MAŠINKO ‘DANAS ĆU, SUTRA ĆU’

MAŠINKO OBJAVIO NOVI ALBUM “DANAS ĆU, SUTRA ĆU”

Zagrebački punk/rock bend Mašinko objavio je novo studijsko izdanje pod nazivom “Danas ću, sutra ću”. Izdan za Dostavu Zvuka& Dirty Old Label, album je odraz mindseta i problema generacije uvučene u odrasli život u kojem još tinja neslomljiv mladenački duh.

“Danas ću, sutra ću” sadrži 12 pesama nastalih u prekretničkom periodu u kući Mašinka.

“Događale su nam se svadbe, rađala djeca, mijenjali poslovi, osnivale firme, selilo se u druge države i vraćalo iz njih. Šulc je proveo skoro godinu dana u Kini u ovom periodu, mi smo radili pjesme bez njega i slali mu snimke s probe, cijeli album je sniman u tri naleta u studiju…, dosad nismo nešto na taj način snimali“ – kaže Andrija Ražnatović, gitarista benda.

S novog izdanja odjekuju motivi sazrevanja, životnih promena, muško-ženskih odnosa, propuštenih prilika i nostalgije. Uz očigledne reference na pop kulturu, grčku mitologiju i istorijske likove, Mašinko ne beže ni od tema politike, nepotizma, nezaposlenosti i emigracije.

“Album je drukčiji. Iako smo i dalje bučni i veseli, mnoge su pjesme prošarane dozom sjete prisutnijom nego do sad. To smo i dalje mi i to se čuje, možda malo umorniji, stariji, ne nužno pametniji, ali i dalje mi. Pjesme nemaju neku izraženu zajedničku temu, i dalje nas inspiriraju stvari koje su direktno oko nas, ali ovaj naš album je, unatoč kaosu u kojem smo ga snimali, jedna lijepa i konkretna cjelina.“

Muziku i aranžmane potpisuje Mašinko, a tekstove Marin Šulentić, Srđan Grbić i Andrija Ražnatović. Produkciju su radili Mark Mrakovčić, Leonard Klaić i Mašinko. Za snimanje je zaslužan Mark Mrakovčić, mix Leonard Klaić, a mastering Luka Tralić Shot. U ulogama gostujućih vokala pojavljuju se Lovely Quinces, Domagoj Šimek i beba Mirta Grbić. Fotografiju i dizajn za omot radio je Andrija Ražnatović.

Popis pesama:

01. Punim plućima
02. Zle opačine
03. Ona stoji na vratima i negoduje
04. Izgubljenom vremenu
05. Perice
06. Mirta
07. Tu smo gdje smo
08. Jedne davne jeseni feat. Lovely Quinces
09. Veća lopata
10. Svaki dan
11. Cmrok 2
12. Vrijeme za spavanje

Album je digitalno dostupan putem kanala Youtube i Bandcamp stranice benda, kao i na svim streaming servisima: muz.lc/danascusutracu

Početkom godine Mašinko su rasprodatim koncertom u Vintage Industrialu proslavili 10 godina benda. Iza sebe imaju eksplozivni prvenac “Mašinko“ (2010.), hitoidnog naslednika “Svugdje je doma, al lijepo je najljepše“ (2014.) te dva split albuma – “Frakturko“ (2011.) s bendom Fraktura mozga i “Godina majmuna / Majmun godine“ (2016.) s Debelim precjednikom. Pre novog albuma “Danas ću, sutra ću”(2020.) izašao im je maxi singl “Punim plućima / Veća lopata“(2018.) s kojeg su oba singla dobila spotove, baš kao što je i poslednje izdata punk rock petarda “Cmrok 2“ u kojoj su opevali nezaobilazan gradski lokalitet Jakuševac te bacili prozivku vladajućima i apatičnim građanima. U 10 godina postojanja svirali su u svim delovima Hrvatske, bilo klupski ili festivalski, kao i u mnogobrojnim gradovima regiona. Ističu se i nastupi ispred velikana scene s kojima su delili binu na velikim dvoranskim koncertima – Hladno pivo, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Let 3, a među poslednje se ubraja i svirka pre legendi Zabranjeno pušenje.