Photo : Promo

George Harris(The Raven Age) : “Mislim da to(što mi je otac Steve Harris) ne dodaje pritisak u pogledu uspeha u muzici”

Engleski melodični metal bend The Raven Age se vratio sa novim albumom pod nazivom “Exile”.

Album je izašao 17. septembra preko Explore1 Music Group/EX1 Records. Novi album je lepo uređen izbor pesama sa 11 pesama, uključujući 2 nove originalne pesme, plus favorite fanova sa njihovog izdanja “Conspiracy” za 2019, kao i ručno biranim pesmama uživo sa turneja pred masovnom publikom u Čileu, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Zanimljivo je da je frontmen benda sin basiste i osnivača Iron Maiden-a Steve Harris-a, George Harris, sa kojim sam proćaskao o novom izdanju, predstojećem izdanju, turneji i koliko mu otežava što mu je otac jedan od najpoznatijih metal muzičara ikada.

HM : Vaš novi album pod nazivom „Exile“ sastavljen je od 2 nove pesme, alternativnih verzija starih pesama i verzija uživo. Kako ste došli na ideju da sve to pomešate?

George : Želeli smo da uradimo iz početka neke pesme, ali opuštenije i orkestralno zasnovane verzije i uradili smo nekolicinu za koje smo mislili da će uspeti. Međutim, shvatili smo da neko vreme nismo izbacili ništa potpuno novo pa smo za naše fanove, a takođe i za nas same zbog kreativnosti, hteli da napravimo dve nove pesme kako bi svima bile sveže. Pesme uživo su pesme za koje smo mislili da nas dobro podsećaju na to kako je svirati uživo i čemu se moramo radovati kada se industrija vrati punim kapacitetima. To je upravo ono što nam je nedostajalo pri radu na ,,Exile”-u.

HM : Tvoj otac je Steve Harris, osnivač i mozak jedne od najvećih metal grupa na svetu – Iron Maiden. Predstavlja li to za tebe bilo kakav pritisak i teret da moraš da uspeš u muzici?

George : Mislim da to ne dodaje pritisak u pogledu uspeha u muzici. Biti uspešan u bilo čemu je naporan posao i muzika se ne razlikuje. Ne gledam na to kao da je teret, ne mogu a da ne budem strastven prema muzici i zainteresovan za pisanje pesama, pa se neću izvinjavati zbog toga i činiti stvari na određeni način zbog toga ko je moj tata. Želim da budemo verni našem bendu i da dajem sve od sebe bez obzira na situaciju.

HM : Postoji li neko posebno značenje naziva albuma – “Exile”?

George : Naslov ,,Exile”(Izgnanstvo) sažima tačno ono što nam se svima dogodilo kada je pandemija krenula. Prethodno smo imali 2 neverovatne godine vredne turneje po svetu sa zapaženom poslednjom svirkom u londonskoj O2 Areni kao podrška bendovima Alter Bridge i Shinedown. Potom smo odleteli u SAD na radio promotivnu turneju koja bi se završila sa tra naša prva koncerta kao hedlajneri u Sjedinjenim Državama. Očigledno je zašto je to sve otkazano, nismo imali pojma koliko ćemo ostati bez posla, da li će se vratiti i da ćemo oterati oluju. Dakle, termin Izgnanstvo je bio reprezentativan za to kako smo se osećali.

HM : Svaka ponovo osmišljena pesma na „Exile -u“ sada je dobila novi život, ali kako ste došli na ideju da napravite album u akustičnom stilu, pošto ste prvenstveno metal bend?

George : Ideja o izvođenju ovih pesama potekla je dok smo bili na turneji. Napravili smo nekoliko polusatnih akustičnih setova između koncerata kada smo bili na turneji po Južnoj Americi i morali smo nekako da ih pretvorimo u još akustičniji stil u odnosu na metal pesme koje su bile. Uživali smo u procesu i kako su zvučale, ali smo mislili da bi zvučale mnogo hladnije sa još neke produkcije, npr. sa gudačima ili klavirom.

HM : Napisali ste na svom Facebooku da ste uveliko u procesu stvaranja trećeg albuma. Možete li čitaocima možda reći kada bi trebalo da bude objavljen i šta mogu očekivati od njega?

George : Još uvek smo u procesu rada na njemu i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Da budem iskren, mi zapravo nemamo čvrstu ideju o tome kada ćemo ga objaviti. Ali svako može očekivati tradicionalnije pesme Raven Age-a. Uživali smo u Exile-u, ali se trudimo da se vratimo svojim metal korenima.

HM : Na „Exile -u“ postoje dve nove pesme. Da li su možda planirane za taj „treći album“ ili su pokrenule lavinu pisanja novih pesama za taj album? Ili je u pitanju nešto drugo?

George : Dve nove numere bile su pesme na kojima smo ionako radili, a slučajno su bile u mekšem stilu pa su se savršeno uklopile u Exile. Možda će inače završiti na trećem albumu, ali teško je reći. Otišle bi na listu numera za izbor, ali ko zna da li bi se uklopile.

HM : Bili ste podrška bendovima Alter Bridge & Shinedown, kao i mnogim drugim sjajnim bendovima. Kakav je osećaj biti na istoj sceni sa njima? I koliko je psihički teško izdržati situaciju sada kada je jako teško zakazati samo jedan koncert, a kamoli turneju?

George : Oh, bilo je neverovatno podržati neka od najvećih imena. Dobiti priliku da vidite kako Alter Bridge i Shinedown funkcionišu na sceni i van nje prava je majstorska klasa. Takođe je bilo zabavno druženje sa tim momcima i upoznavanje njihove ekipe. To još više otežava situaciju kada se setim kako su sjajna bila vremena, a sada je nemoguće koncert zakazati, pa čak i samo putovati preko granica. Definitivno je svako u to vreme takve stvari uzimao zdravo za gotovo.

HM : Recite nam nešto o svom striming događaju „The Year The World Stood Still“. Kakva su vaša osećanja o ovoj vrsti „tehnoloških događaja“?

George : Streaming događaj je bio nešto za šta smo imali pre svega male ambicije, a prerastao je i prerastao u ovu mnogo veću produkciju o kojoj zapravo nismo razmišljali. Tek smo počeli da dobijamo ove velike ideje o tome kada smo shvatili da možemo da imamo gudački kvartet, pijanistu, razne pozadine i sve slično tome haha. Ali drago mi je da smo to uspeli, jer očigledno imamo obožavaoce, i osećam se kao da smo morali da budemo stvorimo nešto makar i za nas da uživamo i nadam se da ćemo stvoriti nešto vizuelno kul za gledanje. Ja sam apsolutno za ovakve događaje, i sam sam kupio karte za strimove uživo Triviuma i Architectsa tokom lokdauna i mislim da su odlični. Jednostavno ne možete pobediti osećaj na koncertima uživo, to stoji, ali nijedan koncert online nikada se neće takmičiti sa IMO-om.

HM : I za kraj, želim ti puno sreće na ovom i sledećem albumu! Hvala na intervjuu!

George : Hvala vam puno, cenim! George.