Photo : Promo

Mike Rivkees(The Rumjacks) za HIGHWAYSTAR – “Na albumu ne postoje dve iste pesme – a i dalje su sve to Rumjacksi” 

Legendarni australijski bend The Rumjacks objaviće svoj novi, peti studijski album pod nazivom “Hestia” 12. marta.

Album nam donosi nešto novo i apsolutno predstavlja novu eru za bend, samim tim što od pre godinu dana imaju novog pevača – Mike Rivkees-a. Na izdanju će se naći novih 14 pesama, od kojih su za sada probrali i objavili tri kao singlove.

A ja sam iskoristio tu priliku i malo proćaskao sa Mikeom, njihovim novim frontmenom, koji je bio više nego ljubazan. (Uskoro očekujte i recenziju albuma)

HM : Ćao čoveče, hvala što si pristao na ovaj intervju.

Mike : Hvala i tebi na prilici!

HM : Video sam da ste album snimali u Milanu, a da si ti iz Bostona, gde si sada ?

Mike : Sada sam se vratio nazad u Boston. Znaš, neko živi u Australiji, neko u Hrvatskoj, neko negde drugde u Evropi, a ja u Bostonu. Raštrkani smo.

HM : Da li iz Bostona dolazi ljubav za keltsku muziku ? Mislim, Boston seltiksi i to sve haha.

Mike : Pa, moguće haha… Znaš kako, moji su poreklom Irci, ja sam odrastao kao irac ovde u Bostonu, a ovde ima dosta iraca.

Photo : Promo

HM : Pa, novi album stiže za dva dana. Kakav je osećaj ?

Mike : Uh, sjajno je i čudno u isto vreme. Jedva čekam. Evo imam ovde i jednu ploču koja mi stoji pored mene. Veoma se ponosim ovim albumom.

HM : Ušao si u bend prošle godine. Kakav je osećaj biti na mestu nekoga ko je bio tu 12 godina ? Da li je izazovno ?

Mike : Daaa, apsolutno! Bio je to šok. Imao sam karijeru, devojku (u to vreme) i bend u Bostonu, Mickey Rickshaw se zove. Suočio sam se sa odlukom da odustanem od svega i odem na turneju na 3 meseca tokom leta. Naravno, bilo je to pre tačno godinu dana (6. marta).

Bio sam iskreno veoma nervozan zbog pridruživanja bendu. Da je jedan od mojih omiljenih bendova zamenio svog pevača, ne znam kako bih se osećao povodom toga. ALI ako njihov novi album kida, onda bih bio srećan zbog toga … pa smo imali samo jedan izbor. Da napravimo jebeno sjajan album.

HM : Kako se boriš sa hejsterskim komentarima, jer znamo da uvek ima onih koji su u fazonu “ne sviđa mi se glas ovog novog, više volim starog pevača”. I kako je došlo do toga da uđeš u bend ?

Mike : Pa, kao što sam rekao, imam bend u Bostonu koji se zove Mickey Rickshaw, i sa kojim su Rumjacks svirali jednom prilikom. Upoznali smo se i ostali u kontaktu. Ja sam već faktički bio u bendu ranije, a sa prošlim pevačem su počeli da imaju lošu komunikaciju i izbacili su ga sa razlogom.

Frankie je učinio neka grozna sranja tim momcima, a totalno bi bilo nepravedno da moraju da odustanu od svog sna i osnuju novi bend, krenu od nule, i vrate se sviranju u malim praznim mestima za sitne novce.

Tada su rekli “Hajde da vidimo sa Mikeom da li bi nam pomogao”, i eto, ušao sam u bend. Uvek će biti onih koji će kukati zbog pevača, ali onda su oni bili fanovi starog pevača, a ne Rumjacksa.

Photo : Promo

HM : Ti si iz Bostona, oni iz Australije, a snimali ste u Milanu. Kako je došlo do toga i kako je proteklo sve ?

