Foto: Shutterstock/Poetra.RH

Evo filmova koji će se takmičiti za Oskara

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je sinoć prvu, skraćenu listu od 15 filmova koji ce ući u trku za nominaciju za nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film.

Zanimljiva lista Biografska drama danske kinematografije “Obećana zemlja” (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu Oskar, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. Film će se od maja meseca naći na repertoaru domaćih bisokopa.

Kritičari izabrali najgore filmove 2023. – evo najveće dosade

Najgledaniji naslov ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, japansko ostvarenje “Savršeni dani” (Perfect Days) reditelja Vima Vendersa sada se našao u trci za nominaciju za najpoznatiju filmsku nagradu. Svetska premijera održana je na festivalu u Kanu, a za najboljeg glumca proglašen je Kodži Jakušo, galvni akter Vendersove drame. Smeštena u glavnom gradu Japana, priča prati Hirjama, čoveka potpuno zadovoljnog svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma struktuirane svakodnevne rutine, Hirjama uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

U nominacijama našla su se i ostvarenja “Zona interesa” (The Zone of Interest) Velike Britanije, o komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji je zajedno sa svojom ženom Hedvigom nadomak logora nastojao da stvori život iz snova, kao i finski film “Opalo lišće” (Fallen Leaves) nagrađivanog reditelja Akija Kaurismakija.

Iz francuske stiže naslov “Strast Dodena Bufana” (The Taste of Things), a italijanski “Ja, Kapetan” (Io Capitano) uvaženog reditelja Matea Garonea kao savremena odiseja o migrantima, kao i meksički “Totem” (Totem) takođe iščekuje još jedan krug za nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu.

Kompletnu listu čine filmovi iz sledećih zemalja:

Jerrmenija – “Amerikatsi”
Butan – “The Monk and the Gun”
Danska – “The Promised Land”
Finska – “Fallen Leaves”
Francuska – “The Taste of Things”
Nemačka – “The Teachers’ Lounge”
Island – “Godland”
Italija – “Io Capitano”
Japan – “Perfect Days”
Meksiko – “Totem”
Maroko – “The Mother of All Lies”
Španija – “Society of the Snow”
Tunis – “Four Daughters”
Ukrajina – “20 Days in Mariupol”
Velika Britanija – “The Zone of Interest”

Šta je sa srpskim kandidatom?

Nažalost, srpski kandidat nije uspeo da se plasira u prvu preliminarnu listu. Naš kandidat bio je film “Što se bore misli moje” reditelja Milorada Milinkovića. On je, piše Kurir, imao 11 glasova od selekcione komisije, dok je film “Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića osvojio deset glasova.

Najavljen kao istorijski triler, film “Što se bore misli moje” govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku i događajima koji su neposredno prethodili atentatu.

Nominacije za nagradu Oskar zvanično će biti objavljene u utorak, 23. januara.