Ovo je istinita priča koja stoji iza pesme „Jeremy“ Pearl Jam-a

Mnoge rok pesme imaju dublje značenje ili značajne izvore inspiracije, koje njihova publika u početku možda neće shvatiti.

Pearl Jam-ova pesma „Jeremy“, koja je objavljena 1992. godine kao treći singl sa njihovog debi albuma „Ten“, jedna je od tih pesama jer ima tragičnu pozadinu koja vas pogađa kada saznate detalje.

Pre nekoliko decenija, pevač Eddie Vedder bio je veoma dirnut člankom u novinama vezan za petnaestogodišnjeg dečaka i želeo je da ovekoveči incident kako bi se svi setili tog razornog dana, 8. januara 1991. godine.

Glavna inspiracija za pesmu „Jeremy“ je potekla iz novinskog članka o 15-godišnjem dečaku po imenu Jeremy Wade Delle koji je pucao u sebe ispred svog učitelja na času engleskog i pred još 30 učenika ujutru 8. januara 1991. godine.

Njegovi školski drugovi opisali su malog klinca kao veoma tihog, a mnogi su rekli da je uvek izgledao tužno. Nakon što je ušao u razred kasno ujutru 8. januara, Delle je rečeno da dobije upisnicu iz školske kancelarije. Dečak je izašao iz učionice i vratio se sa pištoljem, a pucao je u sebe ispred učionice.

Članak vezan za ovaj neverovatno tragični incident duboko je uticao na Eddie Veddera. Nakon što je pročitao šta se dogodilo, muzičar je želeo da ovekoveči ovaj incident. Tokom starog intervjua, roker je izjavio da pesma istražuje značenje samoubistva i važnost držanja sebe u životu, uprkos tome koliko stvari mogu biti teške.

Na pitanje o pesmi, Vedder je objasnio:

„Došlo je iz malog paragrafa u novinama što znači da kada se ubiješ ti prineseš veliku žrtvu i pokušaš da se osvetiš. Sve što ćete dobiti jeste da ćete dobiti pasus u novinama. Šezdeset četiri stepena i oblačno u prigradskom naselju. To je početak videa, a takav je i kraj videa, ništa se ne menja. Svet ide dalje, a tebe nema. Najbolja osveta je živeti dalje i dokazati se.”

Iako je ova priča već veoma srceparajuća, Vedder zapravo ima još jedno iskustvo slično ovom koje je povezano sa pesmom;

„Jeremy“ je zapravo zasnovan na dve različite priče iz stvarnog života. Druga priča pesme uključuje učenika po imenu Brian kojeg je Eddie Vedder poznavao iz srednje škole u ​​San Dijegu u Kaliforniji. Taj učenik se nije ubio, već je počinio pucnjavu u školi tokom koje je na kraju pucao u sobu za okeanografiju.

O drugoj priči, Vedder je rekao:

„Zapravo sam poznavao nekoga u srednjoj školi, u San Dijegu, u Kaliforniji, koji je uradio istu stvar, skoro, nije oduzeo sebi život, već je na kraju pucao u sobu za okeanografiju. Sećam se da sam bio u hodnicima i da sam to čuo, a zapravo sam se u prošlosti svađao sa ovim klincem. Bio sam nekako buntovni učenik petog razreda, i mislim da smo se posvađali i slično.

Dakle, malo je o ovom klincu po imenu Jeremy, a takođe je malo o klincu po imenu Brian koga sam poznavao i ne znam… pesma, mislim da mnogo govori. Mislim da ide negde… i mnogi ljudi to tumače na različite načine, a tek nedavno sam pričao o pravom značenju iza toga, i nadam se da se niko nije uvredio i verujte mi, mislim na Jeremyja kada god to pevam.”