Mike : Naš menadžer poseduje studio u Milanu. Svirač gajdi i irske frule na albumu bio je naš audio inženjer – tako da je ovaj album u potpunosti bio „uradi sam“. Nema spoljnih uticaja, samo je bend kao cela porodica producirao ploču.

S obzirom da mesecima nismo mogli da se okupimo, fokusirali smo se na predprodukciju. Dok smo stigli u studio da snimamo, imali smo oko 30+ demo verzija koje smo počeli da biramo i biramo. Neke pesme su bile potpuno uglančani demoi koji su snimljeni uz pomoć Pete-a iz Bouncing Souls-a, a neke pesme su samo ideje pesama otpevane na mom telefonu. Sedeli smo sa momcima i poigravali se sa idejama uz svaku pesmu. PUNO truda je uloženo u ovaj album i mislim da se to vidi.

HM : A kako si se uklopio u bend ?

Mike : Pa znaš kako, oni su iz Australije, a ja iz Bostona, tako da imamo slične kulture. Nije bilo teško.

HM : Ja sam preslušao ceo album, ali vi ste za sada objavili tri singla. Mislim da prema njima ljudi mogu tačno da procene kakav će biti album, a koji je tvoj komentar ?

Mike : Da, ali mislim da ne postoje dve iste pesme na albumu. A i dalje su sve to Rumjacksi.

HM : A kako su nastale vaše nove pesme ?

Mike : Pa u suštini ja napišem neku osnovu, i onda šaljem momcima, bilo da je rif ili melodija, refren, tekst. Ako im se svidi ide dalje, ako ne nema veze. Nekada se desi i da imam samo melodiju otpevanu na telefonu, a nekada je to i neki demo urađen. Kako kada.

HM : Takođe, 12. marta imate i žurku na kojoj ćete sa gledaocima slušati novi album i q&a ? Da li će biti možda nešto što niste najavili ?

Mike : Pa ništa posebno neće. Malo ćemo svirati, verovatno akustično, evo imam ovde kao mali kućni studio. Takođe ćemo i odgovarati na brojne odgovore fanova, jer fanovi imaju dosta pitanja uvek, znaš. Preslušaćemo album, i tako.

HM : Malopre si pomenuo da neko od vas živi u Hrvatskoj, ko je to ? Pitam zato što smo mi zemlja do zemlje, faktički smo komšije haha

Mike : Adam Kenny, naš svirač buzukija i mandoline. Trebalo bi da se družite i popijete koje pivo. Ali pazi ako budeš pio sa njim, australijanac je, a oni su opasni kada piju pivo.

HM : Ne brini, imamo mi svoja pića, rakiju i tako to. Znam da su momci bili u Srbiji 2018. i 2019., a da li si ti nekada bio ?

Mike : Nažalost nisam nikada, ali bih baš voleo. Zvuči mi zabavno sve to, i čuo sam sve najbolje o Srbiji, i ovako i od momaka. Volim evropu, voleo bih i da živim u evropi, sve mi je to mnogo kul. Nažalost trenutno nema situacije za to, ali deluje mi da se ova pandemija polako smiruje, da opada, mislim jednom mora prestati, pa ćemo se družiti. Mada, kad pogledamo u poređenju na špansku groznicu i drugi svetski rat ova situacija i nije toliko strašna, iako bismo voleli da je sve normalno.

HM : Dakle, ti se boriš dobro sa virusom ?

Mike : Da, moram da kucnem u drvo. Svi oko mene su bar malo zahvatili virus, ali ja nisam. Ili jesam ali nisam osetio.

HM : Eto, nadam se kada sve ovo prođe da ćete doći u Beograd ili neki drugi grad u Srbiji i da ćemo svirati, pevati i piti pivo. Za kraj moram da ti se zahvalim na ovom intervjuu i poželim sve najbolje!

Mike : Nadam se i ja iskreno. Jedva čekam sve to. Hvala ti puno, kao što sam rekao, jedva čekam album.

Vinil i CD novog albuma The Rumjacksa ili u digitalnom obliku možete kupiti ovde.

Mikea intervjuisao : Rastko Tomić