Evo šta je Eric Clapton jednom rekao za heavy metal

Mnogi bi se složili da je, kada je gitara u pitanju, Eric Clapton jedno od prvih imena koje mi pada na pamet.

U karijeri dugoj preko pedeset godina, bio je veoma uticajan i takođe je inspirisao brojne muzičare. Pored velikog uticaja na sviranje gitare, Clapton se pokazao i kao veliki pevač i tekstopisac.

Eric Clapton je uglavnom hvaljen zbog svojih izvanrednih gitarskih veština, ali je takođe razvio novi način korišćenja gitare. Uzeo je klasične ideje rock gitare i primenio ih na blues na jedinstven način. Clapton je stvorio novi melodičan zvuk, koji mu je omogućio da stavi svoj potpis na mnoge nezaboravne solaže.

Iako su mu karijeru ponekad prekidale nevolje u privatnom životu i zavisnost od droge i alkohola, uspeo je da zadrži svoju popularnost tokom godina. Teško je povezati Ckaptonovu muziku samo sa jednim žanrom jer on voli da se vrti oko različitih stilova. Ipak, uvek je ostao veran svojim blues korenima, a naravno, kao muzička legenda, ima šta da kaže i o drugim muzičkim žanrovima.

Svi muzičari imaju svoje karakteristične stilove, pa kada ih pitaju o muzici drugih, ponekad imaju tendenciju da budu kritični prema njima. Razlog je uglavnom u njihovim kreativnim razlikama, jer se to desilo i kada je Eric Clapton upitan o njegovom mišljenju o heavy metal bendovima tokom intervjua 1986. godine.

Tokom razgovora, intervjuer je pitao Claptona šta misli o zvuku nekih heavy metal bendova poput DeathClaw i Ratt, koji su bili popularni u to vreme. Eric Clapton je odgovorio da nije upoznat sa većinom njih jer nije slušao njihovu muziku.

Kasnije je izjavio da takvi heavy metal bendovi prave veliku buku svojom muzikom i da uopšte nemaju melodičan zvuk. Istakao je da ima romantičniji muzički stil tako da mu heavy metal ne zvuči kako treba. Takođe je naveo da ne može da kaže nešto o njihovom sviranju gitare jer nikada nije čuo za njih. Očigledno, Eric Clapton nema mnogo tolerancije za teški metal.

Evo Claptonovih reči o heavy metal bendovima:

„Ne mogu da preuzmem odgovornost za to. Ako ništa, možda sam imao neke veze sa zvukom gitare koji je takav, ali u smislu onoga što se svira, nisam čuo nijednu od tih grupa. Oni samo prave mnogo buke i uopšte nemaju melodiju, to je neka vrsta antimelodije, a ja sam malo previše romantičan za sve to.”