Foto: Profimedia

Finski muzičari zapretili odustajanjem ako se Izraelu ne zabrani nastup na Evroviziji

VIŠE od 1.400 finskih muzičara, producenata i autora potpisalo je peticiju kojom se traži da Izrael bude zabranjen na Evroviziji zbog “ratnih zločina” u Gazi, piše BBC.

Ako organizator takmičenja Evropska radiodifuzna unija (EBU) ne protera Izrael, oni će zahtevati da javni medijski servis zemlje Ile povuče predstavnika Finske sa Evrovizije. Prošlog meseca islandski muzičari postavili su slične zahteve emiteru Ruv.

Lukas Korpelainen, jedan od autora peticije, rekao je listu Hufvudstadsbladet da nije prihvatljivo da Izrael „učestvuje na Pesmi Evrovizije kako bi ugladio svoj imidž“. Među potpisnicima su finski umetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Aksel Enstrom, koji su predstavljali zemlju na takmičenju 2011. godine.

Ile je bio jedan od prvih koji je zatražio zabranu takmičenja za Rusiju

Oni su optužili Ile za dvostruke standarde, rekavši da je emiter među prvima pozvao da se Rusija zabrani učešće na takmičenju 2022, „i da sada očekuju istu aktivnu odbranu vrednosti od Ilea”. Dan nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 2022. godine, predstavnik Ile-a Ville Vilen rekao je da je napad Moskve „suprotan svim vrednostima za koje se Ile i drugi evropski emiteri zalažu“, a EBU je zabranio Rusiji učešće ubrzo nakon toga.

Vilen sada tvrdi da situacija u Izraelu i Gazi „nije potpuno ista”. „Koliko god da je užasan, to nije međudržavni agresijski rat kao između Rusije i Ukrajine“, rekao je on za finski tabloid Ilta-Sanomat prošlog meseca.

U decembru je EBU objavio saopštenje u kojem se navodi da je Evrovizija „za emitere – ne za vlade“ i da Izrael učestvuje već 50 godina. Rekli su da su se organizacije članice složile da izraelski javni emiter “poštuje sva pravila konkurencije” i insistirali da je takmičenje “nepolitički događaj”.