The Smile by ALEX LAKE INSTA CREDIT @TWOSHORTDAYS

Izašao je s nestrpljenjem očekivani album “A Light For Attracting Attention” benda The Smile

Nagađanje je deo paketa kada je u pitanju praćenje benda Radiohead, ali niko nije znao za sporedni projekt Tom Yorkea i Jonny Grenwooda kad su se prošle godine s Tom Skinnerom neočekivano i na iznenađenje publike pojavili kao deo livestream događaja Glastonbury festival, Live At Worthy Farm.

Bend The Smile formiran u vreme pandemije, s dvojicom kolega iz benda Radiohead, Tom Yorke i izuzetni kompozitor Jonny Greenwoodom uz jazz bubnjara iz Sons Of Kemet, Tom Skinnerom, verovatno su bili najuzbudljivija tačka tog događaja Glasto-koji-nikada-nije-bio, pokazujući melodičnije, energičnije i slobodnije – tečnije interakcije partnerstva York-Greenwood. Posle niza obećavajućih singlova, nekoliko priznatih nastupa uživo i najava turneja, debi album art-rokera ubrzo je postao jedno od najiščekivanijih izdanja 2022. godine.

Ime The Smile odabrali su prema naslovu pesme Teda Hughesa, a Thom Yorke je objasnio da se ne radi o “ahh” osmehu nego više onom podmuklom, nekog tipa koji te svakodnevno laže.

Ovo nije Radiohead bend niti je “A Light For Attracting Attention” Radiohead album – jedina dodirna tačka je Yorkova paranoična melanlolija kao zaštitni znak. Uz Grinwoodov dodir za dinamične i duboke tonove i jamming tempo Skinerovih bubnjeva stvaraju se zanimljive spore, koje su daleko od ostvarenja Radioheada.

Photo | promo

Dok pesma “Pana-Vision“ ima onu Yorke bujnu orkestarsku sumornost kao što se čuje na Suspiria, na drugim mestima, kao “The Smoke“ puzi zajedno sa suptilnom đavolskom pretnjom koja žubori, a “Free In The Knowledge“ je jedna od Yorke-ovih najuticajnijih akustično vođenih balada. Zasluga leži, naravno, na Skinner-ovim, opuštenim bubnjevima, živog jazz stila, koji usredsređuju i pokreću album – posebno na pesmi “Thin Thing”, omamljućoj čudnosti “The Opposite” i hi-hat majstorstvu “A Hairdyer”.

Taj prvi singl “You Will Never Work In Television Again” došao je uz post punk nalet dok je York bezdušno pljuvao:

Fear not my love
He’s a fat fucking mist
Young bones spit out
Girls slitting their wrists

(„Ne boj se, ljubavi moja – on je debela je***a magla / Mlade kosti se ispljunu, devojke seku vene“).

Ali sa stihovima pesme „Open The Floodgates“, dragulju albuma, Yorke ističe:

don’t bore us
get to the chorus

(„Nemojte nam dosadjivati – dođite do refrena“)

we want the good bits
without your bullshit
and no heartaches

(„Želimo dobre delove / bez sr***a / i bez bola u srcu“)

I čine se kao preterana samokritika i konačno zatvaranje jednog ranog poglavlja. Samim tim se ispostavlja da The Smile nije sporedni projekt iz senke jednog legendarnog benda, već novo, uzbuđujuće poglavlje vrhunskih i iskusnih umetnika od kojih ćemo i te kako imati šta čuti.

The Smile saopštili kada će objaviti ceo album

The Smile su tokom 12 sati izmedju 29. i 30. januara, nastupali na tri rasprodata koncerta pred publikom u Londonskom prestižnom prostoru Magazine, na globalnom Livestream događaju, tj. uživo emitiranim koncertima koje je publika na tri kontinenta mogla pratiti preko interneta uz prethodno kupljene karte, a ispoštovale su se sve tri vremenske zone. Produkciju je radila vodeća kompanije za livestream događaje Driift, koja takođe stoji i iza navedenog “Live at Worthy Farm”.

Na koncertima, trio The Smile predstavio je četiri nove, originalne pesme, kao i nekoliko neobjavljenih, prerađenih Radiohead i solo rariteta Thom Yorkea, uključujući “Open The Floodgates“ i “Skrting on the Surface“, na odgovarajući način prepravljene za svoje postmoderno preuređenje, zajedno s materijalom s njihove Glastonbury set liste. Set liste, koje možete pogledati OVDE i bile su gotovo iste na sva tri koncerta, ali su nastupi ponudili jedinstvene nagrade svakoj publici.

Koncerte s binom koja je izgledala kao da je u kavezu od led svetiljki, režirao je Paul Dugdale, nagrađivani reditelj kojeg je strast prema muzici i filmu podstakla da napiše i režira dokumentarne i koncertne filmove za neke od najvećih svetskih umetnika, među kojima su Taylor Swift, Adele, The Rolling Stones, Shawn Mendes, Coldplay, Ariana Grande, Ed Sheeran, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2, The Prodigy, Paul McCartney, Green Day i U2.

The Smile su pre nekoliko dana objavili stop-motion animirani video za “Thin Thing”, preuzet s predstojećeg debi albuma benda “A Light For Attracting Attention”, a koji je digitalno objavljen danas i 17. juna očekuje se kao fizičko izdanje, preko XL Recordings.

Spot su režirali Cristóbal León i Joaquín Cociña, a za snimanje im je trebalo šest meseci.

O ovom iskustvu kažu: ”Čuvši pesmu prvi put, zamislili smo frenetičnu tečnost koja nosi mašine, delove ljudskih tela i biljke mesožderke. Kada smo predstavljali ideju bendu, Tom nam je ispričao o snu koji je bio inspiracija da napiše pesmu. Verujemo da je vidio spoj ove dve stvari.”

Da podsetimo, pesma “The Smoke” pratila je njihov prvi singl “You Will Never Work In Television Again” , premijerno objavljenog početkom januara ove godine. Prateći lyric video pesme “The Smoke”, kreirao je nagrađivani pisac i reditelj Mark Jenkin, vlasnik i prestižne British Academy of Film and Television Arts nagrade.

O ALBUMU THE SMOKE “A LIGHT FOR ATTRACTING ATTENTION”:

Nezavisni njujorški kulturni portal Consequence napisao je da The Smile uključuje elemente post-punka, proto-punka i matematičkog rocka. Muzički medijski gigant Pitchfork ih je usporedio s „vintage rock senzibilitetom“ Radioheada, „blagonaginjući ka Skinerovim bubnjevima“ i „nepoznatom agresijom Greenwooda u bas liniji“. Kritičar The Guardiana Aleksis Petridis rekao je da The Smile „zvuči istovremeno kao više ogoljena i kao čvornovatija verzija Radioheada”, istražujući uticaje progresivnog rocka s neobičnim vremenskim potpisom, složenim rifovima i izazovnom motoričkom psihodelijom. Kod recenzije ‘You Will Never Work In Television Again’, kritičar Pitchfork-a Jayson Green opisao je pesmu kao “raw-boned rock number” – koja podseća na album Radioheada ‘The Bends’ iz 1995. godine.