(Image credit: Jeremy Fletcher/Redferns | Michael Putland/Getty Images)

Gitarista grupe The Police: “Prodao sam Eriku Kleptonu Les Paula za 200 dolara, a sada vredi dva miliona”

Bivši gitarista benda The Police Endi Samers uživao je u izuzetno uspešnoj karijeri, ali nije prošla bez kajanja.

Jedna od situacija kada se pokajao bila je kada je prodao voljenu – a sada neverovatno vrednu – Les Paul gitaru svom starom prijatelju Eriku Kleptonu.

Samers priča priču u intervjuu sa stručnjakom za muzičku industriju i ličnošću sa YouTube-a Rikom Beatom. On uvodi anegdotu postavljajući scenu, govoreći Beatu da će se sredinom 60-ih on i svi drugi zgodni mladi gitaristi u Londonu – Džef Bek, Albert Li, Klepton – družiti zajedno u The Flamingo Clubu, džez noćni klub u londonskom okrugu Soho, gledajući jedni druge bendove. I to se desilo u The Flamingu, dok je nameštao zvuk sa londonskim kraljem bluza Džonom Mejalom, gde je Klepton prvi put primetio Samersa sa novom gitarom koju je odmah poželeo.

„Ušao sam sa ovim prelepim Les Paulom i on je rekao: ‘Odakle ti to?’ Naivno sam rekao: Oh, niz put, u [poznatoj prodavnici gitara u ulici Denmark] Rose Morrisu sam kupio, imaju još jednu. Da sam imao pameti, kupio bih obe – ali ko bi znao? – jer obe gitare sada vrede oko milion dolara. Tako je Erik otišao i uzeo kupio tu gitaru.”

Nešto kasnije, kako Samers kaže Beatu, Kleptonov Les Paul je ukraden, pa je on ponovo počeo da posmatra Samersovu gitaru.

„Zna da imam drugu, pa je počeo da me nemilosrdno zove“, priseća se Samers. “Ja sam inače prešao na beli Telecaster iz ’58 i svideo mi se više od Les Paula iz nekog razloga – ne znam da li je zbog toga kako su pikapovi postavljeni ili šta već, ali on je znao da imam obe gitare. I stalno je zvao i zvao, [a ja sam rekao], Ne, ne želim da ga prodam…i dugo sam se opirao. Ali toliko puta me je zvao da sam na kraju pristao da ga prodam, uz neke sumnje. Nisam se osećao sjajno u vezi toga, ali on je tu gitaru zaista želeo, pa smo se dogovorili oko cene.”

Upitan za koliko je prodao instrument, Samers odgovara: “Naplatio sam mu 200 funti: sada vredi oko dva miliona!”

Samers se seća da je Kleptonu doneo gitaru dok je bio u studiju Advision na londonskom Vest Endu, dok se pripremao za snimanje Creamovog debitantskog albuma “Fresh Cream” iz 1966. godine.

„Bio je tamo sa Jackom [Bruceom] i Ginger [Bakerom], i dok sam ja izašao… iz nekog čudnog razloga, zvuk iz sobe u studiju je dolazio kroz PA u foajeu studija, i mogli ste ih čuti kako svi pričaju ‘Jeeeeee, super je! Vau!’ I osećao sam se tako užasno što sam Eriku Kleptonu dao moj Les Paul.”