Foto : Wood

Legendarni Električni orgazam OVOG petka stiže u Suboticu: Karte su u prodaji!

Legendarni beogradski bend “Električni orgazam” ove godine proslavlja 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma, i tim povodom nastupiće u Subotici.

Koncert će biti održan u klubu Mladost (Harambašićeva 4), u petak 24. septembra sa početkom od 21 sat.

“Jako sam srećan što nastupamo u Subotici, jer znamo da i na krajnjem severu Vojvodine imamo dosta fanova koje jako dugo nismo videli. Od našeg poslednjeg samostalnog nastupa u Subotici prošlo je više od 10 godina, i sada dolazimo da to nadoknadimo i odsviramo dva sata odličnog rokenrola!”, poručuje Gile pred koncert u Subotici.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13.januara 1980. godine nakon koncerta grupe “Leb i sol” u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime “Električni orgazam” predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

“Tog dana bili smo na koncertu grupe “Leb i sol”. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i “Električni orgazam””, sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

“Električni orgazam” je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, bendu u kojem je Gile svirao bubanj, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, i nakon koncerta svima je bilo jasno da od tog trenutka “Hipnostisano pile” više ne postoji, a da je “Električni orgazam” postao glavni i jedini bend.

“Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert “Električnog orgazma” kao predgrupa “Hipnotisanom piletu”, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend”, seća se Gile.

Od tada je prošlo više od 40 godina, i za to vreme “Električni orgazam” je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara su u prodaji u klubu Mladost (Harambašićeva 4) svakog dana (osim nedelje) posle 19 sati, dok će na ulazu koštati 1200 rsd.

Sve prethodno kupljene ulaznice za koncert 4.aprila prošle godine važiće za novi termin bez prepravke.