Photo : Jakša Vlahović

MILAN B. POPOVIĆ : “POENTA JE – BITI BOLJI OD SVOG ŽIVOTA!!!”

Milan B. Popović je pesnik, muzički novinar kulturnih rubrika, publicista, književni kritičar i muzički rokenrol CD recenzent.

Milan je nedavno izdao novu, sedmu po redu knjigu savremenih, modernih pesama, naslova “BOLJI OD SVOG ŽIVOTA!”

Milan je takođe objavio i 2 muzička CD-a sa svojih 50 pesama sa izvođačima iz svih država bivše velike Jugoslavije koji su u rock, metal, rege i hip hop žanrovima snimili u studijima njihovu autorsku muziku i aranžmane i odpevali tih 50 numera iz prve 4 knjige koje je objavila beogradska izdavačka kuća NARODNA KNJIGA/ALFA.

Jedan (METAL I ROCK) CD se zove “VREME BRUTALNIH DOBRONAMERNIKA”, a drugi (ROCK; REGE I HIP HOP , dupli CD sa 33 pesme) se zove “HRONIČNO NEUMORNI”.

Povodom Milanove nove knjige rešili smo da malo porazgovaramo(digitalno) sa njim pa da vidimo šta ima da nam kaže.

Intervju uradio : Rastko Tomić

HM : Kako ste krenuli da pišete i kada ste shvatili da to volite i znate da radite ?

Milan : 1994. godine sam počeo da pišem CD recenzije u muzičkom magazinu ROCKS.

U dnevnim novinama Dan (Crna gora), dopisnik-saradnik sam njihove kulturne rubrike već 12 godina. Dnevnim novinama PRAVDA (Srbija) kolumnista sam. Muzički CD recenzent sam u kvartalnom književnom štampanom magazinu iz Novog sada NOVA MISAO, kao i u časopisu za umetnost, kulturu i društvena pitanja INFINITUM iz Beograda, u kojem pišem muzičke CD recenzije, radim intervjue i izveštaje sa dešavanja u gradu. Sedam godina sam pisao u dnevnim novinama BLIC (Srbija) u kulturnom dodatku BLIC KNjIGA. Imao sam svoju rubriku-underground kritika – knjiga pesama subkulture, dok ceo kulturni dodatak nisu ugasili iako smo imali oglašivačača u samom kulturnom dodatku od kojih je bilo dovoljno sredstava za honorare nas recenzenata. Odgovor kompanije je bio – pad tiraža nedeljom kada je kulturni dodatak izlazio, što uopšte nije bio argument na mestu! Moj CV je bogat jer novinarski posao radim od 1994 godine još od štampanog magazina ROCKS i mog prvog novinskog urednika Davida Vartabedijana od kada je sve počelo i neophodne logističke podrške Đoleta Felixa T.C. Sremska prvi sprat, koji je veoma zaslužan za kulturu u Beogradu u to vreme,pogotovo za urbanu kulturu na kome mu se posebno zahvaljujem.

HM : Između vaših knjiga su relativno male vremenske pauze, koliko je teško držati konstantnost ?

Milan : U početku je to tako bilo, sa prve tri knjige pesama. Prva knjiga pesama, Molitva Tetoviranog Srca izašla je u martu 2006-e godine. Druga knjiga pesama, Vreme Brutalnih Dobronamernika, izašla je iste kalendarske godine u septembru mesecu, a treća knjiga pesama, Oka da ne ispustim dah, izašla je 2007. Godine. Četvrta moja knjiga, potpuno drugačija od ove prve tri, naslova Na Kori Integralnog Hleba i Olovci izašla je 2012-e godine.

HM : “BOLJI OD SVOG ŽIVOTA!” je ime vaše nove knjige, šta čitaoci mogu da očekuju od nje ?

Milan : Knjiga „Bolji od svog života“ je moja sedma po redu knjiga pesama i pre svega je ponela naziv po mom početnom troknjižju-prve tri knjige iz 2006. i 2007. godine koje i zaista čine trilogiju „Bolji od svog života“. Kako bih sačuvao od zaborava neke moje početne briljantne impulse, ekstra vulkanske nerve i poetske zapise, odlučio sam da iz svake od njih tri odaberem po 15 do 20 najemotivnijih, najsnažnijih, najprotestnijih i najbuntovnijih pesama i ponovo ih objavim, ove godine, ali sa ekstra bonusom od potpuno novih 70 pesama koje su nastale u velikom kreativnom i inspirativnom naboju koji me je opčinio u svega doslovce tri meseca krajem 2020. Nova knjiga je namenjena mojoj duši, mom životu, mojoj sreći, mom smislu života, mojoj porodici, mome bratu Marku, majci Milesi i ocu Borisavu. Namenjena je i ciljnoj grupi savremenih urbanih, modernih, mladih i starijih ljudi slobodnog duha-bez ramova i kočnica! Inteligentnih i pismenih, pre svega!

