Film “Sam u kući” umalo nije bio snimljen

Film “Sam u kući” postao je klasik još kada je objavljen 1990. godine, ali ova mnogima omiljena božićna komedija umalo nije snimljena.

Praznični film o dečaku koga je porodica greškom tokom praznika ostavila samog u kući bio je zamisao reditelja Džona Hjuza, čiji su filmovi namenjeni tinejdžerima uspostavili novi način pripovedanja 80-ih. Hjuz je napisao scenario da vidi da li može da napravi film za decu, a koji će se svideti i nešto starijoj publici. Hjuz je svoj scenario odneo u Warner Bros, gde su mu rekli da može da zaradi 10 miliona dolara, očekujući, u najboljem slučaju, srednji uspeh.

7 filmova koji će vam se dopasti ako ne podnosite prazničnu euforiju

Kada se ispostavilo da će film, koji je u to vreme bio u pretprodukciji, koštati najmanje 14,7 miliona dolara, Warner Bros je otkazao projekat. Glumci su istog jutra rekli da se snimanje prekida, da su njihovi poslovi završeni i da je 20th Century Fox preuzeo film te da se stvari odvijaju prema planu. Neki od ljudi koji su bili uključeni u produkciju sećaju se da je dan nakon ove objave, ekipa došla na posao i na svakoj stolici pronašla majice sa oznakom 20th Century Fox. Producenti i drugi uključeni u produkciju rekli su u Netfliks dokumentarcu o snimanju filma da je scenario „tajno predat” rukovodiocima Foksa, koji zakonski nisu trebali da vide ništa o filmu. Ovaj dokumentarac takođe uključuje uvid tada neiskusnog reditelja Krisa Kolumba, koji je opisao početničku ekipu filmskih stvaralaca opterećenu da obavi posao.

Zaradio je preko 285 miliona dolara u američkim bioskopima

“Sam u kući” sniman je u predgrađu Čikaga, jer je Hjuz voleo da snima svoje filmove van holivudskog studijskog sistema. Tim je postavio matičnu bazu u srednjoj školi u Vinetki, gde je komplet koji je postao kultni enterijer Mekalisterovog idiličnog doma na kraju izgrađen. Takođe su radili danonoćno kako bi pronašli ono što će postati kultna kuća od cigala koja bi predstavljala specifičnu vrstu američkog života više srednje klase u narednoj deceniji.

Stigao trejler za četvrti deo filma Policajac sa Beverli Hilsa

Kuća je, prema rečima režisera, morala da bude „topla i primamljiva“ da bi se stvorio pravi praznični duh u filmu. Film je objavljen neposredno pre Dana zahvalnosti 1990. godine i takmičio se sa Rokijem V na blagajnama. Nije dobio pozitivne kritike Džordža Siskela i Rodžera Eberta, vodećih filmskih kritičara tog vremena. Prema proračunima studija, da je film zaradio 8 miliona dolara tokom prvog vikenda, bio bi proglašen za uspešan. Film je zaradio 17 miliona dolara tokom prvog vikenda i ostao na prvom mestu na blagajnama 12 nedelja nakon toga – sve do sezone praznika. Njegova bruto domaća zarada porasla je na 285 miliona dolara, cifra koju su u to vreme videla samo dva druga filma u istoriji – E.T. i Ratovi zvezda, pokrenuvši uspešnu filmsku franšizu.

Izvor : b92.net