Nagrada Milan Mladenović dodeljena Dini Jašari za pesmu Doma

U sklopu zadužbine Milan Mladenović, sinoć je u Dorćol Platzu dodeljena četvrta po redu nagrada za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije.

Ove godine, nakon preslušavanja 219 pesama koliko je bilo prijavljeno, 12 pesama se našlo u finalu. Žiri koji je odlučivao o dobitniku nagrade su činili: Sanja Lončar, Dragan Uskoković Ćima, Edo Povlanić, Matija Žumančev i Mile Kekin.

Ivan Fece Firči, nekadašnji bubnjar grupe EKV, od prošle godine je započeo tradiciju da svake godine najboljem bubnjaru dodeljuje kao nagradu doboš koji proizvodi Firchie Drums. Ove godine je tu nagradu, ali i doboš kući odnela bubnjarka Ana Đurović iz benda Šajzerbiterlemon.

Kada smo kod izvođača, peto mesto je zauzeo bend Šiza sa svojom numerom “Oprostite, oprostite, oprostite”. Četvrto Luka Rajić sa pesmom “Ljubimo se”, dok su treće i drugo zauzeli Porto Morto sa pesmom “Fatamorgana” i Šajzerbiterlemon “Zavrti me” sa istim brojem poena.

Prvo mesto osvojila je Dina Jašari iz Severne Makedonije za pesmu Doma.

Zadužbina Milan Mladenović osnovana je 2019. godine kao poslednja želja majke preminulog pevača. Od tada, svake godine, nagradu za najbolju pesmu sleduje nekoj od grupa sa prostora bivše države. Dodela se održava 21. semptembra, na rođendan pevača.

Sam početak sinoćnjeg događaja obeležen je pesmom EKV-a “Zemlja”. Grupa dece iz hora RocHoir otvorila su dodelu nagrade, otpevavši gore navedenu pesmu.

Da je ova vrste muzike još uvek živa, i da ima svoju publiku, videlo se sinoć u Dorćol Platzu. Prisustvovao je veliki broj ljudi, među njima i značajnih ličnosti u polju umetnosti.

Cilj Zadužbine je da se Milanova autorska i lična zaostavština sačuva kao celina, i da podstiče muzičko stvaralaštvo dedeljivajem ove regionalne nagrade.

Prošle godine Zadužbina je objavila poziv poštovaocima lika i dela Milana Mladenovića da učestvuju u formiranju arhivskog fonda koji bi zadužbina učinila javno dostupnim kao kulturno dobro. Svi koji su voljni, a poseduju neke fotografije, video materijale, omote ploča, ulaznice, mogu ih donirati zadužbini.

Planirano je, po rečima organizatora, da 5. novembra, na dan Milanove smrti, na zgradi u kojoj je živeo preminuli pevač na Novom Beogradu, bude postavljena memorijalna ploča, koju je uradila umetnica Lana Vasiljević.

Uz to, 30. septembra će biti objavljen spot za pesmu “Ti si sav moj bol” sa jedinog unplugged koncerta EKV-a koji se desio 1992. godine u Skoplju. Tada će biti otvoren i Youtube kanal Milana Mladenović gde će sve ono što je prikupljeno biti na jednom mestu.

Taj koncert u celosti će biti u saradnji Zadužbine sa Universal Music-om objavljen na streaming servisima i na vinilu 7. oktobra. Koncert je remasterizovao Dragiša Uskoković Ćima, basista koji je tada i svirao sa grupom.

Za kraj večeri nastup je održala prošlogodišnja pobednica Ana Ćurčin sa svojim bendom The Changes.