Foto : promo

Loga objavio novi album, a u intervjuu otkriva : “Osjećam da sam dužan ostati isti, ne želim da zaboravim odakle sam došao!”

Vahid Saltaga a.k.a. Loga proslavio se kao jedan od prvih vlogera na našem jeziku davne 2012. godine, nakon čega je nastavio da gradi YouTube kanal koji broji desetine hiljada pratilaca.

Logu mnogi znaju po legendarnim izjavama, po stručnim analizama društva jer je po profesiji sociolog, a mnogi su i odrasli uz njegove klipove. Kako se desila muzička karijera i zašto više nisu dostupni snimci na kanalu pitali smo Vahida.

Loga, ponovo si na internetu, ali ovaj put kao muzičar. Kako se rodila ideja da se kao feniks vratiš sa autorskim albumom?

U početku moram istaći da mi je feniks draga ptica zbog mistike koju posjeduje, pa Vam se duboko zahvaljujem na poređenju!

Sa albumom sam se vratio iz čistog razloga jer sam osjetio da imam nešto za reći, a i da na svoj način odam počast Rijadu Fazliću Kolateralu, kojeg teretim, pozitivno naravno, za moj najveći muzički razvoj.

Rekao si u jednom intervjuu da želiš u sebi pomiriti Ameriku i tvoju rodnu Bosnu – muzikom.

Vidite, osjećaj je čudan kada živite negdje drugo, gdje su običaji drugačiji, gdje buka koja dolazi s’ vana mora proći kroz filter da bi imala neku vrstu poznatog. Živim u Americi preko dvadeset godina, ali unutra i dalje osjećam Bosnu i sve ono što mi Bosna govori. Nisam je prestao slušati, ali sam morao pronaći način da bude tu zajedno sa Amerikom. Zato kroz svoju muziku često pišem o toj borbi za identitet pa mi je vremenom, kroz muziku, postalo lakše pomiriti se sa činjenicom da više nisam u Kansasu, samo što je ovaj put, ironično, Kansas – Bosna.

Kakvo je iskustvo bila saradnja sa Frenkijem na singlu Tornado?

Frenkie je jedan od hip-hop umjetnika kojeg smatram da je imao mnogo uticaja u mom razvoju. Sjećam se još u srednjoj školi kada sam se bavio fudbalom i atletikom, a ne muzikom, slušao sam Frenkija prije utakmica/utrka radi motivacije. Samim tim, bilo je drago da smo se uspjeli povezati na ovaj način i napraviti finu pjesmu. Imam samo najbolje mišljenje o njemu jer je ogroman profesionalac. Radili smo preko interneta i sve uspjeli završiti u par dana.

Sentimentalno si vezan za Kolaterala koji je, inače, bio producent i prema njemu imaš poseban odnos. Šta je to vezalo vas dvojicu?

Rijada, pomenuo sam ranije, smatram kao brata. Bio je predobar čovjek i uvijek je govorio ono što je mislio. Takve ljude treba cijeniti i poštovati. Imao je smisao za humor i te naše glupe šale su nam znale pojesti sate i sate. Često me peglao, u Melodyne-u, a i uživo jer nisam nešto dobro odpjevao, pa sam mu ja to vraćao kroz FIFA-u. Šalu na stranu, ono što ga je posebno krasilo je njegova inteligencija. Uvijek je znao analizirati situaciju i dati dobar savjet. Bio je dosta mlađi od mene, ali nekad sam se znao zapitati da li je to tako zaista? Ostavio je dubok trag i nikada ga, barem dok me služi pamćenje, neću zaboraviti. Kolateral je zauvijek.

Često spominješ detinjstvo, porodicu i vraćaš se u neko prošlo vreme. Je li i to spona ka tvojoj zemlji?

Mislim da je to više pomirenje mene sa sobom. Prije bih rekao da se osjećam kao da sam dužan ostati isti, ne želim nikako da zaboravim odakle sam došao! No, kako vrijeme prolazi, shvatio sam da od prošlosti nemam apsolutno ništa. Mogu samo gledati naprijed i u novom napraviti poznato. Neugodnim Mislima sam tu priču zapečatio i mislim da sam najzad izliječio onaj povrijeđeni dio sebe koji je drugog mene smatrao izdajicom i objasnio mu da nije sve tako crno.

Za koju pesmu možeš reći da je najzrelija, a koju esmu misliš da si mogao odraditi bolje?

Sveti Kod, koju smo zajedno radili Adis Karašin – Lowe, Šejla Grgić – Sheyla i ja. Ta mi je daleko najzrelija pjesma. Ona je sumacija svega što osjećam i rezime moje filozofije. Što se tiče pjesme koju sam mogao uraditi bolje, sve bih ih mijenjao. Perfekcionista sam pa kako vrijeme prolazi, uvijek se javi neka nova ideja, nauči se nešto novo, pa bih sve nešto dodavao ali ni to nije odgovor. Paraliza analize je nekad gora od loše pjesme.

Album se zove „Neugodne misli“. Slušajući tekstove, to ima smisla, ali šta želiš poručiti albumom?

Bit albuma je pozitivna i najviše govori o inspiraciji. Na prvi mah, mislim da se album svima čini kontroverznim i mnogi očekuju kontroverze, no kada se sve sumira i naravno odsluša, Neugodne Misli su o odrastanju i puštanju prošlosti. Neugodne Misli su uputa za kako prebroditi teške odluke i kako i zašto ih treba donijeti.

Pitanje koje izaziva najviše kontroverze je – zašto si odlučio prekinuti vlogersku bajku i ono što je za svakog jutjubera mali raj, a to je da ima svoju odanu publiku? Šta se u tebi preokrenulo?

Imao sam najodaniju i najinteligentniju publiku. Mislim da se mnogi vlogeri tim ne mogu pohvaliti pogotovo kada se u obzir uzme današnji sadržaj i sve ono u šta se vloging pretvorio. Ja sam osjetio sam da sam završio ono što sam počeo i nisam imao više istu vatru unutra da nastavim raditi ono što sam nekada. Moja nekadašnja publika je sada većinom odrasla i postali su ostvareni ljudi i profesionalci. To je ono čim se ponosim i kada gledam unazad, mislim da je prestati sa vlogingom bila ispravna odluka. Da parafriziram o vlogingu što je Mike Tyson rekao na završetku svoje boks karijere: „Ne želim da osramotim sport. Ovo je sjajan sport.”

Za kraj, jesi li iz svoje sociološke prakse, vlogerske kreative i muzičkog angažmana našao neku pouku o ljubavi, ko ili šta te pokreće?

Sve se svodi na onoliko koliko od srca daš. Željeti najbolje za ostale je ključ uspjeha i to se može samo kroz ljubav, a ona dolazi iz srca. Stoga, vidjeti druge kako uspjevaju, vesele se, postaju bolji, tu tražim svoju šansu i da im pomognem da postanu što bolji.

Sve ovo rekao nam je talentovani Vahid, a njegov album i pesme možete preslušati na sledećim linkovima:

LOGIN ALBUM SPOTIFY: https://open.spotify.com/album/4yutJFZQ13aZ9dDV0QWbMd

LOGIN ALBUM YT : https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_l7KdH0kgB0aFmlO8IV–YpME40w3Qri9k