako je preneo BBC, Chokri i O’Donoghue su ranije tvrdili da trojica muškaraca treba da pokriju sopstvene sudske troškove.

U svojoj presudi, međutim, Zacaroli je rekao: „Smatram da je prikladno da se uspeh tužilaca ogleda u nalogu da njihove troškove plate tuženi, bez umanjenja, osim za ono što je učinjeno kao deo procesa detaljne procene. .” Očekuje se još jedno ročište za procenu i utvrđivanje konačnih iznosa.

U 2017, Sheeran je rešio slučaj od 15 miliona funti zbog autorskih prava za svoj singl „Photograph“. Od tog slučaja, Sheeran je rekao da sada snima „svaku sesiju pisanja“ kako bi sprečio buduće slučaje problema oko autorskih prava.