HM : U čemu nalazite inspiraciju ?

Milan : Moje teme i inspiracije su unutarnje, duhovne, svakodnevne, životne, međuljudske, sofisticirane, intimne, ispovedne, familijarne, muško-ženske, statusne, političke, protestne, buntovne. Nešto mi ne da mira nikada…Smeta mi nepravda, smeta mi oholost i arogancija. Smeta mi nemar i sirovost mase! Protiv sam klanova i klovnova. Ne volim vulgarnosti. Pokušavam da ih izbegnem u svojoj kreaciji. Uglavnom uspevam. Čak 100 odsto uspevam i kada mi nije ni do čega, držim glavu iznad vode!

HM : Da li je se vaše pisanje promenilo po nečemu od prve knjige do ove ?

Milan : Jedina promena je što sam počeo da pišem i u rimi, ali ne u banalnoj i patetičnoj, dok sam se ranije doslovce držao otvorenog stiha!

HM : Sarađivali ste i sa brojnim muzičarima i autorima iz rok/metal/rege/hip hop sveta, kakav je osećaj, da li je saradnja sa tim ljudima specifična po nečemu ?

Na mojih 50 pesama iz prve četiri knjige 50 izvođača i muzičkih sastava već pomenutih žanrova i podžanrova osmislili su svoju autorsku muziku i snimili je u studijima gde su i otpevali mojih 50 pesama. To nijedan savremeni pesnik osim mene nije uradio. Žao mi je što nemam tzv. kolegu pesnika pa da imam sa kim da se nadmećem u idejama i projektima. Ovako sam usamljen ali srećan. Ponosan! Kad smo već kod ponosa želim da se zahvalim svim tim izvođačima i bendovima jer su svi oni dali svoj maksimum. Posebno bih izdvojio saradnju sa Aleksandrom Slađanom Milošević u duetu sa grupom Alogia na zajedničkoj pesmi “Izdaja” (Ja bih da odmorim dušu) . Snimljen je i spot za tu numeru a Slađana ga samo na njen unikatan način peva u opera metal vokalnom melodijskom maniru.

Ta pesma se u originalu nalazi u mojoj knjizi “Vreme brutalnih dobronamernika” iz 2006. godine. Druga saradnja koja mi je pri srcu i u srcu je sa Zoranom Marinkovićem iz “Bjesova”, popularnim Bjesomarom, sa kojim imam zajedničku saradnju na pesmi Istine kriju (Batina!).

Ja u toj pesmi i spotu koji je Bjesomar snimio i režirao, kao i osmislio audio i produkciju i šta sve još ne, recitujem svoje dve strofe pesme iz knjige “Vreme brutalnih dobronamernika”, a Zoran Bjesomar dopisuje svoj refren “Batina!” u kojem mi se obraća njegovim stihovima i njegovim vokalom u tipično prepoznatljivo “Bjesovi” maniru. I Aleksandri Slađani Milošević i Zoranu Marinkoviću Bjesomaru se zahvaljujem na podršci i medijskoj potpori koja se vidi i u hiljadama i hilljadama pregleda naših zajedničkih spotova na jutjub kanalu. Ono što mi je posebno drago je saradnja sa rock grupom “Art diler” u pesmi “Dok me pogledom streljaš” ,koja je u stvari jedna power rock balada.

Marko Blagojević na vokalu, Marko Veljković za klavijaturama i Nenad Šiks za gitarom su uradili super muziku i aranžman za ovu moju pesmu i ona ima oko 33.000 pregleda na jutjubu što je i više nego fantastično. Sarađivao sam i sa Skaj Viklerom, otpevao je moju pesmu “Posle meseca”, Zeletom Lipovačom iz Divljih Jagoda, Nikolom Čuturilom, Brankom Radakovićem i Miroslavom Dukićem i mnogim drugim sjajnim instrumentalistima kompozitirima, aranžerima i vokalima.

