Na današnji dan nas napustila večita princeza – Margita Stefanović

Na današnji dan 2002. godine u 44. godini nas je napustila Margita Stefanović – večita princeza, najpoznatija kao klavijaturistkinja benda EKV.

Rođena je 1.4.1959. a u petoj godini je dobila upalu čeonog režnja, a onda i prve napade epilepsije. Od malih nogu je pokazivala ljubav za klavirom i virtuoznost na istom. Nakon završetka muzičke škole, dobija poziv za studiranje u Moskvi, ali zbog mišljenja majke da je mlada za odvajanje ostaje u Beogradu i upisuje Arhitektonski fakultet.

Muzička priča kreće 1982. godine nakon raspada grupe Šarlo Akrobata i nastajanja Katarine II. 1.4.1982. je upoznala članove Električnog Orgazma, a preko njih je došla i do Milana. Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te joj kupuje sintesajzer na kojem će vežbati. Prema rečima njihovih prijatelja, i kao grupa su vežbali stalno, ideja im je bila da sve što čuju urade na svoj, jedinstven način – prva proba trajala je šest-sedam sati. Godine uspeha protekle su u senci borbe s teškim narkoticima, kako Magi tako i ostalih članova benda.

“Ova muzika je svesno napravljena da ne pripada ničemu. Ona ide od početka uz vetar. Svako od nas je pod uticajem svega što se dešava i onoga do čega lično dođe. Svako je to sve uneo i doneo i sve je to uzrokovalo neku univerzalnu muziku koja ne pripada ničemu, koja je samo naša muzika. Bilo šta da sviramo to će zvučati kao naše. Verujem da je masovnost koju naša muzika poprima bazirana na našoj snazi. Na onoj svesti o tome koliko si jak. Toliko će ti se vratiti od te publike. Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji, što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prezimeniji pa da neke stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu. Onda bismo drugačije razmišljali zašto je odnos prema “Ekatarini” bio kakav je bio ili zašto se mediji prema nama tako odnose, je li sve to pravo i pošteno”- deo je njene izjave iz 1989. godine.

Tokom rada u bendu, od 1982. godine, Margita je takođe i komponovala muziku za pozorišta i TV drame, radila kao producent i gostovala na albumima mnogih grupa, među ostalima Elvis J. Kurtovića, Van Gogha, Babe, Parni valjak i Direktori. Nakon 7 studijskih albuma sa EKV–om, odlaska Bojana Pečara u London i smrti Milana Mladenovića, Margita je krajem 1994. godine osnovala bend „Kurajberi” sa kojim je uglavnom nastupala sa obradama pesama, dok je sledeće godine sa Vladimirom Stojićem osnovala grupu EQV sa kojom je objavila album “Ti si sav moj bol”. Nažalost, na današnji dan pre 17. godina nas je napustila.

Poslednje njeno delo je bilo muzika za predstavu “Kaput mrtvog čoveka” sa početka 2002. Njenu biografiju “Magi — kao da je bila nekad” 2018. objavio je beogradski novinar Dušan Vesić. Svojom harizmom i talentom plenila je pažnju kako publike tako i kolega, sa Milanom i Bojanom činila srce i dušu benda koga danas mnogi smatraju najboljim na ovim prostorima, a svi koji su je poznavali kažu da je uvek bila vesela i puna pozitivne energije.

Za nju je vezana urbana priča o prvom beogradskom grafitu namenjenom Margiti Stefanović. Nebojša Krstić (član muzičke grupe Dečak, kasnije VIS Idoli) je na zidu u dvorištu, naspram prozora njenog stana u Smiljanićevoj 4 na Slaviji, napisao „Margita je dečak”. Mnogo godina kasnije grafit je izbledeo, a neko je preko njega ispisao „Prozor mora pasti”.

Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je razlog dugogodišnje i učestalo konzumiranje droge.

Margita – uvek sa nama.