Kako su Iron Maiden došli na ideju da imaju trojicu gitarista ?

Adrian Smith je pomislio da je ideja da Iron Maiden ima trojicu gitarista bila „potpuno luda“ kada je prvi put predložena, izjavio je u nedavnom intervjuu i podsetio se i objasnio kako je singl „The Wicker Man“ iz 2000. godine odugrao veliku ulogu u ostvarenju te ideje.

Kada se Adrian 1999. vratio u bend nakon devetogodišnjeg odsustva, basista Steve Harris nije želeo da izgubi Janicka Gersa, Smithovu zamenu. Umesto toga, bend je postao šestočlani, jer naravno tu je bio i veteran gitarista Dave Murray.

U intervjuu za Planet Rock, Smith je rekao, „Moglo je da krene užasno pogrešno, zar ne? Mislim, zamislite da ste to hteli da izvedete sa tri Yngwie Malmsteen-a ili tri Ritchie Blackmore-a. Ne bi uspelo. ”

S obzirom da su se on i Murray poznavali dosta dugo, u početku je pomislio da će Jan i on raditi po pola seta ili tako nešto. Ali Steve je došao na ovu suludu ideju – predložio im je da svi trojica budu gitaristi. “Voleo bih da sam bio u sobi kad je to rekao! “- izjavio je Smith.

Uprkos sumnjama da će uspeti, trio se složio da isproba tu varijantu u prostoru za probe u Portugalu. „Svi smo stajali i gledali se,” setio se Smith. „A neko je rekao:„ Ima li neko ideje? “Tada sam rekao, ,,Imam riff.“

,,Taj riff je bio ,,The Wicker Man“, pa smo počeli da sviramo i samo je kliknulo. Od tada smo nastavili tako.“

Smith tvrdi i da je pristup svirke sa trojicom gitarista vrlo uspešan i na bini. „Neverovatno, to uspeva“, rekao je. „U starim stvarima ima toliko harmonija, unisonih solo, rifova – mislim, ima dosta posla. Zapravo dobro funkcioniše sa tri gitare, posebno uživo “.