Da, saradnja sa Bojanom Bruknerom i bendom “Hashish Club” mi je od posebnog značaja. Saradnja sa Branislavom Lazićem u pesmi “Al brane mi” mi je posebno draga. Kasnije je Branislav Lazić postao vođa, vokal i tekstopisac beogradske melodične hard rock grupe “Steel” koju još čine Rajko Bosiočić na gitari i Saša Omerović za setom bubnjeva. Ni statusno pobednički bend Jovana i Vladana “Del Arno bend” nije zaobišao moju poeziju. Vladan je komponovao muziku i aranžman, a Jovan otpevao bukvalno svaku reč, svaki stih cele pesme “Misli!”. To je zaista neverovatno zato što kada su pesme pisane, pisane su kao klasična književnost. Nikad nisam ni sanjao da će se one nekada pevati u urbanim muzičkim žanrovima i svirati uživo na koncertima.

HM : Naslovnu stranu knjige je ponovo ilustrovao akademski slikar i grafičar Jakša Vlahović. Koliko je važno to razumevanje između dva umetnika?

Milan : Korice knjige,kao i ilustracije i generalni dizajn knjige je umetnički rad mog najboljeg saradnika još od moje prve knjige pesama “Molitva tetoviranog srca”, Jakše Vlahovića, koji je akademski slikar i grafičar, međunarodno priznat karikaturista i nagrađivan, ali i muzičar, gitarista, kompozitor beogradske gotik metal grupe “Abonos” koju još čine i Milan Janković za setom bubnjeva, Marija Dokmanović, na vokalu, klavijaturama, kompozitor i tekstopisac, kao i Tomaš Ljumović na bas gitari. Jakša Vlahović je radio i knjižice i CD omote mojih muzičkih CD kompilacija. Izuzetan je umetnik, i čovek. Vršnjaci smo i slušamo donekle istu ili sličnu muziku,pa se i po tom pitanju dobro kapiramo, a meni jako odgovara njegov vizuelni način izražavanja, a ja mu dajem otvorene ruke da crta šta hoće, mada Jakša Vlahović se trudi da čita moje pesme pa kada pročita neki upečatljiv stih, on nacrta na sledećoj strani ilustraciju koja govori o tom stihu. Sjajna 15-godišnja saradnja. Jedino je moju knjigu “Na kori integralnog hleba i olovci” ilustrovala likovna umetnica Mina Simić.

HM : Za ovu zbirku se navodi da predstavlja krunu Vaše dosadašnje pesničke karijere. Da li to znači i da će Vas čitaoci upoznati u nekom novom svetlu?

Milan : Da, upoznaće me po još specifičnijem muzičko pesničkom CD projektu ove godine, koji je nekada za američki MTV bio uobičajena pojava ali je na Balkanu nijedan pesnik do sada nije uradio, a do kraja godine će se predhodno, nevezano za taj projekat, pojaviti CD singl sa jednim od najboljih rock pevača u Srbiji, Momčilom Grujičićem Močom, koji će samo za moju dušu – ne takmičarski- otpevati jednu moju pesmu. Planova ima, neka muze i Bog daju snage i zdravlja, ostalo nek prepuste meni i mojem znanju, umeću i talentu.

HM : Koje umetnike prepoznaješ u svom kritičarskom trodecenijskom radu?

Milan : Enesa Halilovića, Jasminu Malešević, Branislava Lazića, pevača i tekstopisca melodične hard rock beogradske grupe STEEL koji je izvanredan umetnik i izuzetan čovek.Posebno bih naglasio i podcrtao značaj, postojanje , rad i delovanje multitalentovanog umetnika MIODRAGA STOŠIĆA koji je trenutno aktuelan sa njegovom atraktivnom HIT-KNJIGOM naslova: KAKO SAM SMRŠAO 60 KILOGRAMA BEZ TAŠTE I HEROINA koja razbija sve rekorde po traženosti i prodaji, i još uvek se može pronaći u velikim knjižarama, velikim knjižarskim lancima, poput Delfi i Laguna ili direktnno od autora MIODRAGA STOŠIĆA putem njegovog ličnog Facebook profila . MIODRAG STOŠIĆ je objavio i knjigu kratkih priča MAČKA BEZ JEDNE CIPELE, zbirku pesama MIS MOKRE OČI, zbirku pesama PESMARICA, vrhunski je aforističar i satiričar, stend ap komičar, lider, vođa i pevač šaljivog rokenrol benda GRBAVE TANGE i šta sve još ne….Napomenuo bih misaonu, intelektualnu, i produhovljenu poetiku Vesne Sokolović- Kovačević. Momčila Moču Gruičića, vrhunskog vokala i tekstopisca, Nikolu Hadži Nikolića iz sastava 357 čija lirika ima poseban značaj vrednost i naboj-kvalitet plus- rekao bih! Drago mi je da su svi pobrojani umetnici i umetnice moji savremenici i da u njihovim delima- uživam!