foto: Dragan Kadić

GODINE PROLAZE, A U NAŠIM SNOVIMA SAMO SEĆANJA

Dvadeset drugog januara dve hiljade dvadeset druge godine, frontmen benda Parni valjak, Aki Rahimovski iznenada je otišao direktnim putem za nebo. Ova vest pogodila je sve njegove fanove. Iza sebe je ostavio višedecenijsku karijeru, vanvremenske hitove, neponovljive melodije i maestralne tekstove.

foto: Dragan Kadić

Akijevi počeci

Podsetimo se, ovaj umetnik rođen je 5. juna 1955. godine u Nišu. Još kao sedmogodišnjak, Aki je krenuo u muzičku školu i pohađao je časove klavira i pevanja. Talentovani mladić u svojim ranim dvadesetim godinama započinje profesionalnu muzičku karijeru i postavlja standarde u svom poslu.

Pre nego što je osnovao grupu Parni valjak nastupao je u bendovima: Vakuum, Krvna braća…

Na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, 1975. godine, Aki osniva prvu postavu Parnog valjka, benda koji od tada ispisuje istoriju EX YU- roka. Aki je zajedno sa Huseinom Hasanefendićem, Srećkom Antoniolijem, Zlatkom Miksićem i Juricom Pađenijem uvežbao da svira pesmu „Ja sam parni valjak“, odakle je i došla inspiracija za samo ime benda.

Mnogobrojni hitovi koji se slušaju i danas

Akijeva svaka pesma je bila ljubavna, lagana i učila nas je da verujemo u ljubav. Pevao je stvarno nestvarno i svako ko je bio na njegovim koncertima, imao je priliku da dođe na show. Današnji dan je prilika da mu kažemo ,,hvala” za svaki stih koji nam i dalje ne izlazi iz glave.

Za svojih četrdeset godina duge karijere, Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 albuma uživo, 4 kompilacije, i 2 koncertna DVD-a.

Svi albumi dosežu zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži su brojali i do čak nekoliko miliona. Ovo potvrđuje činjenicu da je Aki izuzetno doprineo muzici na našem Balkanskom tlu, ali i šire.

Poslednje Ponovo

Poslednja pesma koju je Aki snimio nosi naziv Ponovo.

Ovo su bile poslednje melodije koje je Rahimovski posvetio svojoj publici i svima onima koji su cenili njegov rad. Reči koje definitivno bude najdublje emocije tokom slušanja ove pesme jesu:

Oprosti mi, lijepa moja, ako sam tužan

Ja tugu nisam birao…

Rahimovski je zasigurno ostavio trag, pokazavši oba lica ljubavi i možda samo sećanja mirišu na leto, ali svako od nas treba da uhvati ritam jer dolaze bolja vremena.

Pesma uvek ostaje, da smiruje, a vreme je uvek na našoj strani, čak i kada sunce ne može kroz oblake.

Predstavi je kraj

Nakon života provedenog u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji, Aki se u jednom momentu svoje karijere odselio u Sloveniju, gde je i živeo do kraja života.

A onda je došao čas da pjesma prestane i tišina preuzme…

I korak napred, natrag dva

Valjda nam je takva sudbina.

E, da je barem ostalo više dobrih bendova.

https://youtu.be/SLsM9g_V94g?si=0auYg108xS8hzgFu