Logo: Miodrag Jovanović Mikele

Jagodina ponovo širi sjaj kulture – Udruženje za razvoj umetnosti i kulture Svitac

4. oktobra jedan grad u Srbiji je dobio novu šansu da promoviše i modifikuje svoj kulturni identitet. Od tada, pa do današnjeg dana, ne prestaje da izmamljuje osmehe na sva ona lica koja su željno iščekivala procvat neke nove zajednice.

Entuzijastična ekipa ovog grada odlučila je da napravi mesto koje će, nesumnjivo, vremenom postati glavna lokacija svih ljudi koji su gladni kulturnih senzacija. Neumorni u želji da oplemene ulicu grada, osnivači ovog divnog kluba ne čekaju samo vikend kako bi realizovali svoju ideju, već se deo programa odigrava i u toku nedelje. Pa je tako na repertoaru čitav spektar događaja, gde nam Svitac poručuje – mesta ima za svakog, na nama je da se pronađemo.

Foto: Stevan Mikić

Novi alternativni kulturni centar daje priliku da prvi korak u afirmaciji baš bude na njegovoj bini, od samog početka podržava izlazak iz zone komfora koji će on prigrliti. Pa su tako do sada mnogi kreativci probili led u di-džejingu, stand up komediji i živoj svirci. Pored toga, organizuju se filmske večeri na kojima su otvorene diskusije sa stvaraocima filma koji je na repertoaru, kao i promocije knjiga. Izložbom fotografija otvorena su vrata udruženja, tako da je već na samom početku dobrodošlicu poželeo mladim autorkama prikazanih dela, kao i svim ljubiteljima vizuelnog stvaralaštva.  Prostor za razvoj ideje, kreativnosti, originalnosti, prenošenje mašte na papir, ili u bilo kom audio-vizuelnom obliku imaju i najmlađi, s tim u vezi se organizuju različite radionice. Možda se baš na ovom mestu ukaže prilika da čujete svoj omiljeni autorski bend, jer je Svitac krenuo punom parom u pozivanju dobro poznatog zvuka, pa su tako binu do sad upotpunili bendovi kako iz Srbije, tako i iz regiona. Već 17. februara priliku za nezaboravnu pank-rok svirku imamo uz novosadski Atheist Rap.

Svitac nas poziva da svetlimo zajedno, a možemo da povedemo i našeg ljubimca jer je ovo mesto friendly u svakom smislu. Više o predstojećim događajima možete pronaći na linku.

Foto: Lana Trajković