Photo : promo

“Je l’ da da da? Da da da” – je ime sedmog albuma Jesenjeg Orkestra!

Na repertoaru ovog benda su zaboravljeni folk napevi, pop pesme, ali i eksperimenti koji u nepoznate prostore pomeraju izražavanje kroz pevanje i sviranje.

Album “Je l’ da da da? Da da da” je još jedan radikalan zaokret u diskografiji orkestra. Pre svega, Jesenji Orkestar je napravio jednu igru. Muzički album je u početku napravljen u vidu video in-stalacije koja je prikazivana u kulturnim centrima, Muzeju Savremene Umetnosti Vojvodine, bi-oskopima, knjižarama, festivalu TAM-TAM i kafanama. Za početak, ideja je bila da pesme čuju i dožive ih samo oni koji lično dođu na projekciju, a da ih nigde nema na internetu. Posle dvadesetak projekcija i godinu i po dana, Kontra napokon objavljuje album na digitalnim platformama i otkriva ga svima.

Ako je prošli album Jesenjeg Orkestra “Pesme iz Remonta” bio zbirka gotovo gospel pesama koje izvodi sedmočlana pevačka grupa, a pretprošli “Godine u vetru” pop album napravljen u saradnji sa elektro-rock bendom Ljubičice, ovaj zrači mračnom toplinom i podseća na gotski kabare. Sve je potpuno drugačije – Daniel Kovač je, umesto da koristi gitaru, komponovao i odsvirao pesme na klavijaturama i klaviru. Uz njega, jezgro benda čine i dve zvezde novosadske impro scene – Filip Đurović koji je svirao bubnjeve i Ivan Čkonjević koji je dodao dron pejzaže upotrebljavajući gudalo i šrafcigere na zategnutoj žici, ali i grebanje šper ploče kao instrument! Snimci su dovršeni u studiju Krokodil u Pančevu gde su članovi benda Ljubičice dodali poslednju važnu komponentu u pesme – du-vap pevanje.

Omot

“Je l’ da da da? Da da da” je ljudski topao, ali i mračan album koji vodi kroz svakom poznate život-ne situacije i beskopromisno se suočava sa emocijama koje one proizvode. Kao i u svakom kaba-reu, smenjuju se mrak i svetlost, osećaj izgubljenosti i iznenadna vedrina. U pesmi “Nemoć Bes Noć”, Daniel Kovač peva „Bilo bi toliko lakše da ne živimo priče i pesme“. Međutim, čovečanstvo i poezija su neraskidivo povezani, a upravo tom vezom se vrlo posvećeno bavi Jesenji Orkestar. Poruka je da u životu nema lakih rešenja, ni prečica, ali su na tom putu za nas pesme kao uteha, opomena i sud.

Na albumu se nalazi pet video spotova za singlove “Sutra moram da upalim svetlo”, “Metod”, “Ništa da ti dam”, “Izmeri me dobro” i “Kriv sam”. Sada je pred vama napokon ceo, gust album sa deset pesama koji slušanje pretvaraju u putovanje i iskustvo.